Takip Et
  • 1 Nisan 2023, Cumartesi

Türk futbolu nereye gidiyor?

Uzun yıllardır futbol severlerin gündeminden düşmeyen, sıkça tartışılan ve her yıl farklı sayılarla karşımıza çıkan yabancı kuralı, Türk futbolcuların önünde büyük bir engel.

2004/5 sezonundan bu yana 11 kez değişen yabancı kuralı, kulübün bünyesinde ne kadar yabancı oyuncu bulundurabileceğini, kaçının ilk 11’de yer alabileceğini ifade ediyor.2023/24 sezonunda bir kulüp, bünyesinde 14 yabancı futbolcu bulundurabilirken, ilk 11’de 8 tanesine yer verebiliyor. Peki, bu ne anlama geliyor?

Bu verileri yüzdeyle ifade edecek olursak bir Türk Futbol kulübünün ilk 11’inin %70’inden fazlası yabancı futbolculardan oluşuyor. Neredeyse her erkek çocuğunun, sokaklarda futbol oynayarak büyüdüğü ve 42 milyonunun erkeklerden oluştuğu koskoca ülkede, kulüp bazında oynayabilecek yetenekler yetişmiyor mu? Yetişiyor yetişmesine de, yeterli sayıda mı yetişiyor? Yetişmeleri için yeterli desteği görüyorlar mı? Ya da yetişenler Türkiye’de kalmak istiyor mu?

Bu soruları yanıtlamak o kadar da basit değil. Çünkü Türk futbolunun en önemli sorunlarından biri haline gelen bu konuda; federasyonundan, kulüplere hatta genç futbolcu adayının ailesine kadar herkesin sorumluluğu bulunuyor. Ülke futbolunun içinde bulunduğu bu durumu, İsviçre merkezli Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES) yaptığı bir araştırmayla ortaya koyuyor. Araştırmaya göre UEFA’ya üye ülkeler arasında Türkiye, altyapıdan yetişen oyunculara şans verme konusunda sonuncu sırada. Yani ülkenizin nüfusu, futbol ekonominizin büyüklüğü gibi konular ülkeler arası ulusal müsabakalara çıktığınızda artık bir anlam taşımıyor. Gençlerine daha iyi eğitim veren ve en önemlisi oynama fırsatı tanıyan ülkeler, nüfus ve ekonomi açısından sizin çok gerinizde olsa bile, sizin önünüze geçebiliyor.

Sorgulayıp eleştirel düşündükten sonra, yazının bundan sonraki bölümünde bu sorunu çözmek için neler yapılabileceğini ele alalım.

Öncelikle çoğu gençliğin hayallerinde bir gün futbolcu olmak yatar. İyi oynasın, kötü oynasın, gol atsın, pas atsın…Hepimiz bunlardan sonra bir futbolcunun adını haykırarak söylemişizdir. Kim futbolcu olmak isterse ailesi hemen " Oku, düzgün mesleğin olsun. " tarzı muhabbetlere giriyor. Bu algıdan dolayı çoğu genç hayallerini gerçekleştiremiyor ve Türkiye genç yeteneklerini daha kazanamadan kaybediyor. Bunun önüne geçmek için de ailelerin daha bilinçli davranıp, çocuklarını daha iyi yönlerdirmesi gerekiyor.

Gelelim bir diğer soruna, son yıllarda Türkiye’de alt ve üst yapı arasındaki makas git gide açıldı. Bu makas aralığının daralması için potansiyel genç oyuncuların üstyapı antrenmanlarına alınması, oradaki ortama adapte olması, orada beslenmesi ve eksiklerinin orada tamamlanması hayati önem taşıyor. Aynı zamanda bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, genç oyuncuyu doğru zamanda ve yaşta üstyapıya almak. Ne çok erken, ne de geç…

Gerekli imkanlar ve destekler sağlandıktan sonra, eminim ki bizlerde Türk futbolu adına güzel yetenekler yetiştirebiliriz.Yetiştirdik de! Taçsız kral Metin Oktay,Tanju Çolak,Can Bartu,Rüştü Reçber,Nihat Kahveci ve daha niceleri.Daha önce yaptıysak şimdi de yapabiliriz.Daha nice Metin Oktaylar, Rüştü Reçberler, Nihat Kahveciler yetişirebiliriz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.