Takip Et

SON DAKİKA

Balda pazar sıkıntısı var

7 Aralık 2018, Cuma 17:07

     


Dünya'da üretilen çam balının yüzde 90'ının Muğla ve Aydın bölgesinde üretildiğini belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği eski Başkanı Zeki Altın, "Üretimden kaynaklanan bir takım eksikliklerden kaynaklı pazar sıkıntımız var.Türkiye'de üretilen balların ambalajlı satılması katma değer katacaktır. Çiftçinin refah seviyesini artıracaktır, Aydına değer katacaktır" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

tvDEN'de yayınlanan Ekonomiden programına konuk olan Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği eski Başkanı Zeki Altın, sektörün ve üreticilerin sıkıntılarına değindi.

ÇAM BALININ YÜZDE 90'I MUĞLA VE AYDIN'DA ÜRETİLİYOR

Gazeteci Ayşe Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Altın, "Aydın ikliminin bolluğu bal üretimini artırıyor. Üreticilerimiz titizdir, üretim açısından problemimiz yok. Ballar istenen fiyattan satılmıyor. Üretimden kaynaklanan bir takım eksikliklerden kaynaklı pazar sıkıntımız var. Bu noktada üreticiden ihracatçıya kadar bir çok kişiye görev düşüyor. Aydın ve Muğla olarak avantajlıyız. Dünya'da üretilen çam yani salgı balının yüzde 90'ını bu iki ilimiz üretiyor. Yüzde 75 oranındaki üretim Muğla bölgemizdedir. Muğla coğrafi alan olarak Aydın'dan büyük bir il. Her yeri çam balı üretimine uygundur" dedi.

"AYDIN'IN BALI PAKETE GİRMELİ"

Aydın'da üretilen hayıt balının kalitesine değinen Altın, " Bal üretimi ve arıcılık diğer sektörü zordur. Sevmeyen insan üretim yapamaz. Dar geliri insanlarımızın geçimini sağlamak için yaptığı iştir. Zor şartlarda üretilen ürünlerin eder fiyatta değerlendirilmesi gerekiyor. Ama şu anda çok mümkün değil. Aydın'da 250 bin üzerinde kovan adedimiz var. 2 bin 500 üzerinde de kayıtlı üreticimiz mevcut. Aydına has olan hayıt balımız var. Bal ihracatı dökme olarak yapılıyor. Zamanında zeytinyağında da böyleydi. Türkiye'de üretilen balların ambalajlı satılması katma değer katacaktır. Çiftçinin refah seviyesini artıracaktır, Aydına değer katacaktır" diye konuştu.

HASTALIKLARA KARŞI GÜNDE BİR YEMEK KAŞIĞI POLEN

Altın, bal üretiminin sağlığa faydalarını da sıralayarak şöyle konuştu; "Arı ürünlerini sürekli ve düzenli kullananlar hastalıklardan uzaklaşır. Aç karnına günde bir yemek kaşığı polen yemek tok tutar, sağlığını artırır. Ama tok karnına yerseniz iştah açar, bağırsak hareketlerini artırır. Isı ve ışık görmeden muhafaza edilmedir. Çocuklar için muazzman bir yiyecektir. İçerisindeki renk farklılığı ne kadar çoksa o kadar iyidir." (BUKET KÖSE)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler