Takip Et

SON DAKİKA

“Aydın Büyükşehir Belediyesi haklarımızı gasp etti”

27 Mart 2024, Çarşamba 14:01

     


Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden 2022 yılında emekli olduğunu belirten Ferudun Gülcüoğlu, “Aydın İl Özel İdare’nin kapanmasının ardından Büyükşehir Belediyesi personeli olarak görevlendirildik. Ancak, benimle birlikte farklı meslek kollarında çalışan kadrolu 800 çalışanın haklarını, Aydın Büyükşehir Belediyesi gasp etti” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

2014 yılında Büyükşehir Yasası ile birlikte 580 İl Özel İdaresi personelinin Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini söyleyen Ferudun Gülcüoğlu, bunlardan 5 çalışanın Efeler Belediyesi’ne, diğer çalışanların da Büyükşehir’e bağlı birimlere dağıtıldığını ifade etti.

“2016 BELEDİYE-İŞ SENDİKASI’NA GEÇİNCE BU ÖZLÜK HAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINDI”

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin farklı meslek kollarından olan çalışanları 2016 yılı itibariyle vasıfsız işçi olarak kadro verdiğini söyleyen Gülcüoğlu, bu nedenle hak kayıplarına uğradıklarını dile getirdi. Sadece kendisinin bu nedenlerle 170 bin lira civarı zarara uğratıldığını ve bununla ilgili açtığı 2 ayrı davadan bir tanesinin lehine sonuçlandığını ve diğer davanın ise devam ettiğini kaydeden Ferudun Gülcüoğlu, “2014 yılında Aydın’ın Büyükşehir Belediyesi olmasıyla 5216 kanunun 6360 sayılı Yasasıyla, 580 işçi arkadaşımızla birlikte Büyükşehir Belediyesine devir olduk. Devir esnasında 6360 sayılı yasa açık olmasına rağmen, yani kadrolu işçiler pozisyonlarıyla memurlar ise unvanlarıyla devretmesi gerekirken, devirden sonra kadrolu işçilerimizin pozisyonları 2016 yılından itibaren sıfırlamış, beden işçisi yapılmıştır. Aydın Belediyesi Büyükşehir kapsamına girmeden önce greyder operatörü olarak çalışırken Büyükşehir Belediyesi olunca beden işçisi sıfatıyla çalıştırılmaya başlandık ve bu da 2 bin 700 TL gibi bir maaş kaybı yaşamamıza sebebiyet verdi. Ücretlerimiz kök hesaplanırken, bizlerin pozisyonlarımıza göre kök yevmiyeleri belirleniyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi hangi iş kanunlar çerçevesinde bu haklarımız gasp etti? Bu değişim 780 kadroyu kapsadı. Ayrıca 2014-2015 Yol İş Sendikası’nın 90 maddesinde arazide görev yapan kadrolu işçi arkadaşlarımız yüzde 20 burada görev yapan işçi arkadaşlarımızla yıpranma adına ödenek ödenirken, 2015’e kadar belediye ödedi. 2016 Belediye-İş Sendikası’na geçince bu özlük haklarımız elimizden alındı” diye konuştu.

“780 PERSONELİN ONCA KAYBINA NEDEN OLMUŞTUR”

Bu nedenle 2022 tarihinde Aydın 2. İş Mahkemesi’nde şikayeti üzerine dava açıldığını belirten Gülcüoğlu, “Dava esnasında bilirkişi raporunda 2018-2022 tarihlerinde 34 bin TL alacağım çıkmasına rağmen, mahkemece Yargıtay’da böyle bir davaya emsal teşkil örnek olmadığı için üst mahkemeye gidilmesine karar verildi. Ayrıca bu haklarımızın bilerek kasten gasp edildiği dosyada ki ifadelerde yer almakta. Çünkü 5 yıl hüküm geriye dönük olduğunu ve zaman aşımına uğradığını sürekli dile getiren bir Büyükşehir var. Ayrıca en büyük gasp, kıdemden doğan günlük yevmiye eklenmeyen 780 kadrolu işçinin emeklerinde eksik maaş almasına neden olmuştur. Aydın Büyükşehir Belediyesi, Belediye-İş Sendikası’nın 40 ve 41. maddesince kıdemden doğan günlük yevmiye eklenmedi. Bu nedenle 2016-2021 yılları arasında ki tarihine kadar günlük yevmiye eklenip üstelik her yıl katlanarak gitmesiyle 780 personelin onca kaybına neden olmuştur. Çoğu arkadaşımız bu kayıp nedeniyle emekli maaşını düşük almaktadır ve büyük mağduriyet meydana gelmiştir” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN) 







 
Son Eklenen Haberler