Takip Et

SON DAKİKA

Spor Teknolojileri: Akıllı Saatlerden Akıllı Toplara

26 Ekim 2022, Çarşamba 11:41

     


En iyi sporcular, sürekli olarak daha iyi olmak için çabalayanlardır. Sıradanlıkla yetinmezler; en iyi olmak isterler ve istedikleri performansa erişmek için ellerinden gelen her şeyi yaparlar. Potansiyellerine ulaşmak ve performanslarını en üst düzeye çıkarmak için sporcular performanslarını izlemek, ilerlemelerini kaydetmek ve antrenmanlarını optimize etmek için spor teknolojisinden yararlanırlar.

Bir zamanlar sporcuların yalnızca takımlarının kendileri için sağladığı donanım ve ekipmanlara erişimi olduğu zamanlar artık geride kaldı. Günümüzde üst düzey sporcular çok sayıda spor teknolojisine sahip ekipman ve donanımlara erişim sağlayarak ihtiyaçlarına ve yeteneklerine göre özelleştirilmiş antrenman rejimleri oluşturmaktadır.

Spor teknolojileri sadece sporcuların performansını etkilemiyor. Sporseverlerin takımları ile olan etkileşimi ve sporcuların da fanlarıyla olan etkileşimi geçtiğimiz son on yılda köklü değişiklikler yaşadı.

Maç İzleme Trendleri

ExpressVPN’in Türkiye’de çevrimiçi maç izleme trendleri isimli çalışması, çevrimiçi canlı maç izleme trendlerinin 2017’den bu yana gerçekleşen artışını ortaya koyuyor. Sporseverlerin internet ve çevrimiçi canlı yayınlar sayesinde favori takımlarını istedikleri yerden izleyebilmeleri ve gelişmeleri sosyal medyadan takip edebilmeleri taraftar ve takımlar arasındaki etkileşimi başka bir boyuta taşıdı.

Giyilebilir Saatler

1980’lerde dijital saatlerin ortaya çıkışından sonra ilk akıllı giyilebilir saat 2000’lerin başlarında ortaya çıktı. Günümüzde giyilebilir saatler katedilen mesafeyi, egzersizleri, konumu, hızı, nabzı, kandaki oksijen seviyesini ölçebiliyor ve kaydediyor.

Profesyonel ve amatör sporcular için giyilebilir akıllı saatler performans istatistiklerini kayıt edebilmeleri için harika bir araç. Akıllı saatler ile uzun vadede kaydedilen veriler sonucu egzersizlerin etkilerini görebilmek ve analiz etmek mümkün.

Footpod veya Koşu Podları

Footpod, sporcunun ayakkabısına yerleştirilen ve hız/mesafe gibi bilgileri kaydeden bir cihazdır. Genellikle koşucular tarafından kullanılsa da herhangi bir aerobik egzersiz yapan kişiler tarafında da kullanılabilir. Footpodlar koşucuların hızını ve katettikleri mesafeyi sahip oldukları sensörler ile ölçerler. Ayakkabıya kayış ile yerleştirilebilirler. Boyut olarak akıllı saatlerden daha küçük bir cihazdır.

Sanal Spor Eğitmenleri

Günümüzde profesyonel bir spor eğitmeni gözetiminde spor yapmak için spor salonlarına gitmeye gerek kalmadı. Sanal koçlar ile canlı olarak spor eğitmenleri ile egzersiz yapmak mümkün. Sanal olarak gerçekleştirilen egzersizlerde spor eğitmenleri spor yapan kişinin nabzını, hızını ve kalori harcamalarını akıllı saat ve footpod gibi cihazlar üzerinden takip edebiliyor. Sanal spor eğitmenleri elde edilen veriler üzerinden kişiye özel egzersiz programı oluşturabiliyor ve performanslarını analiz edebiliyor.

Akıllı Koşu Ayakkabıları

Akıllı koşu ayakkabısı spor teknolojilerinde en yeni teknolojilerden biridir. Bu ayakkabılar koşulan mesafeyi, hızı, tempoyu, ayak hareketlerini ve çok daha fazlasını takip eder. Bluetooth teknolojisine sahip olan akıllı koşu ayakkabıları koşu sırasında performans verilerinin kaydedilmesini sağlar.

Akıllı koşu ayakkabıları ilerlemelerini kaydetmek ve performansını değerlendirmek isteyen koşucular için çok kullanışlıdır. Bluetooth haricinde farklı sensörlere sahip olan bu akıllı ayakkabılar koşucuların kendilerini yormamalarını da sağlar çünkü hız ve mesafeyi kaydettikleri için koşucuya aşırı güç kullanımında uyarı verirler.

Akıllı Futbol Topu Al Rihla

Katar’da 21 Kasım’da başlayacak olan FIFA Dünya Kupası 2022’de kullanılacak olan Al Rihla, turnuva tarihinin ilk akıllı topu. Al Rihla, merkezinde bulundurduğu hareket sensörü topa vurulduğu anda futbolcunun konumunu hatasız takip edebiliyor.

Al Rihla topu turnuvada daha önce uzun sürdüğü için eleştirilere maruz kalan VAR Video Yardımcı Hakem sürecinde alınan kararların 70 saniyeden 25 saniyeye indirilmesini sağlayacak. Yarı otomatik ofsayt teknolojisinin bir parçası olan Al Rihla, saniyede 50 kez veri paylaşacak. Çatı altına yerleştirilen kameralar futbolcuların vücut hareketlerini ve topu takip edecek. 







 
Son Eklenen Haberler