Takip Et

2016 ÖSYS değişiklikler – Bilinmesi gereken kavramlar

Merhaba,

Hepiniz heyecanlı bir bekleyiş içindesiniz. Hayatınızla ilgili önemli kararlar alacağınız bir dönemdesiniz. Bu sürecin işleyeceği takvim aşağıdaki gibidir.

Sonuçların Açıklanması : 18 Temmuz 2016

Tercih Süreci : 26 Temmuz - 2 Ağustos 2016

Tercih Sonuçları: Ağustos 2016

Kayıt Tarihi: 12-16 Ağustos 2016

Ek Yerleştirme: 26-20 Ağustos 2016

Ek Yer. Sonuçları: Eylül 2016

Ek Yer. Kayıt Tarihi: 6-9 Eylül 2016

2015 YILINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Tıp Programlarına Başvurabilmek İçin En Düşük Başarı Sırası

Hukuk : TM-3 puan türü sıralamasında 150 bin

Mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri hariç, Ziraat Fakültesi , Gıda Mühendisliği programı dâhil) ilgili puan türünde 240 bin

Mimarlık programlarına yerleştirmede MF-4 sıralamasında 200 bin

Tıp : MF-3 puan türünde 40 bin

TM-2 Puan Türünden TM-3 Puan türüne alınan bölümler

Avrupa Birliği İlişkileri, Kamu Yönetimi, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Yerel Yönetimler

TS-1 Puan Türünden TS-2 Puan türüne alınan bölümler

Canlandırma Filmi Tasarımı ve Yönetimi , Film Tasarım ve Yazarlık, Film Tasarım ve Yönetmenliği ,Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gazetecilik, Görsel İletişim, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Haklbilim, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Kurgu Ses ve Görüntü Yönetimi, Medya ve Görsel Sanatlar ,Medya ve İletişim, Radyo ve Televizyon, Radyo, Televizyon ve Sinema

BİLMENİZ GEREKEN BAZI KAVRAMLAR

AKREDİTASYON, yetkili bir kuruluşun, belli işleri yapan bir kuruluş ya da kişinin yeterliliğine resmi tanınırlık verilmesi işlemidir. Hedefler: Yeterliliği müşteriler için şeffaf hale getirmek. Belge ve raporların güvenirliği artırmak.

SUNY : New York Eyalet Üni.Sistemi

UOLP : Uluslararası Ortak Lisans Programı

UOÖLP : Uluslararası Ortak Ön Lisans Programı

İ.Ö (İkinci Öğretim) : Öğretim saatleri genellikle akşam 5’den sonradır. Örgün öğretimde devlet üniversitelerinde hiç ücret ödenmezken, ikinci öğretime her sene yeniden belirlenen oranda bir eğitim ücreti ödenir. 2013-2014 ikinci öğretim programları ücretleri 770 ile 4.250 TL arasında belirlenmiştir.

M.T.O.K : Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme yalnızca ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.

BURS: Yükseköğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi Türk vatandaşı öğrencilere karşılıksız verilen maddi destektir.

ÖĞRENİM KREDİSİ: Yükseköğrenim gören gençlerin, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla geri ödemeli olarak verilen maddi destektir. Öğrenciler borçlarını; öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede aylık taksitler halinde ödemek zorundadır.

Çift Anadal (ÇAP) :Bir lisans öğretim programına (birinci anadal) kayıtlı olan öğrencilerin, üniversitelerindeki başka bir bölümün/programın tüm derslerini alarak, aynı zaman dilimi içinde her iki programı da başarıyla tamamlayıp, ikinci bir dalda lisans diplomasına sahip olmalarıdır.

Yandal Programı : Bir lisans öğretim progamına (birinci anadal) kayıtlı olan öğrencilerin, üniversitelerindeki başka bir bölümden/programdan bazı dersleri eş zamanlı ve başarıyla tamamlayıp, yan bir dalda sertifika almalarıdır.

Vakıf Üniversitesi : ÖSYM tercih kılavuzunda kodu 2 ile başlayan üniversitelerdir. Bu üniversitelerde öğrenim paralıdır.

Dikey Geçiş : 2 yıllık bölümleri bitiren öğrencilerin ilgili bölümün 4 yıllığına yerleşebilmek için girilen sınavdır.

 

Yatay Geçiş : Bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite programından, başka bir üniversitenin benzer programına geçme işlemidir. Yatay Geçiş üniversiteler arasında yapıldığı gibi, üniversite içinde de yapılabilir. (Vakıf üniversitesinden devlet üniversitesine yatay geçiş yapmak mümkündür.)

 

 

İKİ YILLIK BÖLÜM TERCİHİNDE BULUNACAKLARIN DİKKATİNE :

2014 yılına kadar meslek yüksek okullarına (myo) yerleştirme yapılırken mesleki eğitim veren liselerden mezun olanların yerleştirme önceliği vardı. 2015 yılında kontenjanlar sınavsız geçiş kontenjanı (SGK) ve YGS kontenjanı (YGSK) şeklinde ikiye ayrıldı. Meslek liselerinin ilgili bölümünden mezun olanlara %60 kontenjan ayrılırken, diğer liselere % 40 kontenjan ayrılmıştı. 2016 yılında ise bu oran eşitledi ve SGK % 50 YGSK % 50 şeklinde yapıldı.

SINAVSIZ GEÇİŞ ve YERLEŞTİRME ÖNCELİĞİ

Sınavsız Geçiş hakkından yararlanacakların yerleştirme önceliği aşağıdaki gibidir:

Yeni mezun öğrencinin önceliği vardır

Aynı yıl mezun öğrenciler arasında;

1. sırada Anadolu Teknik Lisesi,

2. sırada Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi,

3. sırada Meslek Lisesi

4. sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

Mezuniyet yılı okul türü ve METEB içi - METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir

Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Yerleştirme öncelikleri sütunundaki virgül ile ayrılan sayılar ve harfler, ilgili programa son yerleştirilen adaya ait şu bilgilerin

karşılığıdır:

Birinci sıradaki iki basamaklı sayı mezun olunan yılın son iki rakamını,

ikinci sıradaki tek basamaklı sayı mezun olunan okulun tür grubu kodunu,

üçüncü sıradaki harf yerleştirmenin METEB içinden (İ) veya dışından (D) yapılmış olduğunu,

sondaki iki basamaklı sayı ise doğum yılının son iki basamağını göstermektedir.

 

İkinci sıradaki okul türü grubu için kullanılan kodların karşılığı olan okul türleri aşağıdaki gibidir:

 

4 Anadolu Teknik Lisesi

3 Teknik Lise veya Anadolu Meslek Lisesi

2 Meslek Lisesi

1 Çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan Meslek Lisesi

 

 

Okul Birinciliği Kontenjanından yararlanmak isteyen adayların dikkatine

Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle tercihlerinin tümünü çok istenen yükseköğretim programları arasından yapan okul birincileri, puanları yeterince yüksek değilse hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayabilirler. Okul birincilerinin kendilerine sağlanan bu olanaktan yararlanabilmeleri için tercihlerini, puan durumlarını göz önünde tutarak dengeli bir şekilde yapmaları gerekir.

Tablo 3’te (İki yıllık meslek yüksek okulları) yer alan okul birincisi kontenjanı, programın YGS puanı ile öğrenci alan kontenjanın (YGSK) okul birincisi kontenjanıdır.

 

ÖNEMLİ NOT : Tercih Süresi boyunca (26 Temmuz – 2 Ağustos) tüm öğrencilere Üniversite – Meslekler konusunda destek olacağız. Randevu için: 0546 424 6780 - 0537 433 (HAKAN AKIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.