Takip Et
  • 14 Temmuz 2018, Cumartesi

HER ZAMAN BİR KAHRAMAN VARDIR...

Hayvanlar antik çağlardan beri insanların birçok konuda yardımına koşuyor ve hatta insanlığın utanç tabloları olan savaşlarda dahi onları yalnız bırakmıyor. Cephede yan yana mücadele veren hayvanlar sadece dört ayaklı olanlar değil bu arada, her biri kendine düşen ve yapabileceği düzeyde katkısını sunuyor. Büyük, küçük… Zira o küçük adımlar yeri geliyor yüzlerce insanın hayatını da kurtarabiliyor...

Bu yazımın konusu savaşta madalya verilen bir güvercin. Fransızca’da Cher Ami adı verilen bu güvercinin I. Dünya Savaşı’ndaki yardımlarından dolayı Amerikanlar tarafından kahraman olarak anılıyor.

Peki, bu güvercin neden kahraman ilan edildi, hemen anlatayım. Savaş sırasında Almanlara karşı mücadele eden Fransızlara Amerikan askerleri yardıma gelir. Almanların içindeki en stratejik bölgeyi ele geçirmekle görevlendirilen Amerikan Binbaşı Charles Whittlesey ve 500 kişilik müfrezesi bu yardım için seçilmiş askerlerdendir.

Ancak bir süre sonra Fransız birliklerinin geri çekilmesiyle bu müfreze Almanların arasında tek başına kalır. İlk günden birçoğu ölen askerlerin ikinci gün yalnızca 200 tanesi hayatta kalır. Buna ek olarak Amerikan komutanlara durumlarını anlatmak için de iletişim kuracakları hiçbir fırsat yoktur. Yapabilecekleri tek şey vardır, o da güvercinler ile haber salmak.

Binbaşı Whittlesey sabaha kadar bu planı yaparken, sabaha kalktıklarında fark ederler ki Almanlar tüm güvercinleri yok etmiş. Ancak bir güvercini gözden kaçırmış olmalılar ki Whittlesey bu güvercini son şans olarak kullanacaktır.

Bu sırada Almanlara karşı başka taraftan saldıran Amerikan komutanları, Whittlesey’in müfrezesinin Almanların içinde olduğundan haberdar değildir ve haliyle sıktıkları kurşunlar kendi birliklerine gider. Kendi komutanlarının kurşunları altında kalan ve körü körüne ölen askerlerin durumu vahimdir. Bu duruma daha fazla dayanamayan binbaşı ise son şansları olan güvercinin sol bacağına hızlıca basit bir uyarı mesajı yazarak tutturur ve güvercini salar.

“Biz 276.4 paralelleri arasındayız. Topçu birliğimiz direkt olarak bizi ateşliyor. Tanrı aşkına, bunu kesin!”

Güvercin mesajı götürmesi için salınır. Ancak güvercini fark eden Almanlar güvercine ateş etmeye başlarlar. Birkaç dakika boyunca kurşunlar güvercinin yanından sıyrılarak geçer. Daha kötüsü güvercin gözünden, göğüs kafesinden vurulur ve sendeleyerek düşüşe geçer. Ama çok inanılmaz bir şekilde bu güvercin kendi gücünü toplayarak kurşunların yetişemeyeceği bir yüksekliğe güçlükle çıkmayı başarır. Göğsündeki kurşunla birlikte tam 25 dakika boyunca 40 kilometre kadar uçar ve mesajı yerine ulaştırır.

Mesajın ulaşmasıyla Amerikan müfrezesinin üzerindeki bombardıman son bulur ve yardıma gelen komutanlarla birlikte 200 Amerikan askeri kurtulur. Ancak maalesef görevine sadık bu güvercin, ağır yaralanmıştır ve bu onun ilk ve son görevi olmuştur.

İşte bu nedenle Cher Ami adı verilen bu güvercin, 77. Piyade Tümeni’nin kahramanı olmuştur. Fransızlar, Amerikan askerlerine yardım eden bu cesur ve azimli güvercinin hikâyesini öğrendiklerinde, ona Croix de Guerre ödülünü vermiştir.

I.Dünya Savaşı’nda kim ne tarafta olursa olsun, doğanın bir harikası olan güvercin, bize aynı zamanda sadakati, azmi, güveni ve mücadeleyi anlatıyor... (UĞUR ESER)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.