Takip Et

SON DAKİKA

Ayakkabı tezgahında 37 yıl

1 Temmuz 2017, Cumartesi 08:30

     


Aydın’ın Efeler ilçesinde 1981'den beri ayakkabı tamirciliği yapan Kazım Yılmaz, 37 yıldır eskiyen ayakkabılara hayat veriyor. Günde yaklaşık 13 saatini atölyesinde geçiren Yılmaz’ın en büyük şikayeti, çırak bulamamak.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

                                                     

Yılmaz, mesleğe ayakkabı tamircisi olan eniştesinin yanında başladığını söyledi. Askere gidinceye kadar eniştesinin yanında çırak olarak çalıştığını anlatan Yılmaz, bu zaman sürecinde ayakkabıcılık zanaatının inceliklerini öğrendiğini kaydetti.

Askerlikten sonra eniştesinin dükkanını devralarak, mesleğe devam ettiğini anlatan Yılmaz, diğer zanaatlar gibi ayakkabıcılığın da kolay bir iş olmadığını ifade etti. Yılmaz, “Bıçak tutmayı, danalya tutmayı iyi bilmeniz gerekiyor. Bu işte el becerisi çok önemli. Ayakkabı tamirciliği, tamamen el işçiliği gerektiriyor. Bunun yanı sıra sabır da gerektiren bir mesleği icra ediyoruz” dedi.

Günde ortalama 15-20 çift ayakkabıyı onararak giyilir hale getirdiğini belirten Yılmaz, el yapımı ayakkabı da ürettiğini dile getirdi. El yapımı ayakkabının geçmişte daha çok rağbet gördüğünü, gün geçtikte bu konudaki talebin azaldığını aktaran Yılmaz, “Artık eski müşterilerimiz talep ettiğinde ayakkabı yapıyorum. 1990’lı yıllarda haftada 15-20 çift ayakkabı ürettiğim olurdu. Gün geçtikçe el yapımı ayakkabı giyilmemeye başlandı. İnsanlar hazır üretim ayakkabıları tercih etmeye başladı” ifadelerini kullandı.

"ÇIRAK BULMAKTA ZORLANIYORUM"

Geçimini ayakkabı tamirciliğinden sağladığını vurgulayan Yılmaz, tamir için gelenlerin sayısında, geçmiş yıllara oranla önemli bir değişme olmadığını söyledi.

Diğer zanaat dallarında olduğu gibi çırak bulmakta zorlandığını dile getiren Yılmaz, kısa bir süre yanında çırak olduğunu ancak uzun süredir mesleğini tek başına icra ettiğini kaydetti.

Ayakkabıcılar Çarşısı'nda on metrekarelik atölyesinde, sabah 8’den akşam 8’e kadar çalıştığının altını çizen Yılmaz, “Bir ayakkabının tamiri modeline göre değişiyor. Bazı ayakkabıların onarımı 2-3 saat sürebiliyor. Pençe yaptığımız zaman, taban değiştiği zaman burada kalıyor. Yine bazı ayakkabıların kalıba konması gerekiyor. Ufak tefek kusurlar ise, 15-20 dakikada onarılıyor. Her tür ayakkabının onarımını gerçekleştiriyorum” diyerek sözlerini tamamladı. (KIVANÇ UĞUR)

HABER VİDEOSU

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...     







 
Son Eklenen Haberler