Takip Et

/>

SON DAKİKA

“Anne sütü altından daha kıymetli”

8 Mart 2022, Salı 17:26

     


tvDEN ekranlarında Hazel Bayık’ın hazırlayıp sunduğu Sağlık Vakti programının konuğu Özel Ege Liva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Fulya Erdem, anne sütünün bebek üzerindeki önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Anne sütünün önemi ile ilgili Uzman Doktor Erdem, “Anne sütü o kadar mucizevi bir şey ki tek başına bir bebeğin büyümesini sağlamaktadır. Zira Orta Çağ döneminde Hazreti Meryem’in her zaman Hazreti İsa’yı emzirirken resmedildiğini görebiliyoruz. Anne sütü hep vardı ve hep bir mucizeydi. Fakat bu kadar bilinmiyordu. Özellikle de 19. Yüzyılda Sanayi Devrimi ile birlikte kadınların iş hayatına girmesiyle, anneler bebeklerinden biraz uzaklaşmak zorunda kaldılar. Bu dönemde formül sütler ve mamalar gündeme gelmeye başladı. Tarih boyunca anne sütü çok önemliyken, sanayileşme ile birlikte önemini kaybetmeye başladı. Formül mama alan bebeklerin gelişimlerinin daha geri olduğu, enfeksiyonlara daha yatkın oldukları ve bağışıklık sistemlerinin daha düşük olduğu saptandıktan sonra Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Pediatri Akademisi gibi büyük cemiyetlerin çalışmalarıyla anne sütünün önemi tekrar anlaşılmaya başlandı. Her gün anne sütünün içerisinde yer alan yeni bir mucizeyi öğreniyoruz. Bizler, bütün bebeklerin emmesini istiyoruz. Anne sütü temiz, büyütücü ve besleyicidir. Sadece çocuk için değil anne için de son derece yararlıdır. Anneyi rahim ya da meme kanserinden, diyabetten koruyan mucizevi bir şeydir. Çoğu anne bebeğinin su içmediğinden yakınır fakat anne sütü içerisinde su da bulundurur. Dolayısıyla bebek, harici bir su içme isteğine girmeyebilir. Eğer az sıvı alıyorsa kendisi zaten su içmek ister. Emen bir bebeğe rutin bir su içirmeyi kesinlikle önermiyoruz” dedi.

“YARIM SAAT İÇERİSİNDE EMZİRİLMELİ”

Erdem, “Anne sütünün bebeğe yetip yetmediğini anlamak için belirli yöntemlerimiz var. Boy, kilo, baş çevresi ölçümü gibi. Bebekleri ilk 6 ayda mümkünse her ay kontrole çağırıyoruz. Aylık almaları gereken belirli kilolar, uzamaları gereken belirli boy ölçüleri var. Büyüme gelişimini bu ölçüleri takip ederek ya da bebeğin uyku düzeni, tuvalet sıklığı gibi bilgilere dayanarak kontrol ediyoruz. Annelere kesinlikle diyet öneriyoruz. Düzenli bir beslenme ve uyku ile anne sütünü arttırmak gayet mümkün. Annenin psikolojisi de burada çok önemli. Bebekle biraz büyüyüp anne ile temas kurdukça bu süreç çok daha rahat bir şekilde geçmektedir. Özellikle bebek doğduktan yarım saat sonra anne hemen bebeğini emzirmelidir. En azından ilk yarım saat içerisinde anne ve bebek arasında bir temas olduktan sonra bebek hemşiremiz ya da çocuk doktorumuz anneye emzirme eğitimi vermektedir. Emzirme için annenin duruş pozisyonu çok önemlidir. Ayrıca ilk emzirmede gelen o süt bizler için altından bile daha çok kıymetli” dedi.

“DONDURUCUDA SAKLANABİLİR”

Anne sütü sonrası ilk ek gıdaya geçiş süreci ile ilgili, “Bebekler ilk 6 ay yalnızca anne sütü emmelidir. Ardından eğer süt yetersiz geliyorsa formül mama desteği verebiliyoruz. 6 ay sonrası formül mama desteği ve tanıştırmaya geçilebilir. Fakat elbette ki bunun için bebeğin nörolojik gelişiminin tamamlanmış olması gerekmektedir. Eğer tamamlamışsa öğlenleri aç olmak kaydıyla, çay kaşığının ucuyla sebze, meyve ya da yoğurt denetebiliyoruz. Fakat bu durum 6 aydan önce kesinlikle olmaz. Özellikle çalışan anneler sütlerini sağıp evde dondurucuda saklayabiliyorlar. Bu durum kesinlikle sütün kalitesini düşürmemektedir. Hatta anne, ek gıda döneminde bu sütler ile bebeğe farklı gıdalar hazırlayabilir. Anne sütüyle çeşitli tarihler hazırlayabilirler. Sadece üzerine tarih yazmalıdırlar. Kakasında, cildinde ya da solunumunda alerjik reaksiyonlar gösteren bebeklerin ise ek gıda döneminde tercih ettikleri yiyeceklere çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu alerjik reaksiyonlar sonucu yapacağımız en önemli şey anneye diyet vermektir. Çünkü bebeğin anne sütünü kesmeyi kesinlikle tercih etmiyoruz. Annenin diyetinden inek sütü proteinini çıkarttığımızda kalsiyumu da çıkartmaya çalışıyoruz. Gerçekten çok zor bir diyet. Fakat daha sonra belirli kontroller dahilinde yavaş yavaş bu diyeti açıyoruz” şeklinde ifade etti. (ORKİDE ÜLKER)







 
Son Eklenen Haberler