Takip Et

SON DAKİKA

Turgut’tan 20 Kasım Çocuk Hakları Günü açıklaması

20 Kasım 2016, Pazar 16:20

     


Didim Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Aydan Aşık Turgut, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü dolayısıyla açıklamada bulundu. Turgut, “Türkiye’de çocuk nüfusu 15 milyonun üzerinde ve hesaplanan işçi çocuk sayısı 1 milyon civarında. Ülkemizde 10 milyon yoksul çocuk var. Bu çocukların 3 milyonu yoksulluk ve açlık sınırı altında yaşıyor. En yoksul çocuklar Doğu, Güneydoğu Anadolu ve iç bölgelerde yaşıyor” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Çocuk haklarına dair sözleşmenin tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesi olduğunu belirten Turgut, “20 Kasım 1989 tarihinde onaylanan bu sözleşme sayesinde artık çocukların hakları yasalarca da tanınıyor. 20 Kasım günü, tüm dünyada ‘Çocuk Hakları Günü’ olarak kutlanmaktadır. Türkiye, çocuk haklarına dair sözleşmeyi 1990 yılında imzalamıştır” diye konuştu. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre, dünyada tam zamanlı çalışan 168 milyon, tam veya yarı zamanlı çalışan toplam 264.5 milyon çocuk işçinin bulunduğunu ifade eden Didim Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Aydan Aşık Turgut, şöyle konuştu: “168 milyon çocuk işçinin 85 milyonu tehlikeli işlerde çalışırken, çoğunun can güvenliği bile yok.

Türkiye’de durum pekte farklı değil. TÜİK 2014 raporuna göre çocuk nüfusu 15 milyonun üzerinde ve hesaplanan işçi çocuk sayısı 1 milyon civarında. Aynı verilere göre Türkiye’de 10 milyon yoksul çocuk var. Bu çocukların 3 milyonu yoksulluk ve açlık sınırı altında yaşıyor. En yoksul çocuklar, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve iç bölgelerde yaşıyor.”

TÜRKİYE’DE KÜÇÜK ÇOCUKLARIN EVLİLİĞİ YÜZDE 32

UNESCO’nun hazırladığı bir rapora göre dünyada en az 61 milyon çocuğun eğitim hakkından tamamen mahrum kalmış durum olduğunu vurgulayan Aydan Aşık Turgut, “Eğitim hakkında mahrum olan çocukların büyük bölümünü kız çocuklar oluşturuyor. Türkiye’de ise milyonlarca çocuk ana dilinde eğitim hakkından mahrum. Milyonlarca alevi çocuğu ise zorunlu din derslerine tabii tutuluyor” ifadesini kullandı. Gelin Değil Kız Çocuğu Platformu’nun 2013 verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık olarak 14 milyon kız çocuğunun 18 yaşın altında zorla evlendirildiğini hatırlatan Turgut, şunları kaydetti: “Türkiye’deki küçük çocukların evliliği ise yüzde 32 olarak açıklandı. Rapora göre, Türkiye Afrika kıtasından sonra erken yaşta evliliklere ilişkin dünyadaki sorunlu 3. ülke olarak belirlenmiştir. Halen ülkemizde çocuk hakkı ihlalleri Büyük Atatürk’ün müthiş öngörüsüyle dünyada ilk ve tek olarak sahip olduğumuz “çocuk bayramı” şerefi ve ayrıcalığı ile bağdaşır bir tablo değildir. Çocuğuna değer veren uluslar ölmez. Yarının büyükleri olan çocuklarımızın birey olarak kabul edildiği, çocuk haklarının daha katılımcı şekilde hayata geçirildiği bir toplumda yaşamaları, savaştan uzak barış dolu bir dünyada güven içinde mutlu ve başarılı yetişmeleri temennisiyle tüm çocuklara sevgilerimi sunuyor, 20 Kasım Çocuk Hakları Gününü kutluyorum.” (EDİZ VERDİOĞLU)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler