Takip Et

SON DAKİKA

Aydın’da 320 bin dolar ihracat geliri elde edildi

17 Nisan 2024, Çarşamba 14:21

     


Aydın’ın Efeler İlçesi Kuloğulları Mahallesi’nde bulunan tesisleri ziyaret eden Tarım İl Müdürü İbrahim Altıntaş, 2023 yılında düzenledikleri sağlık sertifikasına göre zeytin ve zeytinyağı ihracatından 320 bin dolar ihracat geliri elde edildiğini açıkladı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Esen ile birlikte Kuloğulları Mahallesi’nde zeytin ve zeytinyağı üretimi üzerine faaliyet gösteren ZETAY firmasına ziyarette bulundu.

Kuloğulları Mahallesi Muhtarı Mehmet Yılmaz ile ZETAY firma yetkilisi Dursun Öztürk tarafından karşılanan İl Müdürü Altıntaş, yaklaşık 300 dekarlık eski maden sahasına kurulu olan ve çoğunluk olarak Memecik cinsi zeytin üretimi yapılan ve ürettiği zeytinlerle soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı elde eden firmada incelemelerde bulundu. Firma yetkilisi Dursun Öztürk, işletme faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

“AVRUPA BİRLİĞİ TESCİLLİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİMİZDENDİR”

Aydın’ın zeytin ve zeytinyağı üretim kapasiteleri hakkında bilgiler veren İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Aydın il genelinde 369 bin İlimiz hektar tarım alanında zeytin üretimi yapıldığını belirtti. Müdür Altıntaş, “2022 TÜİK rakamlarına göre, 128 bin hektar alandaki 249 bin ton yağlık zeytin üretimi ile ilimiz, ülke sıralamasında ikinci, 26 bin hektar alandaki 82 bin ton sofralık zeytin üretimiyle ülke sıralamasında dördüncü konumda yer almaktadır. Yağlık zeytin üretimimiz ülke üretimimizin yüzde 12’sine, Sofralık Zeytin üretimimiz ise ülke üretimimizin yüzde 9’una tekabül etmektedir. 2023 yılında ilimizden 17 bin ton zeytin ve 62 bin ton zeytinyağı yurtdışına ihraç edilmiş olup, İl Müdürlüğümüzce düzenlenen Sağlık Sertifikalarına göre tahmini olarak zeytinden 22 milyon dolar, zeytinyağından ise 298 bin dolar ihracat verisi elde edilmiştir. Aydın Memecik Zeytini ve Aydın Yamalak Sarısı Zeytini coğrafi işaret almış ürünlerimizdendir. Aydın Memecik Zeytinyağı ise Avrupa Birliği Tescilli coğrafi işaretli ürünlerimizdendir” ifadesini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler