Takip Et

4-5 Aralık Uluslararası Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi

Aydın Sanayi Odası Başkanımız Sn. Mehmet Şahin ile birlikte, 4-5 Aralık tarihlerinde, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ULUSLARARASI MADENLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONGRE VE SERGİSİ'ne katıldık. Türkiye Madenciler Derneği'nin hazırladığı organizasyonda Bakanlıklardan, Sendikalardan, Sivil Toplum Kuruluşlarından, Türkiye'deki büyük firmalardan, üniversitelerimizden, İLO'dan ve dünyada madenciliğin en çok gelişmiş olduğu Kanada, Avustralya, ABD'den temsilci ve konuşmacılar vardı.

Yurtiçinden katılan konuşmacıların, Türkiye madenciliğinde iş güvenliğinin gelişimi için yapılması gerekenler ile ilgili bazı önerileri aşağıdaki gibi olmuştur;

- Soma ve Ermenek kazaları ile Türkiye iş güvenliğinde sınıfta kalmıştır ama bunlardan ders çıkarılmalı,

- Denetimler artmalı ve denetim personeli deneyimli kişilerden seçilmeli,

- İş güvenliği teşvik edilmeli,

- Bir maden bakanlığı kurulmalı,

- Kaza sonralarında torba yasalar ile acele yama düzeltmeler değil, görüşler alınarak kalıcı olacak uzun vadeli mevzuat yapılmalı,

- Maden oluşumları üzerinden planlar yapılarak havza madenciliği benimsenmeli,

- Taşeron ve rödevans uygulamaları hem kamuda hem de özel sektörde yasaklanmalı,

- Üniversiteler ile işbirliği yapılmalı.

İş Güvenliğini en iyi şekilde oturtan Kanada, Avustralya ve ABD firmalarının, sıfır kaza hedefi olduklarını söylemeden geçemeyeceğim. Bu ülkelerden gelen konuşmacılar, ülkemizdeki kazaları üzülerek takip ettiklerini, uzun yıllar önce benzer sorunları kendi ülkelerinde de yaşadıklarını, sorunları aşarak dünyada iş güvenliği konusunda lider ülkeler konumuna geldiklerini dile getirdiler. İş güvenliğinin gelişmesi için ortak çalışmalar yapmaya hazır olduklarını da belirttiler. Benim en çok önemsediğim konu da şu oldu; "Bu ülkelerdeki maden firmaları, iş sağlığı ve güvenliği konusunda, kendi yasa ve yönetmeliklerinin çok üzerinde standartlara sahipler."

Asıl mesele de bu aslında. Kazalardan ders alınır, doğru, uygulanabilir ve her kesimden görüş alınan yol haritaları çıkarılır, cezanın yanında teşvik odaklı bir sistem kurulursa, iş güvenliğinin üretimin ayrılmaz bir parçası olduğu, maliyet değil kazanç unsuru olduğu benimsenirse, ülkemizdeki firmalarda kurulan iş güvenliği sistemleri de mevzuatın çok üzerinde olur. İş Güvenliği Kültür olarak oturmalı, güvenlik kültürümüz, önlem kültürümüz olmadan bu işi oturmak zor söylemlerimizin altında da bu yatıyor. Bu iş zaman alacak. Önemli olan bu zamanı doğru kullanmak.

Daha önce de İzmir İSG Zirvesi'ne katılmıştım hatırlarsanız. Bu zirve sonrasında da çağrıda bulunmuştum, benzer zirveleri Aydın'ımıza da kazandıralım demiştim. Bu çağrım ilk meyvelerini vermeye başladı. Aydın Sanayi Odası'nda sektörel çalıştaylar yapılacak, genel sorunların yanında İş Güvenliği konusu da konuşulacak, buraya konuşmacı olarak katılacağım. İlk çalıştay bu ay içinde taşa toprağa dayalı sektör için gerçekleştirilecek. Buradan duyurmuş olayım.

İş kazasız bir hafta dileğiyle...

 

"HAFTANIN BAZI ÖNEMLİ İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞ KAZASI HABERLERİ"

03.12.2014 Bursa Demirtaşpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde lise son sınıf öğrencisi, atölye çalışması sırasında ayağına mengene düşmesi sonucu ayak parmaklarının ezilmesi suretiyle yaralandı.

04.12.2014 Konya'da ayarını yapmak istediği saç kesme makinesine sıkışan işçi, hayatını kaybetti.

05.12.2014 Adana'da bir yağ fabrikasında çalışan 56 yaşındaki bir işçi, iş makinesinin altında kalarak hayatını kaybetti.

"HAFTANIN TEHLİKELİ ÇALIŞMA FOTOĞRAFLARI"

04.12.2014 Aydın'ın Efeler İlçesi’nde Sevgi Yolu’ndaki Ziraat Bankası Merkez Şubesi’nin tadilatı sırasında üst katta dış cephe boyası yapan işçinin, gerekli güvenlik tedbirlerini almadan boya yapması dikkati çekti. Bu olayı gazetemiz haber olarak vermişti.

06.12.2014 Tokat’ta 5 katlı apartmanın çatısında tavan aktaran işçinin güvenlik önlemi almadan çalışması görenleri şaşırttı.

"HAFTANIN GÜVENLİ ÇALIŞMA FOTOĞRAFI"

06.12.2014 İstanbul Taksim meydanında direklerde çalışma yapan ekibin korkuluklu sepet içinde emniyet kemeri sabitlenmiş baretleriyle çalışması, güvenli yüksekte çalışma tekniği örneği oldu. İstanbul'daki kongre dönüşü fotoğrafı ben çektim. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.