Takip Et

SON DAKİKA

"Başarmak için başlamak gerekiyor"

28 Mart 2022, Pazartesi 12:50

     


Gazeteci Mehmet Aydın'ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programına e-ticaret kadın girişimci Sübeyya Çelebi konuk oldu. E-ticarete giriş serüvenini ve işin işleyişini anlatan Çelebi, “Başarmak için başlamak gerekiyor” dedi.

Çelebi, “E-ticarete atılmamın en büyük sebebi kızım. Kızımı büyütebilmek, onunla vakit geçirebilmek için evden çalışmak istedim. Bu yüzden en büyük hevesim kızım oldu. Kızımın bez parasını, mama parasını da bu şekilde kazanmak istedim. Ama şu anda neyse ki çok daha iyi bir boyuta geldi. 0-24 ay arası bebekler için bebek kıyafetleri satıyorum. Bu noktada başlangıç noktam kızım oldu. Önce kızımın üzerinde denedim. Sonrasında da ‘Ben bir anneysem ve kızıma çeşit çeşit şeyler alabiliyorsam neden diğer anneler de almasın?’ diye düşündüm” şeklinde konuştu.

“BÜTÜN ANNELER AYNIDIR”

Çelebi, “E-ticaret belirli faktörlerin bir araya gelerek ticarete dönüştürülmesi şeklidir. Ben de kızıma alışveriş yaptığım esnada bir anne olarak söz konusu çocuğum olunca ben nasıl paraya acımıyorsam diğer tüm anneler aynıdır diye düşündüm. Bu sebeple e-ticarete başladım. Artık teknoloji çağındayız ve günümüze de bir şekilde ayak uydurmak zorundayız. Her şeyi internetten sipariş ediyoruz. Ben de o yüzden kendimi e-ticarette geliştirmek istedim. Çünkü şu an herhangi bir alanda dükkan ya da mağaza açmak istesem, bu sefer de kızımdan ayrılmak istemem. Ayrıca şu an her şey sanal ortam üzerinden gerçekleşmekte. Ben de o yüzden e-ticarete yönelip kendimi bu alanda geliştirmek istedim. Bu alanda profesyonel bir eğitim almadım. E-ticaret için belirli video sitelerinden eğitim videoları izleyerek kendimi geliştirdim. Ama bu konuda özel bir eğitim almadım. Yalnızca üniversitede okuduğum bölüm sayesinde pazarlama yöntemlerine esinlenerek bir yol çizdim” dedi.

“ULAŞILABİLİR KILMAYA ÇALIŞIYORUM”

Çelebi, “Ben home ofis olarak çalışıyorum. Doğal olarak bir atölyem yok. İstanbul’da dikimi yapılan kıyafetleri, sipariş üzerine getirtiyorum ve günlük düzenli çekimler yapıyorum. Sürekli çekimler yaparak ve reklamlar vererek belirli platformlarda bunları yayınlıyorum. Belirli bir ürün kataloğumuz. Müşterilerimiz istekleri doğrultusunda oradan seçim yapıyor. Bazı platformlarda kapıda ödeme seçenekleri olabiliyor. Böylelikle müşteriler ürünleri teslim aldıktan sonra ödeme şansına da sahip oluyor. Ürünlerim özel tasarım. Piyasada çok olmayan ürünleri üretmeyi tercih ediyorum. Özellikle bir anne olarak da en kalitelisini üretmeye çalışıyorum. Aynı zamanda bir anne olarak fiyatları da ulaşılabilir kılmaya çalışıyorum. Annelerimizin durumu belli. Bez, mama gibi şeylerin fiyatları da ortada. O yüzden ben de ürünlerimin bir annenin alabileceği güçte olmasını amaçladım. Herkese ulaşabileyim. Sürümden kazanma mantığı da diyebilirim buna. Bu bağlamda e-ticaret güzel bir şey bence” diye konuştu.

“ÇAĞA AYAK UYDURULMALI”

Kadınların e-ticaret yapması gerektiğini ifade eden Çelebi, “E-ticaret, özellikle anne olan ve küçük bebekleri olan kadınlarımıza tavsiyem. Bir yerden başlamak gerek. Çünkü başarmak için başlamak gerekir, bunun için de cesaret gerekir. Bu sebeple cesaret etmek gerekir. Bir parça da olsa en azından denemek gerekir. Özellikle annelerimizin denemesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün baktığımızda bir paket mama ya da bez parası bile bizim için çok faydalı olacaktır. Kesinlikle bu işi denemek gerekli. Ben denedim ve hiçbir zaman pes etmedim. Günümüz şartlarında e-ticarete başlanmalı ve çağa ayak uydurulmalı. İnsanlarımız hazıra alışmış durumda. Ne olursa artık internetten bakıyoruz” dedi. (ORKİDE ÜLKER)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler