Takip Et

SON DAKİKA

Bu yıl incircinin keyfine diyecek yok

3 Ekim 2016, Pazartesi 12:00

     


Dünyanın en kaliteli ve en fazla incirinin yetiştiği Aydın’da hasat sezonunun sonlarına yaklaşıldı. İncirde bu yıl, geçtiğimiz yıllara göre rekolte düşüklüğü yaşansa da; üreticiden müstahsiline, müstahsilinden toptancısına kadar herkes memnun oldu. Sezon öncesi Ege İhracatçılar Birliği’nin açıkladığı 72 bin ton incir beklentisinden yüzde 12 civarında kaybın olduğu ifade edildi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İhracatçı firmaların yetkilileri, hazirandaki aşırı sıcakların verimi etkilediğini, sezonun bitmesine yakın gerçekleşen yağışın da rekolte kaybına neden olduğunu öne sürdü. Üreticinin bu yıl malını çok iyi fiyata sattığını belirten toptancılar, İncire olan talebin, hem iç hem de dış piyasada her geçen gün arttığını vurguladı.

İncir piyasasını değerlendiren bazı incir işletmelerinin sahipleri şu görüşleri savundu:

Toroslular Ticaret Ayhan Atakul: İncir üreticisi, malını bu yıl çok iyi paraya sattı. Şu anda incirin üreticisinden alınan fiyatı 8.5-9.50 lira arasında değişiyor. Bu da çok iyi bir fiyat anlamına geliyor. Tüccar bunu 12-13 liraya fabrikalara satıyor. Marketlerde olan fiyatlar neredeyse bunun iki katı durumda. En kötü incir 5 liradan satılıyor.

Beyza Ticaret Salih Öztürk: Bu yıl incirde beklenen rekolte gerçekleşmedi. İncir yağmurdan etkilendi. Şu anda üretici malını 9 ile 11 lira arasında satıyor. Maliyetler, fireler ve ulaşım eklendiğinde incirin markette satış fiyatı 20 liralara çıkabiliyor. İncir rekolte düşüklüğüne rağmen hem üreticisini hem de satıcılarını memnun etti.

Fama Ticaret Ahmet Uçankale: İncirde bu yıl rekolte geçen yıla göre yüzde yirmi eksik. Tahminen 70 bin don civarında beklenen inciri 55 bin ton civarında kalacak. Üretici ve müstahsil bu durumu iyi biliyor. Son zamanda yağan yağmurlardan dolayı incir rekoltesi biraz daha eksildi. Dolayısıyla biz ve bizim gibi natürel incir üreten firmalar için üreticiden aldığımız incirlerde çıkıntı çok fazla çıkıyor. Bu da otomatikman sattığımız yerlere yansıyor. Son satıcıya kadar fiyatlar neredeyse ikiye katlanıyor. Bu durumun bütün sebebi olumsuz hava koşulları ve tonajın düşük olmasından kaynaklanıyor. İncir artık 10 ay boyunca periyodik aralıklarla satılan bir ürün haline geldi. İncirdeki pazar müthiş büyüdü. Sadece Avrupa değil Uzakdoğu da incire oldukça rağbet gösteriyor.

Günaydınlar Ticaret Kazım Günaydın: Bu yılın incir sezonu, rekolte düşüklüğüne rağmen üreticiyi memnun etti. Üreticinin sattığı ürün çok pahalı diyemeyiz. Üretici malına göre ürününü 8.5 ile 10 lira arasında toptancıya satıyor. Müstahsilden alınan incirler, çeşitli evrelerden geçtikten sonra paketlenerek satışa hazırlanıyor. Müşterilerimizin isteğine göre hazırladığımız incirleri ihraç ediyoruz. Tesislerimizdeki soğuk hava depoları sayesinde inciri 11 ay boyunca satabiliyoruz. İncir, bu yıl üreticisini, müstahsili ve toptancısını memnun etti. Bu ürünü ne kadar ihraç etsek de iç piyasa çok önemli bir pazar. Onun için tüketiciyi ürkütecek fiyatlardan kaçınmalıyız. (HAKAN AKIN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler