Takip Et

/>

SON DAKİKA

Aydın'da hobi olarak ahşap oyma sanatına başladı, devlet sanatçısı oldu

21 Şubat 2024, Çarşamba 11:00

     


Aydın'ın İncirliova ilçesinde Mehmet Dizen (44) pandemi nedeniyle 2020 yılında hobi olarak atıl ahşap parçaları ve aksesuarları değerlendirerek, el emeği göz nuru çalışmalarına başladı.

Eserleriyle dikkati çeken Dizen'e Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Devlet Ahşap Oyma Sanatçısı' unvanı verildi. Bir süre çocuk giyim üzerine esnaflık yapan evli ve 4 çocuk babası Mehmet Dizen (40) pandemi döneminde evde atıl ağaçlar ve eşyalar yeniden kullanılabilir hale getirilmeye başladı.

Baba mesleği olan ağaç oyma işleri hobi atölyesiyle daha da uğraşmayı sürdürdüğünü söyleyen Dizen, büyük bölümü duvar süsü ve panolardan oluşan ürünleri ortalama 1 ila 2,5 ay uğraşarak çalıştığını söyledi. Aradan geçen 4 yılda ürünleri daha da geliştiren Dizen, geçen yıl devlet gösterisi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık tarafından Dizen'e Devlet Ahşap Oyma Sanatçısı unvanı verildi.

'AYDIN'DA İLKİ BAŞARDIM'

Babasından gördüğü oyma teknolojisini biraz daha geliştirdiğini yazan Mehmet Dizen, "2020 yılında hobi atölyesi olarak bir işletmeler düzenlendi. İşim tamamen bu oldu. Bu iş üzerine yoğunlaştım. İşimle ilgili araştırma yaparken, devlet sanatçılığı unvanını öğrendim ve geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuru yaptım Gerekli eleme ve görüşmelerden sonra da devlet sanatçılığı kartımı satın aldım. Ahşap oyma, unutulmaya yüz tutmuş bir sanattır. Bu işi yapan çok nadir kişi var. Bakanlığımıza kayıtlı olarak bu işte Aydın'da ilk ve tek oldum. "dedi.

'MESCİDİ AKSA ESERİMİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İÇİN YAPTIM'

Dizen, “Yaptıklarım eserleri, çalıştığım ağaçlar ve motife göre ve işçiliğe göre zaman alıyor. Daha çok tablo almayı seviyorum. Mescidi Aksa eserimi de tamamlamak üzereyim. Bu eserimi tamamladığımda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a Aydın'a geldiğinde bizzat kendim hediye etmek istiyorum, Bu eseri Cumhurbaşkanımız için yaptım" dedi. (DHA) 

 







 
Son Eklenen Haberler