Takip Et

SON DAKİKA

İlk sezaryen doğum oranı düşüyor

3 Eylül 2016, Cumartesi 12:06

     


Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde ilk 6 ayda 1375 bebek dünyaya gözlerini açarken doğumların yüzde 14,3’ü primer (ilk) sezaryenle gerçekleşti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Türkiye genelinde sezaryen doğum oranı hızla artarken Aydın Kadın Doğum Ve Çocuk Hastanesi’nde bu oran azalıyor. Primer sezaryen doğum oranını azaltmak için çeşitli etkinlik ve bilgilendirme yapan hastane görevlileri, primer sezaryen oranının Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği sınırlarda olmasını sağladı.

Hastaları normal doğuma teşvik ettiklerini söyleyen Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı İbrahim Ömeroğlu: “Son 20 yılda maalesef sezaryen oranlarında ciddi artış var. Yaklaşık üç katı artış söz konusu. 1988’de yüzde 5-6 seviyesinde olan sezeryan doğum oranları, günümüzde yüzde 50 oranında. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği oran ise yüzde 15’ler seviyesi... Yüzde 15’in üzerine çıkınca bazı problemlerle karşılaşılabiliyor. Bu oran yüksek kabul ediliyor. Türkiye’de ortalama oran yüzde 50’lilere geldi. Özel hastanelerimizde bu oran biraz daha fazla. Devlet hastanelerinde nispeten daha düşük. Aydın Kadın Doğum Hastanesi’nde 2015 yılında sezaryen oranımız yüzde 18, 2016 yılı içerisinde ise yüzde 14’lerde. Yani Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği oranın içerisindeyiz” dedi.

“NORMAL DOĞUMA TEŞVİK EDİYORUZ”

Dr. İbrahim Ömeroğlu: “Sezaryen oranlarının artmasının tabi belli nedenleri var. Bunlar bebeğe bağlı nedenler, anneye bağlı nedenler, doğum sırasında oluşabilecek seyirlere bağlı nedenlerdir. Bazı durumlarda maalesef sezaryen gerekebiliyor. Bizim kendi hastanemizde doğumevinde bir anne ya da bebekle ilgili veya doğum sırasında bir problem gerçekleşmediği müddetçe, özellikle anne isteğine bağlı olarak sezaryen yapmıyoruz. Anne-bebekle ilgili veya doğumda bir problem olan durumlarda sezaryenle bebeklerimizi doğurtmaktayız. Hastanemizde 2016 yılında 1375 doğum oldu. Bunun 289’unu sezaryenle gerçekleştirdik bu da yüzde 14 oranına tekabül ediyor. Bu da dünya sağlık örgütünün önerdiği aralıkta yer alıyor. Sezaryen doğum oranlarının düşmesi, gebe bilgilendirme servisimizin aktif olarak çalışmasından kaynaklanıyor. Her hastanede yok, fakat bizim hastanemizde bulunuyor. 'Doğal doğumu teşvik sempozyumu' yapıldı hastanemizde. Sempozyuma yoğun ilgi oldu. Anne dostu hastane olduk. Bunun da tabi olumlu getirileri söz konusu. Hemşireler ve doktorlarımız, hastalarımızı normal doğuma teşvik etmeye çalışıyor” diye konuştu.

“AĞRISIZ DOĞUM YÖNTEMİ, NORMAL DOĞUM ORANINI YÜKSELTİYOR”

Ağrısız doğum yöntemiyle normal doğum yapılabileceğini ifade eden Ömeroğlu: “Primer sezaryen oranı hastanemizde giderek düşüyor. Primer sezaryen olan doğumlar sonrasındaki doğumlarda da sezaryen olma durumu söz konusu maalesef. O yüzden kendi hastanemizde ilk sezaryen oranını düşük tutmaya gayret ediyoruz. Sezaryeni basit bir ameliyat gibi görüyorlar. Sezaryenin ciddi dezavantajları var. Gerektiği zaman tabi ki sezaryen yapılması gerekir. Bebek erken alındığı zaman bebekte ciddi sağlık problemleri olabiliyor. Anne- bebek bağının tam oluşmamasına neden olabiliyor. Sezaryenin basit bir ameliyat algısı yanlış bir şey. Sonraki gebelikte de sorunlar çıkabiliyor. Biz bilinçlendirmeyi her gebe bayanlarımıza yapıyoruz. Az bir bilgi bile bize kolaylık sağlayabiliyor. Ağrısız doğum dediğimiz, uyuşturulup ağrısız yapma yöntemi çok yaygın değil. Bazı merkezlerde var. Bizim hastanemizde mevcut. Bu da normal doğum oranını ciddi derecede yükseltiyor” dedi. (KIYMET SARIYILDIZ)







 
Son Eklenen Haberler