Takip Et

SON DAKİKA

“Aydın ile üniversite bütünleşik olmalı”

30 Kasım 2021, Salı 13:29

     


Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, tvDEN'de Gazeteci Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın'la Baş Başa" programının konuğu oldu. Aldemir, “Aydın ile üniversite bütünleşik olmalı” dedi.

Aldemir, “Takdir edersiniz ki çok endişe veren bir dönemi yaşayarak bir takım yeni şeyleri hayatımıza almaya başladık. Hem vatandaşlarımızın gayreti hem de ülkemizin verdiği önemli bir mücadele ile dünya konjektörüne baktığımızda Türkiye Cumhuriyeti devleti bu Covid pandemisinden hasarsız değil ama en az hasarla paralel geçiş yapabilen ülkelerden bir tanesi oldu. Aynı şekilde Aydın’da ülkemiz içerisinde vaka sayısı açısından değerlendirildiğinde en az vakasıyla Türkiye’de önemli bir kent olarak kendini ifade etti. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma Hastanesi de bu anlamda gerçekten çok büyük bir yükü omuzladı ve bu noktaya taşınmasında da çok büyük emek ve gayretleri var. Bizim sağlı personelimiz başta olmak üzere bütün sağlık personellere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi 1992 yılında kurulmuş 29 yıllık bir üniversite. Dört buçuk milyon kare üzerine kurulu 20 fakülte. 1 konservatuar, 3 enstitü, 19 Meslek Yüksekokulu, 36 Araştırma Uygula Merkezi ile Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden bir tanesi. ADÜ iddialı bir üniversite” dedi.

“ÜNİVERSİTEMİZ TÜRKİYE’NİN TREND ÜNİVERSİTELERİ ARASINA GİRDİ”

Aldemir, “Adnan Menderes Üniversitesi işlenmeyi bekleyen bir elmas madeni olarak kaldı. Farklı metotlar, farklı stratejiler denendi fakat gördük ki son 2 yılda üniversitemiz Türkiye’nin trend üniversiteleri arasına girdi. Hatta bir toplantıda şöyle bir söylem meydana geldi; yeni Yüksek Öğretim Sistemi’nde dijital eğitime geçildi. Dijital eğitim ile birlikte çok başarılı üniversitelerimiz var. Bunlardan bir tanesi de Aydın Adnan Menderes Üniversitesi denildiğinde ben çok büyük bir toplantı salonundaydım, elimi kolumu nereye koyacağımı şaşırdım. İnanın bana o kadar büyük bir gurur yaşadım ki. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Türkiye Covid pandemisi ile birlikte dijital eğitime geçtiğinde 50 ülkeye 30 bin öğrenciye dijital senkron eğitim verebilen Türkiye’deki tek üniversite oldu. Bu dijital eğitime geçilmesi gerekliliği ortaya çıktığı andan sonra iki gün içerisinde kendisini bu sürece çok hızlı bir aksiyon alarak hazırladı. Devasa ve kökten olan üniversiteler bu süreçte bocaladılar ama bizim üniversite bu anlamda gerek altyapısı ile gerekse gerçekten aldığı hızlı aksiyonlarla Türkiye’de örnek bir üniversite oldu” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE’DE İNTERNET HİZMETİNİ EŞİT VEREBİLEN TEK ÜNİVERSİTEYİZ”

Aldemir, “20 tane kampüsümüz var, 20 kampüs içerisinde Türkiye’de internet hizmetini eşit verebilen tek üniversiteyiz. Karacasu’daki öğrencimizde, Kuşadası’ndaki öğrencimizde ya da merkez kampüsümüzdeki öğrenci de aynı internet hizmetinden hızından eşit şekilde faydalandı. Öğrenciler arasında bir ayrım söz konusu olmadı. Aynı şekilde öğretim elemanları arasında da bir ayrım söz konusu değil. Üniversitemizde ben rektör atanır atanmaz ilk söylediğim söz şu oldu, arkadaşlar gelin bundan sonra huzur ve sükûnetimizin yılı olsun, bilim seferberliği yılı ilan edelim. Dünyanın en başarılı bilim adamları sıralamasında Aydın’dan 4 bilim adamı girdi. Dünyada yüzde birlik sıralamaya girdi bunlar. Şimdi biz bu yüzde birlik sıralamaya giren hocalarımızdan bir tanesini üniversitemizde Bilim Kurulu kurduk. Bilim Kurulu’nun başına bu hocamızı aldık. Başarı kaçınılmazdır. Bölgedeki insanlar iklim müsait, coğrafya müsait, bulunduğumuz yer Ege Bölgesi’nin e güzel yeri. Geriye tek bir şey kalıyor oturacağız çalışacağız. Oturup çalışabilmemiz için de huzurlu bir ortam oluşturmamız gerekiyor. 29 yıllık tarihimizde en yüksek bir zirveye ulaştık. Biz teknoloji geliştirme bölgeleri içerisinde performans endeksi içerisinde elli altıncılıktan otuzunculuğa yükseldik. Biz Boğaziçi Üniversitesi’ni, Marmara Üniversitesi’ni geride bıraktık. Aydın bunu gerçekten hak ediyor” dedi.

“AYDIN HALKI ÖĞRENCİLERİ KENDİ EVLATLARI GİBİ BENİMSEDİLER”

Aldemir, “Öğrenciler Aydın kentinden o kadar memnunlar ki. Aydın halkı öğrencileri kendi evlatları gibi benimsediler. Onlara ekonomik yönden de barınak yönünden de kalınacak yer yönünden de çok yardımcı oldular. Özel yurt sahipleri beni arıyorlar hocam ihtiyaç sahipleri öğrencilerimiz varsa ücretsiz barındırabiliriz diye. İlk başta bazı otel sahipleri öğrencileri ücretsiz otellerde barındırdılar. Bunu başka illerde belki görebilirsiniz ama bu kadar samimi göremezsiniz. Ben bir deklarasyon yayınladım dedim ki, Sevgili Aydınlılar ben inanıyorum ki sizler öğrencileri evlatlarınızdan ayırt etmiyorsunuz, onlar buraya geldiklerinde lütfen gereken yardım ve özveriyi göstereceğinize eminim şeklinde sosyal medyadan da paylaşım yaptım. Yüzlerce insan döndü hocam biz böyle yapmıyor muyuz ki diye. Asla. Gurur duyuyorum. Böyle bir ilde böyle bir memlekette rektörlük yaptığım için gurur duyuyorum. Öğrenciyi kendi evladı gibi benimsemek bambaşka bir duygu. Bunu da öğrenci hissediyor. Öğrenci rektör buluşmalarında bunu duyuyorum. Öğrencinin bir tanesi bana bir mektup yazmış bu ay kirasını yatıramayacağına dair. İletişime geçtik, ev sahibi ile bağlantı kurduk ev sahibi bana hocam ödemesin vermesin, bu ay vermesin önümüzdeki ay vermesin sorun değil ki diyor. İstanbul ve Ankara gibi yerlerde yurt fiyatları aylık 5-6 bin liradan başlıyor” dedi.

“AYDIN İLE ÜNİVERSİTE BÜTÜNLEŞİK OLMALI”

Aldemir, “Türkiye’de bir ilktir bu Sivil Senato oluşturduk. Sivil senato içerisinde de birçok STK’ları aldık, ilin önde gelen akil insanlarından oluşmuş bir grup oluşturduk. Onlarla ilde ne oluyor ne bitiyor biz öğreniyoruz ama daha önemlisi üniversitede ne oluyor ne bitiyor halkın bileceği ölçütte oraya aktarıyoruz. İnşallah toplantılarımızı daha düzenli bir şekilde yapacağız önümüzdeki günlerde. Kopukluk bir an önce bitmeli. Aydın ile üniversite bütünleşik olmalı. Şehrin, üniversitenin ve benim aleyhime çalışanlar belli. Şahsımla ilgili olsa başka davranırım ama hem üniversitemde itibar kaybı hem Aydın’ın itibar kaybına sebebiyet verecek babamın oğlu olsa fırsat vermem. Üniversitenin kendine özgü iç dinamikleri vardır. Bu dinamikleri şekillendirecek yapılar kendi içerisinde vardır. Konuşmayı ve yazmayı bilmeyen iki kişi çıkıp üniversite aleyhine yazı yazarsa onu takibe geçeriz biz. Bundan 2 sene önce öğrenci kent sıralamasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve Aydın Türkiye’de ikinci seçildi. Seneye Allah izin verirse biz birinci olacağız. Kız öğrenci barınma sorunu olmadı Aydın’da. Çünkü merkez kampüste 3080 kişilik formatta bir kız yurdumuz açıldı. Hemen yanında 25 dönüm arazi tahsis edildi Gençlik ve Spor Bakanlığı’na. 1750 kişilik yurt başladı ikinci katı şu anda devam ediyor. Hemen arkasında 25 dönüm yer daha verdik, 2500 kişilik yurt daha yapılıyor. Dolayısıyla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin barınma sorunu diye bir sorunu olmayacak. 2018 yılında 5 tane hocamız yaştan dolayı emekli olmuş. 2019 yılında yine 5 tane. 2020 yılında 6 tane. Şimdi bakın periyodik gidiyor. Yaşı dolmuş bir insana biz zorla burada kalacaksın diyemeyiz ama öyle istifaen ayrılmış bir nakilimiz var başka bir üniversiteye, bir tane istifamız var profesör olarak söylüyorum. Öyle hocalar var ki buraya gelmek isteyen biz almıyoruz. Şu anda benim önümde 1800’e yakın üniversitemize geçmek isteyen öğretim elemanı, öğretim üyesi ve idari personel var. Biz içinden öyle bir titizlikle seçiyoruz ki çünkü bugün atacağımız mayalar 10-20 yıl boyunca bizi ilgilendirecek” ifadesini kullandı. (ELİF DUMANOGLU) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler