Takip Et
  • 13 Mayıs 2023, Cumartesi

Futsal nedir?

Futsal, 1930’da Uruguay’da ortaya çıkan bir spor dalıdır. Futbola benzese de kendine has kuralları bulunur. Oyun hem iç hem de dış mekanlarda, basketbol sahası büyüklüğünde olan kortlarda yan duvar kullanılmadan oynanır. Mini Futbol ya da Salon Futbolu şeklinde de isim alabilir. Güney Amerika’da ortaya çıkan futsal, zamanla tüm kıtalarda popüler hale geldi. Pele, Zico ve Bebeto gibi dünyaca ünlü futbol oyuncuları, aynı zamanda futsal oynama becerilerine sahiptir. Brezilya, uzun yıllar boyunca futsal merkezi oldu. Oyun, günümüzde FIFA’nın himayesindedir ve Amerika’dan Avrupa’ya, Okyanusya’dan Karayipler’e kadar dünyanın pek çok yerinde oynanmaktadır.

Futsal Tarihçesi

Futsal 1930’da Urugay’da oynanmaya başladığında, beş kişilik futbol müsabakası şeklinde gerçekleştirildi. Zamanla kuralları ve özellikleri daha da belirgin hale geldi. Uluslararası ilk yarışma 1965 senesinde gerçekleşti. O dönem Paraguay futsal takımı, Güney Amerika Kupası’nı elde etti. 1982 Dünya Kupası da dahil olmak üzere, Brezilya futsal takımı, bu spor dalında uzun yıllar başarı elde etti. Her yıl düzenlenen şampiyonalar, genel olarak Brezilya galibiyeti ile sonuçlandı. Futsal, 1989’da FIFA’nın çatısı altına alındı. Ardından 1989’da Hollanda’da ve 1992’de de Hong Kong’da yapılan uluslararası karşılaşmaların şampiyonu yine Brezilya oldu.

Türkiye’de Futsal

Ülkemizde ilk futsal milli takımı 2005 senesinde kuruldu. O tarihte Türkiye’de futsal oynayan çok fazla oyuncu olmadığından, Benelux ülkelerinden oyuncular transfer edildi. Ömer Kaner’in başında bulunduğu futsal milli takımı, uluslararası alanda ilk maçını Romanya ile gerçekleştirmiştir. A milli futsal takımı bu maç sonunda Romanya’ya 7-3 yenilmişti. Bu maçın kadrosunda Ümit Davala da kaptan olarak yer almıştır. Türkiye futsal milli takımının ilk golünü ise Murat Düzgün atmıştır. Ömer Kaner’in yönetiminde gerçekleşen ilk önemli başarı, 2007’de oynanan ve 6-3 skorla Arnavutluk’un mağlup olduğu maçtır. 2012’de ise Hırvatistan’da gerçekleşen Avrupa Şampiyonasına katılma hakkı elde eden milli takım, futsal camiasında büyük yankı uyandırdı. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.