Takip Et

SON DAKİKA

Ölüm riski olan hasta, uygulanan tedaviyle şifa buldu

28 Ekim 2016, Cuma 10:20

     


Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Şule Taş Gülen ve Yrd. Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz tarafından uygulanan tedavi, ölüm riski yüksek olan bir hastayı, eve gönderilecek aşamaya getirdi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

ADÜ Hastanesi’nde dört gün önce prostat büyümesi nedeniyle ameliyat olan ve aniden gelişen nefes darlığı, batıcı tarzda göğüs ağrısı, bayılma yaşayan hastada, akciğerin kanlanmasını sağlayan her iki ana damarda pıhtı saptandı. Tanıyı koyan doktorlardan Yrd. Doç. Dr. Şule Taş Gülen, “Bu durumda tedavi trombolitik denilen ilaçlarla pıhtının eritilmesidir. Ancak genel durumu kötü olan, tansiyonu düşen hastamızın yakın zamanda geçirdiği ameliyat nedeniyle ölüm riski ve kanama riski yüksekti. Böyle bir durumda hastaya pıhtı eritici ilaç verilmesi yarardan çok zarar getirebilir. Hatta ölümcül olabilirdi. Bunun üzerine hastamıza Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz tarafından ülkemizde sadece birkaç merkezde yapılabilen akciğer damarlarına doğrudan ilaç uygulama imkanı veren ve ultrasonografik dalgalar yardımıyla pıhtının erimesini kolaylaştıran özel kataterler yerleştirildi. Yerleştirilen bu kataterler sayesinde pıhtı eritici ilaç tedavisi sadece pıhtının geliştiği akciğer damarının içerisine verildi. Böylece kanama riski azaltılmış oldu. Uygulanan bu tedavi ile saatler içerisinde dramatik yanıt alınan hasta şu an eve gönderilecek aşamaya geldi” dedi.

“ÖLÜMCÜL RİSK TAŞIYAN BU HASTALIK TOPLUMDA HENÜZ TANINMIYOR”

Pulmoner Emboli’nin, toplumda henüz çok iyi bilinmediğini, bacaklardaki toplardamarlardan kopan pıhtının akciğer damarlarını tıkaması ile oluşan ölümcül bir hastalık olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gülen, “Yakın zamanda operasyon geçirmiş olmak, kemik kırıkları, uzun süreli hareketsizlik Pulmoner Emboli’nin nedenlerinden bazılarıdır. EKOS denilen ve ölüm riski olan kanama riski yüksek kişilerde anjiografi ile uygulanan, düşük dozda pıhtı eritici ve ultrasonik dalgalar ile pıhtının eritildiği yöntem bugüne kadar beş vak'ada uygulanmış olup tüm hastalar şifa ile taburcu edilmiştir. Bu yöntemin, hastamızda olduğu gibi durumu ciddi ve kanama riski çok yüksek hastalarda özel bir öneme sahip olduğunu düşünmekteyiz. Bu nedenle önümüzdeki süreçte Göğüs Hastalıkları kliniklerinde bu yöntemin uygulamasının artacağı kanısındayız” dedi. (Merve DANIŞMAN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler