Takip Et

SON DAKİKA

Baydar, Gülhane Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulmasını önerdi

18 Ekim 2016, Salı 09:47

     


CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, hükümete, Gülhane Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulmasını önerdi.

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Gülhane’de beraber çalışmaktan gurur duyduğu öğretim üyesi arkadaşlarıyla birlikte olduğunu, Gülhane ile ilgili öneri sunacaklarını ve arkasından söylenen yalan, iftira ve çarpıtmalara yanıt vereceklerini bildirdi.

Baydar, şöyle konuştu:

Önerimiz Gülhane Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin kurulmasıdır. Bu üniversite içerisinde; Gülhane Tıp Fakültesi, Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi, Gülhane Eczacılık Fakültesi, Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi, Gülhane Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Harp Cerrahisi Enstitüsü ve Teknokent olmalıdır. Bu üniversite YÖK içerisinde sivil bir üniversite olarak kurulmalı. MSB ve İçişleri Bakanlığı ile bir protokol yapılarak Kara, Deniz, Hava ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın ihtiyaç duyacağı tıp fakültesi, öğrencisini, uzman doktoru, öğretim üyesini ve yardımcı sağlık personelini yetiştirmelidir. Sivil ve askerlerin birlikte çalışacakları özgün model olmalıdır. Örneğin tıp fakültesine 200 öğrenci alınacak ise 100’ü sivil, 100’ü askeri öğrenci olabilir. Ayrıca eski adlarıyla İstanbul’daki Haydarpaşa Askeri Hastanesi, Ankara’daki TSK Rehabilitasyon Merkezi ve Sağlık Bakanlığı'na devredilen tüm askeri hastaneler, bu üniversite bünyesine alınarak özgün ve tematik bir üniversite modeli ve askeri sağlık hizmeti geliştirilebilir. Bu model ile ülkemizdeki modern tıbbın kurucusu ve geliştiricisi olan Gülhane adının, şu anda bağlı olduğu Sağlık Bakanlığı'nın onlarca eğitim araştırma hastanesi içerisinde kaybolup gitmesi engellenmiş olacaktır. Deontolojinin gereği olan vefa ile geçmişimize saygı yerine getirilmiş ve 118 yıllık tarihi misyon devam ettirilmiş olacaktır."

ÇARPITMA ALDATMACA VE YALAN

Hükümet kanadından "Askeri hastanelerde verimlilik yokmuş" mesajı verildiğini anımsatan Baydar, "Askeri hastanelerde verimlilik bakkal dükkanı hesabı ile bakılan hasta sayısı ile ölçülmez. Verimlilik, savaş ve terör anında askeri hastanelerin tüm kadrolarıyla 24 saat hazır olma yeteneğiyle ve anında başarılı müdahalesi ile ölçülür. GATA’da terörle mücadele harekatı kapsamında 2015 yılında 164, 2016 yılında ise 581 toplam 745 yaralı gazimiz yatarak tedavi görmüştür.

Şehit oranımız yüzde 3.8’dir. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 10’un üzerindedir. Derdiniz, barış zamanı sivil hasta bakmak ise % 10 olan sivil hasta kotasını kaldırırsınız, olur biter. Hiçbir şey benim, vatanı için gözünü kırpmadan canını veren Mehmetçiğimin tırnağından bile daha kıymetli olamaz" dedi.

"Biz istenilen askeri doktoru sözleşmeli subay olarak dışarıdan temin ederiz” ifadelerinin aldatmaca olduğunu, son 5 yılda tüm ilanlara rağmen dışarıdan Deniz Kuvvetleri'ne 41, Hava Kuvvetleri'ne 3, Kara Kuvvetleri'ne 2 muvazzaf tabip bulunabildiğine dikkat çeken Baydar, "Demek ki askeri tıp fakültesinden yetiştirmezsen ve yetişen gencin önüne kıta hizmeti sonrası uzmanlık gibi bir hedef koyamaz isen askeri tabip bulamıyorsun, Bir de “Gülhane’ye en düşük puanla giriyorlar” çarpıtması var.

Gülhane’yi kazanan öğrenci, askeri öğrenci olabilmek için heyete girer. İlk olarak, gözü 3 numaradan fazla miyop ise belinde küçücük bir eğrilik ya da açıklık var ise ayağında düztabanlık var ise askeri öğrenci olamaz. İkincisi fiziki yeterlilik 1500 metreyi belirli bir sürenin altında koşamaz ise askeri öğrenci olamaz. Üçüncüsü EGM tarafından yapılan güvenlik soruşturması sonucu uygun görülmeyenler askeri öğrenci olamaz. Bu nedenle haksızlık yapmayalım. Gülhane’ye girebilmek için tek kriter üniversite sınavı değildir. Hodri meydan Gülhane Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ni kuralım, 100 sivil 100 askeri öğrenci alalım. Göreceksiniz sivil öğrencilerin puanı Türkiye’deki ilk 3 tıp fakültesi içerisinde olacaktır" diye konuştu.

Yine hükümetin “Diyarbakır’ı falan gördükleri yok” açıklamasının da yalan olduğunu vurgulayan Baydar, sözlerini şöyle sürdürdü: "15 Temmuz 2015 tarihinden itibaren Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Tatvan, Van, Elazığ, Erzincan ve Adana’da Gülhane’den 21 günlük periyodlar halinde çeşitli branşlarda 275 öğretim üyesi ve uzman tabip, 42 yardımcı sağlık personeli görevlendirilmiştir. 12 Mart ve 10 Haziran 2016 tarihleri arasında ise yalanı söyleyen Sağlık Bakanlığı'nın isteğiyle Nusaybin ve Yüksekova devlet hastanelerinde çeşitli branşlarda 64 öğretim üyesi ve uzman tabip ile 21 ameliyathane teknikeri görevlendirilmiştir. Toplamda 402 görevlendirme yapılmıştır." (SUAT DENİZ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler