Takip Et

Çocuğum okula başlıyor

Değerli Denge okurları 18 Eylül Pazartesi günü 2017-2018 öğretim yılının ilk zili çalacak. Ancak her sene olduğu gibi bu senede 1. Sınıfların okula uyum sağlamaları adına 1 hafta önceden "Okula Uyum ve Oryantasyon" çalışmaları yapılacak. Bu oryantasyon çalışmaları sayesinde miniklerin okul hayatına daha rahat ve mutlu bir şekilde uyum sağlamaları amaçlanmaktadır. 
Hayatımızda önemli dönüm noktaları vardır. Yeni bir okula başlamak gibi önemli bir yaşamsal olaya uyum sağlamak hem çocuklar için hem de anne ve babalar için sıkıntılı ve zorlu bir süreç olabilir. Ancak bu zorlu süreci en az zararla ve huzurlu bir şekilde atlatmak ailelerin elinde. Bu dönem, çocuk içinde zorlu olabilmektedir. Çünkü çocuk anne ve babadan ayrı kalarak tek başına mücadele etmek zorunda kaldığı bir dönem içerisine girmeye başladı. Bu dönemde çocuğunuzun kaygılarını giderebilmek adına ona güven duygusunu vermelisiniz. Bu güven duygusunun oluşması için öncelikle ailelerin panik halinde olmamaları gerekiyor. Geçmişte karşılaştığım bir çok vaka da ailelerin çocukları tamamen evden ayrılıyormuş gibi panik halinde olduklarını gözlemledim. Özellikle anne ile çocuk arasında kurulan bağdan dolayı annenin panik halinde olması ve kaygılı bir tavır sergilemesi çocuğa aktarılıyor. Anne ve babasını kaygılı gören çocuk; korkacak, endişelenecek ve okula gitmek konusunda zorluk yaşayacaktır. Bu panik hali kimseye bir şey kazandırmaz aksine hem ailenin hemde çocuğun zorlu bir süreç yaşamasına yol açar. Bu dönemde çocuğunuzun okul da nasıl davranması gerektiğini, okulda nelerin yapılacağını eğlenceli bir ifade ile açıklarsanız çocuğunuz okula güvenli ve rahat bir şekilde uyum sağlayacaktır. Ama unutmayınız ki ilk önce anne ve baba olarak sizler rahat ve sakin olmalısınız. Çocuğunuz uzaklara gitmiyor, kimse çocuğunuzu sizin elinizden almıyor. Çocuğunuza olumlu model olmak için çocuğunuzun okula gitmesini sabırsızlandıracak tavırlar sergilemelisiniz. 
Çocuğunuz okul içerisinde bir problemle karşılaşması halinde öğretmeninden yardım istemesi gerektiğini, olumsuz bir durumda kendisini nasıl koruyacağını, nasıl davranacağını aile içerisinde yapılacak oyunlarla öğretebilirsiniz. Bu durum okula gitmek konusunda güvenini arttıracaktır. Çocuğunuz okula gitmek ve sizden ayrılmak konusunda sorun yaşaması halinde onu azarlamadan, suçlamadan okula neden gitmesi gerektiğini sakin bir üslup ile açıklamalısınız. Çünkü bu durum okula uyum sağlama döneminde geçici bir problemdir. Çocuğunuz ile açık bir iletişim kurarak okula gitmek konusunda onu rahatsız eden bir durumun olup olmadığını öğrenmeye çalışınız. Çocuğunuz okulun ilk günlerinde anneden ayrılmamak için ağlayabilir, agresif tavırlar sergileyebilir. Böyle bir sorunla karşılaşmanız halinde anne ya da babanın sınıfa girip çocukla sırada oturmasını önermiyorum. Çünkü sizinde sınıfa girip sırada oturmanız uyum sürecini zorlaştıracaktır. Yapmanız gereken çocuğunuza güvende olduğunu belirterek öğretmenine emanet etmenizdir. Sınıfa ağlayarak da girse, çocuğunuz belli bir süre sonra diğer çocukların tavırları ve öğretmeni sayesinde rahatlayacaktır. Ayrıca çocuklarınızın okula uyum sağlamasını hızlandırmak, okulun sadece otoriter bir yer olmayıp sosyalleşilen, yeni arkadaşların kazanıldığı bir yer olduğunu gösterebilirsiniz. Bunun için çocuğunuzun sınıfında ki diğer çocukların velileri ile anlaşıp belli aralıklarla okul dışında da etkinlikler düzenleyip çocuklarınızın okula alışma sürecini hızlandırabilirsiniz. 
Unutmayın okul korkusu ile başa çıkabilmek adına çocuğunuza verilecek bir ilaç yoktur. Tek ilaç ailenin rahat ve sakin bir tavır sergileyip, okulun güzel bir yer olduğunu hissettirmektir.  Çocuğunuza, okula giderek aileden tamamen ayrılmadığını sadece günün belli saatlerinde kendisinin iyiliği ve yeni arkadaşlar edinmesi için okulun yararlı olduğunu, okul bittikten sonra tekrar anne ve babasının yanına döneceğini hissettirmelisiniz.  Çocuklarınızın okul yaşamına başladığı bu önemli dönüm noktasını anne, baba ve öğretmenlerinin katkılarıyla mutlu ve huzurlu bir şekilde geçirmeniz dileğiyle.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.