Takip Et

DUYGUSAL YEME

Duygusal yeme ya da duygusal yeme bozukluğu en basit tanımıyla kişinin yaşadığı olumsuz duygularla baş edebilmek amacıyla yemek yemesidir. Birey aslında aç olmamasına rağmen tatlı veya abur cubur yer. Duygusal yeme aslında bir tür yeme bozukluğudur.

Kötü bir gün geçirdiğinizde, öfkelendiğinizde ya da kendinizi mutsuz hissettiğinizde kendinizi yemek yerken bulabilirsiniz.Yemek yerken yaşanılan anlık haz ile yaşanılan olumsuz duygu durumu bastırılmaya çalışılır.Duygusal yeme için risk faktörü olan gruplar, ergenler, kilo verme sürecindeki kişiler, yeme bozukluğu olan kişilerdir. Duygusal yeme davranışı kişinin bünyesine fizyolojik olarak da zarar vermektedir. İnsan sağlığına bir bütün olarak bakmak gerektiğinden fizyolojik sağlığın olmadığı bir durumda psikolojik sağlık da bundan etkilenir. Çocukluğunda ebeveynleri tarafından ödül ya da ceza olarak yemeğin kullanılmış olması da yetişkinlikte duygusal yemeyi tetikler.

Duygusal yeme kültürden kültüre farklılık gösterebilmekte ancak kadınlarda daha fazla oranda görülmektedir. Duygusal yemenin normal yemeden farkı ise kişinin ihtiyacından fazla gıda alması, doyduğunu hissetmemesi olabilir. Ardından ise pişmanlık duyulması da gözlenebilir.

Bununla baş edebilmek için ilk olarak duygu düzenleme becerilerinin geliştirilmesi gerekir. Duygularını doğru bir biçimde ifade edip onları inkar etmek yerine yapıcı çözüm yolları geliştirmek de atılacak adımlardandır. Diğer bir çözüm yolu da beslenme-duygu günlüğü tutmaktır. Gün içerisinde hissettiklerinizi ve ardından yediklerinizin notunu tutmak bu konuda farkındalık kazanmak için etkili bir yoldur. Duygularınız ile yediğiniz besinler arasındaki ilişkiyi fark edin. Duygusal yeme davranışınıza eşlik eden bir kilo probleminiz varsa mutlaka bir diyetisyene danışın. Bu süreçte çevrenizden destek alabilir ve bir ruh sağlığı uzmanına da danışabilirsiniz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.