Takip Et

/>

SON DAKİKA

AYÇEP: Aydın Ovası 'Büyük Ova' olsun

18 Ekim 2016, Salı 07:55

     


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türkiye'de 6,5 milyon hektar büyüklüğündeki 184 büyük ovanın 'Tarımsal SİT' alanı ilan edilmesi çalışmalarını tamamladığını belirten Aydın Çevre Platformu(AYÇEP) İkinci Başkanı Metin Aydın, basına verilen ön bildiride Aydın’da sadece Söke Ovası'nın yer aldığı söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türkiye'de toplam 6,5 milyon hektar büyüklüğüne sahip 184 Büyük Ova'nın Tarımsal SİT alanı ilan edilmesi çalışmalarının Türkiye'nin tarımı ve gıda güvenliği açısından devrim niteliğinde olduğunu kaydeden AYÇEP İkinci Başkanı Metin Aydın, bu statüde Aydın’dan sadece Söke Ovası'nın yer aldığını söyledi.

“SADECE SÖKE DEĞİL TÜM AYDIN OVASI BÜYÜK OVA OLSUN”

Metin Aydın, 'Büyük Ova Projesi' kapsamına giren Aydın'daki ovaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sorduklarını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “AYÇEP olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na 184 Büyük Ova Projesi içinde Aydın'da yer alan ovaların hangilerinin olduğunun bildirilmesi isteği ile başvuruda bulunduk. Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü aracılığı ile bize ulaşan 13.10.2016 tarihli cevabi yazıda, ‘İlimizde 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 14. Maddesi kapsamında Büyük Ova olarak ilan edilmesi düşünülen alanların sınırları taslak olarak mevcuttur. Alanın Bakanlar Kurulu kararı ile Büyük Ova olarak ilan edilmesinin ardından sınırlar kesinleşecektir’ denildi.”

184 Büyük Ova statüsüne Aydın'dan sadece Aydın Ovası'nın yüzde 7’sini oluşturan Söke Ovası'nın alınıp geri kalan yüzde 93 bölümün kapsam dışı kalmasını gerçekçi ve samimi bulmadığını belirten Aydın, “Bu proje Aydın ili açısından eksiktir. Söke Ovası 400 bin dönüm ile tüm Aydın Ovası'nın yüzde 7'si büyüklüğündedir. Aydın'da var olan incir ve zeytin ağaçlarının yüzde 65 kadarı Aydın Ovası'nın yer aldığı Menderes Havzası'nda bulunmaktadır. Aydın Ovası'nda, Söke Ovası'nda yetiştirilen pamuk dışında pek çok sebze ve meyve ürünü yetiştirilmekte, Aydın Ovası adeta Ege ve Türkiye'nin gıda ambarı görevini görmektedir. Büyük Menderes Nehri'nde son 20-30 yılda kirlilik giderek artmış, Büyük Menderes Nehri bugün Türkiye'nin en kirli üçüncü nehri haline gelmiştir” diye konuştu.

“TÜM AYDINLILARDAN DESTEK BEKLİYORUZ”

Aydın Ovası'ndaki yapılaşma ve kirliliğin artışının sadece tarım ve gıda güvenliği üzerinde değil insan sağlığı üzerinde de ciddi tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Başkan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Proje henüz yasalaşmamıştır. Bu anlamda AYÇEP olarak, öncelikle TBMM'de Aydın'ı temsil eden tüm milletvekilleri başta olmak üzere, tüm il-ilçe belediye başkanlarını, muhtarları, tüm meslek odalarını ve Aydın halkını göreve davet ediyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 184 Büyük Ova Projesi'nde Aydın Ovası bir bütün olarak yer almalıdır. Aydın'ın kurtuluşu ancak bu şekilde mümkündür. Aksi bir durumda ise oluşan kirlilik, felaketlere davetiye çıkaracaktır. Bu projede sadece Söke Ovası'nın yer almasını kabul etmiyoruz.”

Aydın, internet üzerinden ‘Aydın Ovası 'Büyük Ova' olsun’ adı altında imza kampanyası başlattıklarını belirterek Aydınlılardan destek beklediklerini söyledi. (ÖZGE SÖNMEZ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler