Takip Et

SON DAKİKA

Deprem, Dünyanın bir gerçeği

13 Haziran 2017, Salı 14:55

     


Dün öğleden sonra İzmir açıklarında meydana gelen 6.3’ lük depremin yankıları hala devam ediyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, depremin dünyanın bir gerçeği olduğunu belirterek, önemli olanın devletin ve kurumların tedbir alması olduğunu vurguladı.

 

Dün saat 15.30 sıralarında Ege Denizi açıklarında meydana gelen 6.3 şiddetindeki depremin ardından Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, depremin dünyanın bir gerçeği olduğunu söyledi. Kuru "Eğer depremler olmasaydı dünyamız da olmazdı. Deprem bu dünyanın hala yaşayan bir gezegen olduğunun işaretidir. Ve bu depremler olmaya devam edecek. Maalesef Anadolu plakası güney batıya doğru, Yunanistan’ ın dahil olduğu plakada bize doğru hareket ediyor. Mevcut yer şekilleri de depremler neticesinde oluşmuştur" dedi.

 

Her deprem sonrasında uzmanların ekrana çıkarak, depremler konusunda tarih ve saat vermesinin doğru olmadığını belirten Hasan Kuru, uzmanların deprem konusunu gündemde tutmak amacıyla tarih ve saat verdiklerine dikkat çekti. Kuru "Ben çok doğru bulmuyorum. Deprem olgusunu gündemde tutmak amacıyla uzmanların bu tip şeyler yaptıklarına inanıyorum. Fakat depremler sürekli oluyor. Yıkıcı olmak zorunda da değil. Ama yine de bu süreci farklı boyutta yürütmekte fayda var. İnsanların korkusundan beslenmek yerine daha bilinçli hale getirebilmek, daha eğitimli hale getirebilmek ve daha güvenli daha sağlıklı yapılar haline getirmemiz gerekiyor" söyleminde bulundu.

 

Yönetmeliklerin ve denetimlerin doğru yapılması gerektiğine dikkat çeken Jeoloji Mühendisleri odası İl Temsilcisi Hasan Kuru, bütün kurumların ortak hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. Kuru "Depremler olmaya devam edecek. Buradaki ana faktör ne kadar güvenli ortamlarda yaşıyoruz. Konutlarımız güvenli mi, yapının her aşaması denetleniyor mu, zemin ve temel etütleri standartlara uygun yapılıyor mu? Bu tarz konulara dikkat etmemiz gerekiyor. Maalesef yönetmeliklerimiz yeterli değil. Yerel yönetimlerimiz, farklı sebeplerden dolayı yeterli anlamda bu işe eğilemiyorlar. Özellikle jeoloji mühendisi konusunda aksaklıklar var. Kontrol edilmemiş proje ve zemin etütlerinin doğruluğu hakkında sıkıntılar var. Açıkçası bizim oda olarak görüşümüz, bir bütün olarak meslek odalarının, yerel yönetimlerin ve devletimizin işin içinde olduğu ve vatandaşlarımızın, çocuklarımızın eğitiminin sağlanması, sonrasında da devletimizin meslek odalarını faydalı olarak kullanmasını sağlamaktır. Gerek yönetmeliklerle gerek yapı denetim aşamasında gerekse belediyenin yapı denetim kontrolleri aşamasında meslek odalarının da işin içine katılarak hem idarelerle hem de hükümetimizle bir bütün halinde ele alınarak bu işin 10-15 yıl içerisinde çözülebileceğine inanıyoruz." dedi. (HASAN ALP ŞAHİN)

HABER VİDEOSU

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 







 
Son Eklenen Haberler