Takip Et

SON DAKİKA

Uluslararası Sendikal İstişare ve Diyalog Toplantısı, Didim’de yapıldı

18 Ekim 2016, Salı 15:47

     


Türk Metal Sendikası’nın Didim’de düzenlediği Uluslararası Sendikal İstişare ve Diyalog Toplantısı, Türk Metal, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Arnavutluk, Kosova sendikaları ile ETUC ve UAMİF temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Türk Metal Sendikası tarafından düzenlenen “Uluslararası Sendikal İstişare ve Diyalog Toplantısı”, Didim Büyük Anadolu Resort Otel’de yapıldı. Bosna Hersek SMBIH, Bulgaristan PODKREPA, Karadağ TUMM, Arnavutluk FSPISH, Kosova SPMK sendikaları ile Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu (UAMIF) temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Balkanlar ve Avrasya coğrafyalarındaki sendikaların durumu ile bölgenin ekonomik, sosyal ve siyasal durumlarının değerlendirmeleri yapıldı. İşçi sınıfının küreselleşme mağdurlarının başında geldiğinin belirtildiği toplantıda, sorunların hemen hemen her ülkede aynı olduğu, yaşanan bu sürecin sendikalı işçilerin ücretlerini, çalışma koşullarını ve sendikaların gücünü olumsuz etkilediğine vurgu yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, işçi sınıfının küreselleşmeye karşı mücadelesinin uluslararası düzeyde etkili olabildiği taktirde başarılı olabileceğini söyledi. Konuşmasında küreselleşmenin işçi sınıfı üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çeken Kavlak, “Çağımızda bir ileri gidiş olarak anlatılan küreselleşme olgusu, aslında insanlık adına bir geri gidişin göstergesi niteliğindedir. Özellikle emeği ile yaşayanlar için bir geri gidiştir. Çünkü küreselleşme tek tek ülkelerdeki ve özellikle Avrupa'da uzun mücadeleler sonucunda elde edilen kazanımları silip süpürmektedir. Küreselleşme mağdurlarının başında, çalışan kesim yani işçi sınıfı gelmektedir. Çünkü küreselleşme ile birlikte, istihdamda esneklik talepleri yaygınlaşmaktadır. Sendikal örgütlenmeyi etkileyen kısmi çalışma artmaktadır. İşe almada ve işten çıkarmada esneklik getirilmektedir. Sendikalaşmanın önündeki en büyük engellerden biri olan taşeron uygulaması yaygınlaşmaktadır. Bu da sendikaların zayıflamasına neden olmaktadır” dedi.

HER ÜLKEDE ORTAK SORUNLAR

İşçi sınıfının sorunlarının her ülkede ortak olduğunu ifade eden Kavlak, küreselleşmeyle birlikte yaşanan sürecin, sendikalı işçilerin ücretlerini, çalışma koşullarını ve sendikaların gücünü olumsuz etkilediğini kaydetti. Küreselleşme olgusuna karşı işçi sınıfını ortak mücadeleye davet eden Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, şunları söyledi:

“İşçi sınıfının küreselleşmeye karşı mücadelesi, ancak uluslararası düzeyde etkili olabilirse başarılı olabilir. Avrupa’daki sınıf kardeşlerimizle birlikte olabilirsek Avrupalı işverenlere karşı daha güçlü olabiliriz. Yani biz, hepimiz, uluslararası alanda bir işçi sınıfı dayanışmasını örgütleyebilirsek, bu dayanışmayı kalıcı hale getirebilirsek, bu sürece karşı başarılı olma şansımızı artırırız. Hangi ülkeden olursak olalım, bizim kaderimiz ortaktır ve işçi sınıfının uluslararası birliğinden ve örgütlü mücadelesinden geçmektedir.”

Daha sonra Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) Kıdemli Danışmanı Patrick Itschert ve Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu (UAMIF) Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Panychev, Balkanlar, Avrupa ve Avrasya bölgesi ile ilgili sosyo-ekonomik durum ile sendikaları ve sendikalaşmayı değerlendirdikleri birer konuşma yaptı. Katılımcı ülkelerinin, ülkelerindeki sosyo-ekonomik durum ile yaptıkları sunumlar ile Uluslararası Sendikal İstişare ve Diyalog Toplantısı tamamlandı. (EDİZ VERDİOĞLU)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler