Takip Et

/>

SON DAKİKA

Kimler oruç tutabilir? Kimlerin oruç tutması sakıncalıdır?

7 Mart 2024, Perşembe 13:41

     


Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ali Manav ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte kalp hastalarına iftar ve sahurda nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

 

“ORUÇ TUTMAK RUHU RAHATLATIYOR”

Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ali Manav, ilk olarak orucun kalp damar hastalığı üzerindeki etkilerinden bahsederek, “Ramazan ayı yaklaşıyor hastalarımız da bizlere bu dönemde sık sık, ‘Ben kalp hastasıyım, oruç tutabilir miyim? Bu dönemi nasıl geçirmem gerekiyor?” diye soruyor. Öncelikli olarak orucun kalp damar hastalığı üzerine etkilerinden bahsedeyim. Sağlıklı insanlarda yapılan çalışmalarda orucun kolestrol düzeyini azalttığı, insülin direncini azalttığı, tansiyonun düzeyinin iyileştirdiği, ayrıca ruhsal bir rahatlama ile ilgili depresyon azalttığı da görülüyor” dedi.

 

KİMLER ORUÇ TUTABİLİR? KİMLERİN ORÇ TUTMASI SAKINCALIDIR?

“Özellikle yakın dönemde kalp damar hastalığı geçirmiş, dirençli hipertansiyon olanlar çok sayıda tansiyon ilacı ile tansiyonu kontrol altına alınan insanlar ileri derecede kalp yetersizligi olan hastalar yoğun idrar söktürücü kullanan hastalar tansiyon düşüklüğü olan hastalar bu hastaların oruç tutmaları biraz sakıncalı”

 

İFTAR VE SAHURDA NASIL BESLENİLMELİ

İftar ve sahurda su tüketmenin önemine dikkat çeken Ali Manav, “Öncelikle tüm vatandaşların da kalp hastalarının da sıvı tüketimine dikkat etmeleri lazım. Su içmesinin normal zamanlardaki gibi özellikle sahur ve iftar aralarında bol su ve sıvı tüketmeleri lazım. Ayrıca sahurda ve iftarda çok yağlı yemek yemekten de aşırı yemekten kaçınmaları lazım. Yani neleri hamur işleri, makarna, pirinç gibi ya da tatlı, meşrubat gibi şeyleri tüketmemeleri lazım. Daha çok sebze meyve protein ağırlıklı beslenmeleri lazım ki uzun süre tok kalabilsinler” ifadelerini kullandı.

 

RAMAZAN AYINDA KALP HASTALARINA TAVSİYELER

Ali Manav kalp hastalarını kullandıkları ilaçlar konusunda uyararak, “Öncelikli olarak kalp hastalarının oruç tutamayacakları ile ilgili hekimlerinden görüş almalarını tavsiye ederim. Ayrıca ilaç kullanan hastaların ilaç düzenlenmesi ilaç saatleri ve dozlarıyla alakalı gene aynı şekilde uzmandan bir yardım almasını tavsiye ediyorum. Ayrıca günde tek ilaç kullanan hastaların sabah ya da akşam sahur ve iftar vakitlerinde ilaçları düzenli kullanmalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca kan sulandırıcı kullanan hastaların uzun süre nedeniyle ilaç etkilerinin azalmaması için doktorundan hekiminden bir görüş alması önemlidir” diye konuştu. (SELİME AYDEMİR) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler