Takip Et

/>

SON DAKİKA

“Aydınlılar bu lezzeti de faydalarını da bilmiyor”

1 Şubat 2024, Perşembe 11:34
Son güncelleme: 1 Şubat 2024, Perşembe 11:54

     


Aydın’ın semt pazarlarında Kars’tan getirdiği peynir türlerini satan Ayhan Kaya, "Aydınlı kadınlar bu yeşil peynirden kaçıyor ve ‘Biz bu peyniri yersek ölür müyüz?’ diyorlar. Aydınlılar bu lezzeti de faydalarını da bilmiyor” dedi.

Kars ve Erzurum yöresinin önemli lezzetleri arasında yer alan peynir türlerinin Aydın’da çok fazla bilinmediğini dile getiren Ayhan Kaya, doğal koşullarda yapılan bu peynir türlerinin şifa kaynağı olduğunu dikkat çekti.

“KARS’TAN GETİRDİĞİM 5 ÇEŞİT ÜRÜN MEVCUT”

İstanbul Esenyurt Belediyesi’nden emekli olduktan sonra Aydın’a yerleştiğini söyleyen Kaya, “Kendim aslen Karslıyım. Kars’tan peynir ürünleri getirdim, memleketimin ürünleri ile kazanç sağlamaya çalışıyorum. Çünkü emekli maaşı yetmiyor. Sattığım bu ürünlerin hepsi ayrı ayrı birer emektir. Tezgahımda 5 çeşit peynir var. Eski kaşar, taze kaşar, küflü çeçil peyniri (Yeşil Peynir), beyaz çeçil peyniri, keçi ve koyun sütünden yapılan kırık peyniri ve tereyağı olarak. Fakat Aydınlılar yeşil peynir dediğimiz küflü peyniri bilmiyor. Çeçil peyniri yeşil olduğu için korkuyorlar, ‘Zehirlenir miyiz’ diye soruyorlar. Ama özellikle eski kaşar peynirine talep var” diye konuştu.

‘BİZ BU PEYNİRİ YERSEK ÖLÜR MÜYÜZ?’

Aydınlıların tüketmekten korktuğu küflü peynirin yapımı ile faydaları hakkında bilgiler veren Ayhan Kaya, “Bu peynirler köylü kadınların yaptığı ürünler. Örneğin eski kaşar peynirinin 1 kilosu, 45 kilo sütten elde edilir. Küflü peynirler ise kaynatılarak yapılır ve yağı alınır. Bu peynirler organik ürünlerdir. Aydınlı kadınlar bu yeşil peynirden kaçıyor ve ‘Biz bu peyniri yersek ölür müyüz?’ diyorlar. Bu peynir aynı zamanda şifa kaynağıdır. Kars ve Erzurum yöresine ait olan bu peyniri annelerimiz, ninelerimiz hayatları boyunca yemiştir ama ölen yok. Bu yeşil peynir antibiyotiktir ve bunu doktorlar ve bilim insanları da aynısını söyler. Hayvan derisinde saklanır ve 5-6 ay boyunca kuruturuz. O denenle bu peynir yeşerir. Aydınlılar bu lezzeti de faydalarını da bilmiyor” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler