Takip Et

Beslenme Beyninizi Nasıl Etkiler?

Siz uyusanız bile beyniniz hiçbir zaman uyumaz. Günün 24 saati kalp atışı, nefes alma gibi vücut fonksiyonlarınız; duygu, duyu ve düşüncelerinizle ilgilenir. Her zaman beyninizin yakıta ihtiyacı vardır. Size en uygun beslenme düzeniyle en iyi zihinsel performansı elde edersiniz. Beslenme düzeniniz yalnızca beyninizi değil diğer tüm vücut sistemlerinizi ve duygu durumunuzu da etkiler. Beyni besleyen ve doku onarımını sağlayan besinler vitamin, mineral, sağlıklı yağ, karbonhidrat ve kaliteli protein içerir. Antioksidan açısından zengin besinler serbest radikalleri yok ederek oksidatif hasarı önler yani kanser önleyicidir.

Yiyecekler aynı zamanda ruh halinizi ve nasıl hissettiğinizi de etkiler. Yediklerinizi bazı hormonlarınızı da harekete geçirir. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin; iştah, ruh hali ve uyku düzeninizi etkiler.

Beyin fonksiyonlarınızın gücünü etkileyen faktörler şunlardır;

Probiyotik besinler bağırsakta zararlı mikroorganizmalara karşı güçlü bir bariyer oluşturur ve iltihabı önler. Sağlıklı bağırsaklar da beyindeki zihinsel performansın artmasını sağlar.

Lahana turşusu, ev yapımı sirke gibi fermente gıdalar beslenme düzenine eklenmelidir.

Yapılan bazı araştırmalara göre rafine ve işlenmiş besinler tüketenlerde depresyon riski artabilir.

Akdeniz tipi beslenme beyin sağlığı için oldukça faydalıdır. Balık, kuruyemişler, zeytinyağı, taze meyve ve sebze ağırlıklı beslenmelisiniz.

Bol su içerek vücuttan toksinleri uzaklaştırabilirsiniz.

Düzenli egzersiz yapmak da beyin gücünü artıran önemli faktörlerden biridir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.