
Aydın Bakkallar, Bayiler, Büfeciler Esnaf Odası Başkanı İlyas Seçkin, zincir marketlerin yaygınlaşmasının küçük esnafı büyük oranda mağdur ettiğini belirtti. Ayrıca Seçkin, tekel bayi sorunları, düşük kâr marjı, vergi yükü ve satış saatleri düzenlemesi hakkında da konuştu.
Aydın Bakkallar, Bayiler, Büfeciler Esnaf Odası Başkanı İlyas Seçkin, yaklaşık 650 üyeye hizmet vermekten gurur duyduğunu belirterek, birebir ziyaretlerle üye odaklı çalışan bir anlayış benimsediklerini söyledi. Bu ziyaretlerde esnafın ortak sorunlarını yakından gözlemlediklerini ifade eden Seçkin, "Gerçek ve yaygın bir esnaf sorunu, zincir marketlerin artışıyla gün yüzüne çıkıyor." dedi.
"ESNAF HAKSIZ REKABETLE KARŞI KARŞIYA KALIYOR"
Zincir marketlerin yaklaşık 10 yıldır büyük bir hızla çoğaldığını kaydeden Seçkin, "Buna karşı tüm esnaf gruplarında olduğu gibi en başta bakkal, bayi ve tekel bayi esnaflarımız bu durumdan olumsuz etkileniyor.
Esnaf, haksız rekabetlerle, kandırmaca indirimlerle karşı karşıya kalıyor." dedi.
"SEZONLUK ESNEKLİKLER YAPILMALI"
Alkol satış yasağının saat 22.00’de başlamasının yaz aylarında hem tüketiciyi hem esnafı mağdur ettiğini söyleyen Seçkin, özellikle Aydın, İzmir, Muğla gibi turistik illerde bu saatin 00.00 veya 01.00’e çekilmesi gerektiğini savundu. “Gerekirse gece 00.00’da alkol satan yerler kapatılabilir ama bu düzenleme sezonluk esneklikle yapılmalı.” diyen Seçkin, tekel bayilerdeki en büyük sorunun bu olduğunu kaydetti.
Ankara, İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlere nazaran Aydın esnafının satışlarının bu şehirlere göre ciddi oranda düşük olduğunu vurgulayan Seçkin, tekel bayilerinin en büyük sıkıntılarından birinin sigarada düşük kâr marjı (yüzde 4-7) olduğunu belirtti.
"FABRİKAYLA AYNI SINIFTA VERGİ ÖDÜYORUZ"
Kredi kartı ile satışta yüzde 3 komisyon kesildiğini hatırlatan Seçkin, bu nedenle bakkal esnafının küçük satışlardan dolayı yüksek vergiye ve muhasebe yüküne maruz kaldığını vurguladı. “Sadece birkaç kartlı satışla bile e-deftere geçiliyor, fabrikayla aynı sınıfta vergi görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
"SORUNLAR ARTIYOR YASA BEKLİYOR"
Seçkin, ekmek ve alkol satışlarının zincir marketlerde yapılmaması gerektiğini savundu. "Hijyen ve tüketici yönlendirmesi açısından bu satışlar esnafa bırakılmalı." diyen Seçkin, 10 yılı aşkın süredir konuşulan market yasasının hâlâ Meclis’ten geçmediğini, geçse bile bugünün şartlarına yetersiz kalacağını vurguladı. “Sorunlar artıyor, yasa bekliyor.” diyerek sitem eden Seçkin, Bağ-Kurluların 7200 prim günü talebiyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği söze dikkat çekti.
Seçkin, “Esnafımız 1,5 yıldır bu sözün hayata geçmesini bekliyor. EYT mağduru Bağ-Kurlular büyük bir belirsizlik içinde.” diye ekledi. (İREM DELİCE)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.