Takip Et

SON DAKİKA

Isınma masrafı cep yakacak

4 Ekim 2016, Salı 10:00

     


Aydın’da kış aylarında soba ile ısınan bir ailenin masrafının bin lirayı bulduğunu söyleyen satıcılar, vatandaşların şimdiden odun ve kömür almaya başladığını belirtti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kışın aylarının yaklaşması ve havaların serinlemesiyle birlikte Aydınlılar soba, odun ve kömür alışverişine başladı. Kömür satıcısı Hüseyin Taşkın, “Bir torba kömür 15 liradan satılıyor. Aydın’da ortalama olarak bir aile soba kullanırsa 1 ton, kalorifer kullanırsa 2 ton kömür harcıyor. Yani, soba kullanan ailenin bir kışlık kömür masrafı 600 lira yapıyor. Biz elimizdeki kömürlerin çoğunu sattık. Çünkü kışın alınan kömürler ıslak olabiliyor. Yazın kuru kömür alınıp, bir depoda saklanırsa, elde edilecek ısı daha fazla olur” dedi.

Odun satıcıları da bir çuval odunun 10 lira olduğunu belirterek, “Vatandaşlar traktörle veya çuval sayısına göre odun almaya başladı. Çok yoğunluk yok ama şimdiden hazırlıklarını tamamlamak isteyenler olduğu için hareketlenme yaşıyoruz. Kasım ayında daha da yoğun oluruz. Aydın’da kış çok çetin geçmiyor. Bu yüzden, kömürle kullanılınca kalabalık olmayan bir aileye 400 liralık odun yeter” dedi.

SOBA FİYATLARI DA CEP YAKIYOR

Soba ticaretiyle uğraşan satıcılar, eylül ayının sonlarına yaklaşılmasıyla birlikte satışlarda artış yaşandığını söyledi. Aydınlıların genel olarak sobayla ısınmayı tercih ettiğini belirten satıcı Ali Çetin, “Ekim ayına girilmesiyle birlikte soba satışlarında bir artış yaşandı. Kış aylarına yaklaşınca vatandaşlar eksiklerini tamamlamaya başladı. Soba fiyatları genel olarak 150-250 lira arasında değişiyor. Küçük sobalar 150 liradan başlıyor, kaliteye göre fiyatlar değişiyor. Soba borularının tanesi 5 lira, ızgara ve kova 15 lira. Yani, bir vatandaş yeni ve kaliteli soba almak isterse, her şeyiyle ortalama 300 lirayı buluyor” dedi.

“PAZARLIK YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Soba, odun ve kömür ihtiyaçlarını karşılamak için alışverişe çıkan vatandaşlar da, “Şimdiden soba alıyoruz. Odun, kömür de bakacağız. Kışın zorlanmamak için erken alıyoruz. Isınmak için alıyoruz ama fiyatlar cep yakıyor” diye konuştu. (Merve DANIŞMAN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler