Takip Et

SON DAKİKA

Yörükler Aydın'da buluştu

27 Mayıs 2022, Cuma 17:26

     


Aydın’da 2 gün sürecek Yörük Toyu, Türkiye’nin çok sayıda ilinden gelen Yörük Dernekleri’nin katılımıyla gerçekleşen çalıştayla başladı. Yörük Toyu, yarın çeşitli etkinlikler ve konserlerle devam edecek.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Türkiye’nin dört bir yanından Aydın’a gelen Yörük Dernekleri Başkanları ve üyeleri, Efeler’de buluştu. Aydın Valiliği öncülüğünde başlayan Yörük Toyu'na, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Aydın’da faaliyet gösteren Yörük ve Türkmen dernekleri ev sahipliği yapıyor.

Efeler’de faaliyet gösteren bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda buluşan Yörük Kültürü Derneklerine, Ege Üniversitesi’nde görevli Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bili Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Ekici ile Türk Dünyası Araştırmaları Türk Tarihi Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Abdullah Temizkan, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Doç. Dr. Bülent Çelik, ADÜ Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Mustafa Öner Uzun ile ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Araştırma Görevlisi Mükerrem Kürüm, Yörük Kültürü tarihi hakkında bilgilendirmede bulundu.

“GELECEK YILLAR İÇİN AYDIN’DA BİR REFERANS NOKTASI OLUŞTURSUN İSTEDİK”

Aydın’da ilk kez yapılan Yörük Toyu etkinliği hakkında bilgiler veren Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürü Umut Tuncer, “Yörük Festivalimiz kapsamında 2 günlük bir program hazırladık. Birinci gün Türkiye’nin çeşitli illerinden, Anadolu’nun her köşesinden gelen 150 civarı dernek başkanımızın katılımıyla ve 5 akademisyen hocamızın koordinasyonuyla Adnan Menderes Üniversitemiz programıyla gerçekleştirilen çalıştayımız var. Bugün çalıştay etkinliğimizi sürdürüyoruz. Gün sonunda çalıştay manifestomuzu da tamamlamış olacağız. Akşam yemeğimiz ise basın ve konuklarımızın bir arada bulunacağı bir şekilde hazırlandı. Ama tabi asıl konsantrasyonumuz yarınki büyük Aydın Yörük Toyu. Aydın Yörük Toyu, Aydın tarihinde ilk defa Aydın’da bulunan Yörük derneklerimizin çoğunluğunun da bir araya gelmesiyle oluşmuş bir etkinlik. Bu anlamda açıkçası gelecek yıllar için, Aydın’da bundan sonra organize edilecek etkinlikler için de bir referans noktası oluştursun istedik. Çünkü bir araya gelmek, bu dayanışmayı göstermek, o milli duruşu göstermenin önemli olduğuna inanıyoruz. Bu noktada da hazırlıklarımızı tam gaz sürdürdük. Çok anlamlı bir etkinliği de başarılı bir şekilde inşa etmiş olduk. İnşallah yarın da Aydın’da etkinlikleriyle, konser programıyla, eğlence modülleriyle unutulmaz günü de Aydın tarihine eklemiş olacağız. Bunu hep beraber yaşamış olacağız. Heyecanla yarını arzuladığımız gibi, dinamik bir şekilde tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

“BUGÜN EV SAHİBİ OLARAK BİR AYRI ANLAMLI HİSSEDİYORUZ”

İlk kez böyle bir etkinliğin Aydın’da gerçekleşiyor olmasından mutlu olduklarını ifade eden Müdür Tuncer, “Bizim için de bu bir deneyim oldu. Daha önce Aydın’da yapılmadığı için referans alabileceğimiz bir etkinlik de yoktu. Biz şunu gördük; aslında Yörük Dernekleri, başkanları noktasında farklı şehirlerde gerçekleştirilen etkinliklerde bir araya gelmiş, birbiriyle hali hazırda sıkı ilişkileri olan, birbirini iyi tanıyan insanlar. Yakın zamanda Diyarbakır’da, ondan önce Antalya’da ve daha başka illerimizde gerçekleştirilmiş etkinliklerde bir arada olmuşlar. Dolayısıyla birbirlerini tanıyan insanlar. Aydın’a ilk defa gelmişler. Bu etkinliğin Aydın’da olması, Aydın’daki derneklerimizin ev sahibi olarak görev alması tabi bizim de gururumuzu okşadı. Biz ev sahibi olarak, zaten tanımış olsak bile o arkadaşlarımızı burada ağırlamanın açıkçası onurunu da yaşadık. Evet birbirimizi tanıyoruz, evet dernek başkanlarımız ile daha önce bir araya gelindi. Fakat biz bugün ev sahibi olarak bir ayrı anlamlı hissediyoruz” ifadelerini kullandı.

Diğer il ve ilçelerden gelen konuklara çeşitli yöresel ürünler hediye edilirken, gelen misafirler de Aydın İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Umut Tuncer'e kendi yörelerine ait hediyeleri takdim etti. Çalıştay, akşam yemeği ile son buldu. (ORKİDE ÜLKER / NİSA KIZILKAYA)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler