Takip Et

SON DAKİKA

Aydınlılar eğitime yön verecek

26 Aralık 2016, Pazartesi 09:30

     


Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak’ın başkanlık ettiği İl İstihdam Kurulu’nda mesleki liselerde açılacak olan meslek bölümlerinin halkın talebine göre karar verileceği öğrenildi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)     

Aydın’ın iş gücü, istihdam ve mesleki eğitim ihtiyacını tespit etmek ve verimliliği artırmak amacıyla kurulan, yerel yönetim, kamu, kurulum ve sivil toplum kuruluşlarının da üyesi olduğu İl İstihdam Kurulu çalışmalarına başladı. Aydın’ın tüm ilçelerinde Mesleki Teknik Okulları Yönetim Kurulu oluşturuldu. Kurullar ilk toplantılarını gerçekleştirmeye başladı. 30 Büyükşehir’de 40 özel mesleki okul açılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Aydın için Yenilenebilir Enerji bölümü isteğinde bulundu ancak İl İstihdam Kurulu buna sıcak bakmadı.

ÇİNE MTOYK İLK TOPLANTISINI YAPTI

Çine Mesleki Teknik Okulları Yönetim Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Çine Halk Eğitim Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen toplantıya Çine İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yıldıray Demir, Çine Belediye Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut, Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, Çine Toplum Sağlığı Merkezi Görevlisi Doktor Murat Burkaş, Çine Mesleki Eğitim Merkez Müdürü Mehmet Koçak ve ilçede eğitim veren meslek lisesi eğitimcileri katıldı.

“TEPEDEN İNME DEĞİL, TALEBE GÖRE BÖLÜMLER AÇILACAK”

Çine İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yıldıray Demir, “20’li yaşlarda çalışabilecek bin insan istiyoruz. Boş adam istemiyoruz.Mesleki eğitimleri geliştirir ve istihdam sağlayabilirsek kaliteli gençlik yetiştirmiş oluruz. Meslek liseleri hiç kimsenin gitmediği yerler olarak anılıyor. Bu konuda öğrencilerimize rehberlik yapmamız lazım. Artık bu konuda ailelerimizin de çok iyi düşünerek karar vermeleri lazım. Yüzlerce Anadolu lisesi var. Lisenin ardından üniversite masrafları var. Üniversitenin ardından işsiz gezen öğrencilerimiz çok. Ailelerin bunları düşünmesi ve meslek liselerine sıcak bakmaları gerekir diye düşünüyorum. 2000 yıllık bir tarihimiz var. Tarihimizde Ahilik kültürümüz var. Bu kültürümüzü meslek liselerinde canlandırmak istiyoruz. Ahilik teşkilatı, esnafı destekler, denetler ve iş imkanı sağlardı. Artık mesleki liselerde açılacak bölümlere halk karar verecek. Yerel yönetimler etkin rol oynayacak. Tepeden inme değil de talebe göre bölümler açılacak ve bu bölümlerde yetişen öğrencilerimize istihdam konusunda yardımcı olunacak” dedi.

“BU ALGIYI DEĞİŞTİRMEMİZ LAZIM”

Çine Belediye Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut, kendisinin Endüstri Meslek Lisesinde okuduğunu ve bundan gurur duyduğunu ifade ederken, “Biz belediye olarak eğitime destek vermeye hazırız. Maalesef meslek liseleri ikinci sınıf olarak görülüyor. Bu algıyı değiştirmemiz lazım. Eskiden meslek lisesini bitiren bir öğrenci iki yıllık üniversiteyi bitirmiş sayılıyordu ama şimdi bu kaldırıldı. Bu konuda hükümete baskı yapmalıyız” dedi.

TEMATİK OKUL İÇİN SAĞLIK TURİZMİ ÖNERİSİ

Çine Toplum Sağlığı Merkezi Görevlisi Doktor Murat Burkaş, ise “Sanayici çalıştıracak işçi bulamazken ‘ben her işi yapacak insanım’ modunda bir topluluk olduk. Vasıfsız insan eğitiyoruz. Ülkemizde sağlık turizmi gelişti, Ülkemizde bu tür hizmetler var . Ama üniversite kapılarında insan yığılmaması lazım. Vasıfsız insan üretiyoruz. Eskiden nisanlar çocuklarını ortaokul düzeyinde meslek sanata yönlendirirdi. Bu projeden İyi sonuçlar çıkacağına inanıyorum” dedi. Çine 70. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Uğur Güleç, Aydın’da açılacak olan Tematik okulun sağlık turizmine hizmet eden bir okul olabileceğini ifade etti.

“AĞAÇ YAŞ İKEN EĞİLİR”

Çine’de Çıraklık Eğitimin 1986 yılında 750 öğrencisi bulunurken, şuan 70 öğrencisi olduğunu belirten Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması ile birlikte çıraklık sorunu yaşandığını söyledi. “Ağaç yaş iken eğilir” diyen Başkan Uyar, 18 yaşına gelen stajer öğrencilere mesleklerini öğretemediklerini ifade etti. Başkan Uyar, “Avrupa Birliğine gireceğiz diye eğitimde bir sürü sorun yaşadık. Bu yanlıştan dönülmesi gerekiyor. Madem ülkemizde lise diploması şart çıraklar ilkokulu bitirdikten sonra ustasının yanına gitsin, kalfalık belgesini alırken ortaokul belgesi verilsin, ustalık belgesini alırken lise diploması verilsin” önerisinde bulundu. (OSMAN YURTTAŞ)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler