Takip Et

SON DAKİKA

Esnafın derdini anlatmak için vekillere yazı yazdı

14 Temmuz 2020, Salı 18:05

     


Baş Başa'nın konuğu olan Aydın Esnaf ve Sanatlkarları Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, esnafın ve sanatkarların koronavirüs sürecinde yaşadığı zorlu süreci anlatmak için Aydınlı Milletvekilleri'ne, İç İşleri Bakanlığı'na ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'na yazı yazdığını belirtti.

tvDEN'de yayınlanan Gazeteci Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan oldu. Koronavirüs sürecinde en çok mağdur olanların esnaflar olduğunu belirten Çetindoğan, "Aydın Milletvekilleri'ne, İç İşleri Bakanlığı'na ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'na yaşanan durumu yazıya dökerek gönderdiğini ifade eden Çetindoğan, "Ülkemizde ve Dünyada yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle hükümetimizce alınan tedbirler doğrultusunda, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan, düğün salonu, çalgılı müzikli lokanta kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları (atari, playstation vb), her türlü kapalı çocuk oyun alanları, çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezleri gibi mesleklerdeki üyelerimizin işletmelerinin faaliyetleri, 16 Mart 2020 Pazartesi günü 24.00 itibariyle geçici süreliğine durdurulmuştur. Hükümetimizin insan sağlığı konusunda almış olduğu tüm tedbirleri destekledik ve üyelerimizin faaliyetlerini durdurduk. 1 Haziran 2020 tarihinde hükümetimizin almış olduğu karar neticesinde bu işyerlerimizin faaliyetlerine tekrar devam etmeleri sağlanmıştır. Ancak, alınan yeni tedbirler kapsamında; kahveci, kıraathane, bilardo salonları, dernek lokalleri ve benzeri yerlerde oyunların oynanmaması bu üyelerimizi sıfır noktasına getirmiştir" dedi.

Çetindoğan, "Birahane, meyhane, taverna, gazino ve benzeri işletmelerimizin halen kapalı olması ve açık olan içkili restaurant, lokanta gibi işletmelerin kapanış saatlerinin gece 24.oo olması nedeniyle üyelerimiz zor durumda kalmakta işletmelerini kapatma noktasına gelmiştir. Çorbacı, aperatif salon işletmecisi, kokoreçci, çiğ köfteci gibi üyelerimizin de gece 24.oo de kapatma zorunluluğundan dolayı ve pek çoğunun yemek sepetine üye olmasından dolayı mağduriyetleri devam etmektedir. Kahvehanelerimizde dijitürk aboneliğinden dolayı uğradıkları zarar telafi edilememiş büyük maddi kayıplar yaşanmaktadır" diye konuştu.

Tüm Türkiye’de ve Dünya’da futbol müsabakalarının oynanmaya başlamasına rağmen Halı Saha İşletmecilerinin halen kapalı olmasından dolayı da sıkıntı yaşadıklarını belirten Çetindoğan, "Birçok üyemiz iflas durumuna gelmiş, işyerlerini kapatma aşamasında. Üyelerimize işyerlerini kapattıkları tarihte verilen kredi desteklerinin 1 Temmuz itibariyle geriye ödenmeye başlanması, üyelerimizi daha da çıkmaza sürüklemiş olup, kredilerin geri ödemesinin 3 ila 6 daha ötelenmesi bu anlamda fayda sağlayacaktır" dedi.

Gönderdiği yazıdaki taleplerinden söz eden Çetindoğan, "Üyelerimizin vergi, sigorta primlerinin ertelenmesine rağmen, iş yapamadıkları için vergi ve prim borçlarını ödeyemediklerinden ötelemenin süresinin uzatılması, belediyelere olan çevre temizlik, tabela vergisi, eğlence vergisi ödeyemediğinden bu ödemelerinde ötelenmesi, elektrik, su, doğalgaz faturaları üç ay ertelenmiş fakat üyelerimiz açıldıkları tarihten bu yana bu faturaları ödeyecek iş yapamadıkları için bu faturaların ödemesinin ötelenmesi gibi taleplerimizi yetkililere yazdığımız mektupla ulaştırdık" diye konuştu.

Yapılan diğer talepleri de ekleyen Çetindoğan, "Kahvehanelerde, oyun salonlarında, bilardo salonlarında okey, tavla, kağıt oyunları, bilardo oyunların alınacak yeni tedbirler doğrultusunda oynanmasına izin verilmesi, üyelerimizin işyerlerinin kirasını ödeyemedikleri için mal sahipleriyle sorunlar yaşamakta olup, bu sorunların yaşanmaması için geri ödemesiz kira desteği verilmesi, halı saha işletmecisi üyelerimizin alınacak yeni tedbirler doğrultusunda faaliyetlerine başlaması, birahane ve meyhane işletmecisi üyelerimizin işyerleri içkili lokanta ve içkili restaurant işletmeleri ile aynı konseptte olduğundan bu işletmelerimizin faaliyetlerine başlaması, lokanta, resturant, aperatif salonlar, kokoreççi, çiğ köfteci ve çorbacı gibi işletmelerin kapanış saatlerinin gece 24.00 olarak uygulanmasının gece 02.00 ile 03.00 saatleri gibi uzatılması üyelerimizin yaşadığı sıkıntıları bir nebze de olsa hafifletecek, yeniden devletine olan yükümlülüklerini yerine getirmesine, vergisini, primlerini, kirasını işçi istihdamını devam ettirmesine yardım olacaktır" dedi.

Koronavirüs sürecinde çok sayıda esnaftan şikayet duyduklarını belirten Çetindoğan, "Yasakları ve uyulması gereken kuralları ben koymuyorum. Tüm tedbirleri bilim kurulu koyuyor. Buna rağmen çok fazla tepkiyle karşılatım. Kendi üyelerimden bile hakaret duydum. Ama idarecinin kızma ve küsme lüksü yoktur. Özellikle sosyal medyada tedbirlerle ilgili çok sayıda yanlış bilgi dolaşıyor. Lütfen resmi olmayan mesajlara itibar etmeyelim" diye konuştu. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler