Takip Et

Sahip çıkılmalı

" Yasa Tadilatları"

30.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği yasası ve beraberinde çıkan 33 yönetmelik çeşitli nedenlerle defalarca değişikliğe uğradı. Bu değişiklikler olumsuzlukları da beraberinde getirdi.

Bu değişikliklerden bir bölümü, kanuna tabi olma zorunluluğu olan Tehlikeli ve Az Tehlikeli sınıftaki firmaların, sisteme dahil edilme sürelerindeki ötelemeler oldu. Bu ötelemeler sonucunda birçok işyeri sahibi, yine ötelenir düşüncesiyle yasaya tabi olma yükümlülüğünü erteledikçe erteledi.

Değişikliklerin diğer bir bölümü, geçen yıl yaşadığımız Soma ve Ermenek kazaları sonucu özellikle madencilik sektöründe yapıldı. Örneğin yeraltı madenciliğinde vardiyaların 3'den 4'e çıkarılması sonucu işe yeni personel alma zorunda kalan birçok maden kuruluşu yeraltı üretimini durdurmayı tercih etti.

Bu değişikliklerin en çok ses getireni İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekiminin çalışma saatlerindeki değişiklik olacak. Şöyle ki 01.01.2016 tarihi itibariyle çalışma saatleri 2 ile 3,3 misli aralığında artıyor. Örneğin çok tehlikeli sınıfta çalışan başına 12 dakika hizmet veren iş güvenliği uzmanı, yılbaşından sonra 40 dakika hizmet verecek.

Bilenleriniz var, bilmeyenler için tekrar bahsetmiş olayım. 4 yıldır iş güvenliği sektörü içindeyim. A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak kuruluşundan bu yana içinde olduğum Aydın'ın ilk OSGB firmasının Mesul Müdürüyüm. Madencilik, enerji, inşaat firmalarında iş güvenliği uzmanıyım. İş sağlığı ve güvenliğinin değişen şartlara göre içinde bulunduğu değişimi en iyi takip edenlerden biriyim. Yukarıda bahsettiğim İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ve yönetmeliklerindeki tadilatlar sektörü fazlasıyla etkilemektedir. Özellikle biz isg profesyonelleri açısından ayak uydurulması iyice zorlaşmıştır.

Buraya kadar anlattıklarım mevcut İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatının zamana göre değişimi ve sektöre etkileri ile ilgiliydi.

Bir hafta önce seçim oldu ve mevcut parti mi devam edecek, koalisyon hükümeti mi kurulacak merak ediyoruz. Merak ettiğimiz diğer konu kurulacak hükümetin İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına bakışı ve kanunun uygulanmasındaki kararlılığı.

‘’SAHİP ÇIKILMALI’’

İSG profesyonelleri olarak tek isteğimiz, yeni kurulacak hükümetin 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına sahip çıkmasıdır.

Bizler iş kazalarının önlenmesi için eğitim ve gözetim yapıyor, önlem ve tedbir aldırıyor, korumaya dönük çalışmalar yaptırıyor, İSG kültürünün oluşması için elimizden geleni yapıyoruz.

Devletten beklediğimiz yeterli denetim ve kanunda yazılanları yerine getirmesidir.

Kazasız bir hafta diliyorum.

"HAFTANIN BAZI ÖNEMLİ İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞ KAZASI HABERLERİ"

10.06.2015 ÇSGB, Ankara'da İsg-Katip bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıya OSGB sahipleri ve mesul müdürleri katıldı.

08.06.2015 Amasya'nın Suluova İlçesi'nde faaliyet gösteren kömür ocağında meydana gelen iş kazasında bir çalışan hayatını kaybetti.

06.06.2015 Konya'da bir fabrikada yapımı süren inşaat halindeki binanın çatısında çalışan 29 yaşındaki bir işçi, dengesini kaybederek düştü ve öldü.

06.06.2015 Kars'ın Sarıkamış ilçesinde sondaj makinesine kolunu kaptıran operatör, hayatını kaybetti.

02.06.2015 Giresun’da kepçesiyle birlikte 200 metrelik uçuruma yuvarlanan genç kepçe operatörü hayatını kaybetti.

02.06.2015 Aydın'ın Köşk ilçesinde özel bir firmanın yaptığı inşaatta beton dökülürken kalıpların çökmesi sonucu 3 işçi yaralandı. Cankurtaranlarla hastaneye kaldırılan yaralılardan birinin durumunun ciddi olduğu öğrenildi. Kazadan sonra olay yerinde inceleme başlatıldı.

02.06.2015 Giresun Orman İşletme Müdürlüğüne ait iş makinesi, Güzelyurt köyünde operatörünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yuvarlandı. İş makinesinin operatörü olay yerinde hayatını kaybetti.

29.05.2015 Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikada kanal açma çalışmaları sırasında meydana gelen toprak kaymasında, toprak altında kalan bir işçi öldü.

TEHLİKELİ ÇALIŞMA

02.06.2015 tarihinde, Aydın'ın Köşk İlçesi’nde Kaymakamlık binası inşaatında meydana gelen iş kazasında 3 çalışan yaralandı. Kaza, inşaatlardaki denetlemenin ve aldırılması gereken önlemlerin daha iyi yapılması gerekliliğini bir kez daha gündeme getirdi.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.