Takip Et

SON DAKİKA

“Doğal ürünlerle beslenmeliyiz”

8 Ocak 2022, Cumartesi 19:18

     


tvDEN’de Gazeteci Emin Aydın’ın sunduğu ‘Baş Başa’ programına katılan, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş , sağlıklı kalabilmenin şifrelerini anlattı ve insan vücudu hakkında bilgiler verdi.

Başhekim Bozbaş, sağlıklı bir beden için nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve beslenmenin sağlık üzerinde kritik etkisinden bahsederek, ‘’Hasta olmamak için; yediklerimize, soluduğumuz havaya, uykumuza ve egzersizlerimize dikkat etmemiz gerekiyor. En önemlisi ne yediğimizle başlıyor. Doğal, katkı maddesi az olan ürünler yemeliyiz. Kendi bölgemizde yetişen ve mevsiminde olan ürünler yemeliyiz. Karbonhidrattan kaçınmalıyız. Kişi sağlığı bozulursa, bağışıklık sistemi bozulur. Bağışıklık sisteminin bozulması hastalıkları beraberinde getiriyor’’ dedi.

‘’ATILAMAYAN TOKSİN VÜCUTTA BİRİKİRSE…’’

Bozbaş, ‘bağışıklık sisteminin’ kritik öneminden bahsederek, “Vücutta denge şart. Bağışıklık sistemi hücrelerinin yüzde 80’i bağırsaklar etrafında bulunuyor. Bağırsaklara zarar veren ürünlerin tüketilmesi orada olan yapıya zarar veriyor. Sindirimin başlangıç yeri ağızdır. Yavaş yenmeli ki, mideye düşen yük hafiflesin. Hızlı yersek, tokluk hissi oluşsun diye fazla yeriz. Bağırsaklarda toksitlenmeye neden olabilir. Vitamin alamaz ve sorunlar olur. Vücut toksin aldığında atmaya çalışır. Nefesimizle toksinleri sağlıklıysak atarız. Atamazsak toksin birikir. Hücreler arası bağ dokularında kalır. Oradan hücreye geçer. Oksijen ve besinler hücreye geçmez. Eğer atılamayan toksin birikirse, dokuya ve organa zarar vermeye başlar. Kronik hastalılar böyle böyle başlar. Çok sinsi ilerler. Vücuda etki etmeye başlar. Genetik sorunlar da etki eder fakat rolü yüzde 50’yi geçmez. Diğer yüzde 50’lik kısım bizim yaşantımızdır’’ şeklinde konuştu.

‘’DOĞRU SOLUNUM İÇİN…’’

Doğru nefes almanın öneminden de bahseden Bozbaş, ‘’Nefes oksijenin kaynağıdır. Derin nefes aldığımızda akciğerde ölü noktalara hava gider. Sağlıklı bir hayat için doğru nefes almak zaruridir. Doğru solunum için nefes alırken; göğüs kafesinin değil, karın duvarının şişmesi lazım’’ dedi.

‘’SAĞLIK BOZULUNCA DUYGULARDA BOZULUYOR’’

Sağlıklı hayatın temel taşlarından olan diyetle alakalı tecrübelerini ve insan vücuduna etkilerini de aktaran Başhekim Bozbaş, ‘’Diyette ilk hafta çok zor geçer. Rahatlığı fark ettikçe bırakılamaz hale geliyor. Sağlık bozulunca duygular da bozuluyor. Duygularımızla ilgili hormonların üretildiği yer bağırsaklarımız. Halk arasında ‘gezgin sinir’ dediğimiz sinirler kafadan çıkar, bütün vücudu dolaşsa da karın bölgesine gider. Bağırsaktan beyne 9 uyarı giderken; beyinden bağırsak bölgesine sadece 1 uyarı gider’’ diye konuştu.

‘’İLTİHAP BASKILAMA DÜZEYLERİNİ 100 KATA KADAR ARTTIYOR’’

Başhekim Bozbaş, egzersizin öneminden de bahsederek, “Egzersiz mutluluk hormonunu arttırıyor. Bağırsak dolaşımı hızlanıyor. Bakteri az oluyor. Kan şekeri düzene girer. Aerobik egzersizler de kronik iltihap baskılama görevi gören düzeylerin 100 kata kadar arttığı görülüyor. Kemik yapısı güçleniyor. Egzersiz yapılırken vücudu yormamak lazım. Vücut onu stres olarak algılar. Dozunda olması önemli. Kişiye özel program yapılmalı. Bisiklet, koşu, yüzme gibi egzersiziler kasları çok çalıştırıyor. Biz bunu tavsiye ediyoruz. Tabii tamamen sağlıklı birey için geçerli. Doktoruna danışmalı. Yemek yer yemez egzersiz yapılmasını asla önermiyoruz. Protein tozunu asla önermiyoruz. Ama yiyecek olarak egzersizden önce protein öneriyoruz‘’ dedi.

‘’UYKU HİJYENİ ÇOK ÖNEMLİ’’

Bozbaş, uykuya dair de şunları söyledi; ‘’Uyku önemli. Melatonin hormonu salgılanıyor. Strese dayalı sorunların ortadan kalkması için melatonin çok önemli. Uyku hijyeni çok önemli. Gece 23.00 gibi uyumak lazım. Gece 03.00-04.00 hormon pik yapar. Odanın karanlık olması lazım. Priz, televizyon, telefon ve bilgisayar oda içerisinde olmaması lazım. Melatonin hormonunun salgılanmasını düşürür. Kortizol hormonunun salgılanması için vaktinde uyanmak iyi. Gün ışımadan uyanmak lazım.‘’ (MEHMET CAN OLTAN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler