Takip Et
  • 23 Kasım 2023, Perşembe

DUYGUSAL YEME

Duygusal yeme, duygularımızın etkisiyle ortaya çıkan yeme davranışıdır. Genellikle , can sıkıntısı, mutsuzluk gibi olumsuz duygular karşısında yiyecek tüketiminin artması olarak tanımlanmaktadır.

Yeme davranışı açlık-tokluk metabolizması nedeniyle değil duyguyu yönetme ihtiyacının bir sonucu olarak ortaya çıktığı için yeme bozukluğu gibi değerlendirilebilir.

Duygusal yeme, kontrolsüz kilo artışına sebep olabilmektedir. Olumsuz duyguların yiyecek tüketiminde etkili olduğu görüşü fizyolojik ve psikolojik açıklamalar temelinde geliştirilmiştir. Duygusal yemeye ilişkin yapılan fizyolojik açıklamalar, yiyeceklerin hormonlar üzerindeki düzenleyici rolüne vurgu yapmaktadır. Özellikle yüksek kalorili gıdalar tüketildiğinde, stres hormonlarındaki salınımın baskılandığı ve rahatsız edici deneyimlerin etkisinin hafiflediğine ilişkin bulgular elde edilmiştir .

Duygusal yemenin önüne geçebilmek için :

1. Açlığınızı kontol altına alın . Duygusal açlık mı fizyolojik açlık mı olduğunu ayırt edebilmenin yollarını bulabilirsiniz .

2. Yediğiniz içtiğiniz her şeyi günlük tutar gibi not edin .

3. Yemek yerken sadece yediğiniz yemeğe odaklanın . odaklanmanızı bozacak etkenleri ortadan kaldırın .

4. Sağlıksız atıştırmalıkların yerine sağlıklı tercihler üretebilirsiniz .

5. Günlük su ihtiyacını karşılamayı ihmal etmeyin . bol su tüketimi çok önemlidir.

6. Stresle başa çıkmanın farklı yollarını bulmaya çalışın . Stres durumunda kendinizi rahatlatacak farklı aktiviteler edinin.

Bu yöntemlerle de duygusal yemenin önüne geçemezseniz , mutlaka bir beslenme uzmanına danışın . Sağlıklı günler dilerim . (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.