Takip Et

/>

SON DAKİKA

Tezcan Sökeli maden işçilerine verdiği sözü yerine getirdi

31 Mart 2016, Perşembe 14:22

     


CHP Genel Başkan Yardımcısı Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Söke'de aylardır maaşlarını alamayan maden emekçilerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

Söke’de aylardan beri maaş alamadıkları için iş bırakma eylemini sürdüren maden işçilerini ziyaretinde konuyu Meclis gündemine taşıyacağının sözünü veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi verdi.

Tezcan, soru önergesinde şöyle dedi:

“Aydın Söke’de faaliyet gösteren Uyar Madencilik İşletmesi, faaliyet gösterdiği maden ocaklarını Temmuz 2015’de Elit Maden İşletmesine devretmiştir. Söz konusu şirket devrinde maden, çalışan işçilerin devreden şirketten ücret alacakları ödenmemiş, söz konusu devir tarihinden itibaren de bu işçiler devir alan şirkette çalışmaya devam etmişlerdir. Halen Elit Maden işletmesinde de çalışmaya devam etmektedirler. Geçen yıl Temmuz ayı içinde Elit Maden’de çalışmaya başlayan işçilerin Ocak ve Şubat ayı maaşları da ödenmemiştir. Uyarlar Madencilik'ten de kalan 2 aylık maaşları, kıdem ve ihbar tazminatları alacakları bulunmaktadır. İşverenle işçilerin yapmış olduğu görüşmelerde işveren tarafından Uyarlar Madencilikten kalan alacakların ödenmeyeceğini bildirmiştir. Ayrıca işveren, maaşların ödemesi konusunda herhangi bir malvarlığını satıp ödeme yapmayacağını maden çalışıp para kazanınca ödeme yapılacağını beyan etmiştir.”

SORUMLULUK KİMİN?

İşçilerin mağdur olmalarındaki sorumluluğun kimde olduğunu da soran Tezcan, şöyle devam etti:

“İş Kanunu’nun 34. Maddesi çerçevesinde işçilerin ücretlerinin tahakkuk ettiği ayı takip eden aybaşından itibaren 20 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Bu yükümlülük işveren tarafından yerine getirilmediği gibi ücret alacaklarının ne zaman ödeneceği de belirsizdir.

Uyar Madencilik'in işletmesi olduğu maden Elit Madene İşçi alacaklarıyla beraber mi devredilmiştir? Şirket devrinden önceki ücret alacaklarına ilişkin sorumluluk hangi şirkettedir?

İşçi alacaklarıyla devredilmediyse, Uyar Madencilik şirketi tarafından ödenmesi gereken ücret alacaklarının ödenmesi için Bakanlığınızca herhangi bir işlem veya teftiş yapılmış mıdır?

Elit Madencilik Şirketi tarafından İş Kanunu’nun 34. Maddesi çerçevesinde ödenmesi gereken tahakkuk etmiş ücret alacakları ile ilgili olarak her hangi bir teftiş işleminde bulunmayı düşünüyor musunuz?

Söz konusu maden iş yerinde çalışan işçiler, defalarca bu hukuksuzluğu basın, yayın organları ve çeşitli vasıtalar aracığıyla dile getirmiş olmalarına ve kamu yetkililerine iletmelerine rağmen bu güne kadar herhangi bir işlem tesis edilmemesinin neden 13 Mayıs 2014 tarihinde Cumhuriyet tarihinin en büyük iş cinayetinin yaşandığı Soma’daki maden ocağının işleticisi olan Uyar Madenciliğin bu maden iş yeriyle olan ilişkisi midir?

Uyar Madencilik söz konusu siciline rağmen Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünce sözleşmeye aykırı olarak işlem yapılmayarak korunmaya ve kollanmaya devam mı edilmektedir?'' (BURHAN CEYHAN)

Tezcan, Sökeli madencilerin sorununu meclise taşıyacak







 
Son Eklenen Haberler