Takip Et
  • 30 Ağustos 2022, Salı

HELİKOPTER EBEVEYNLİK

Ebeveynlik tutumları çocukların ileride nasıl kişilikler oluşturacağına dair en yordayıcı değişkenlerden biridir. Anne babalar genellikle en doğru tutumun kendisininki olduğunu düşünürken bu konuda yanlışları olabileceğini kabul edip yardım arayışında olan ebeveynler de vardır elbette. Bu hafta sizinle psikoterapist Haim Ginott’un ortaya attığı bir kavram olan “Helikopter Ebeveyn”lik kavramını paylaşacağım. 1969 yılında bir çocuğun annesini bu şekilde tanımlaması üzerine ortaya çıkan bir kavramdır. Aslında adından da belli olduğu gibi helikopter ebeveynler tıpkı bir helikopter gibi çocuğunun her an gölgesi altında olmasını isterler. Üzerine aşırı düşerler ve genellikle mükemmeliyetçi bir tutum içerisindedirler.

Anne babaların çocuklarını büyütürken endişeleri olması kadar normal bir durum olamaz. Genellikle ebeveynler dünyanın giderek daha tehlikelerle dolu olduğunu, kendilerinin zamanında bu şekilde olmadığını söylerler. Ve kendilerini çocuklarını dünyanın tehlikelerinden korumaya adarlar.

Helikopter ebeveynler, çocuklarının gündelik hayatta veya akademik hayatta karşılaştıkları sorunları seve seve üzerlerine alıp onları çözmeye çalışırlar. Bu süreçte problem çözme becerisinden yoksun kalarak büyüyen çocuklarının gelecekte karşı karşıya kalacakları sorunları düşünemezler. Çocuklarının ödevlerini takip ederler, arkadaşıyla kavga ettiğinde çocuktan önce devreye girerler ve çocukları adına kararlar verirler. Aslında tüm bu davranışların altında çocuklar ezilir ve hayatta kendi ayakları üzerinde nasıl duracaklarını öğrenemezler. Problemlerini çözmede veya önemli bir karar almada yetişkin olduklarında bile bir başkasının yardımını ararlar. Bu ebeveynlik stilinin çocukların üzerindeki etkilerinden bazıları da bastırılmış karakter, özgüven sorunları, aileye bağımlı olmaktır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.