Takip Et

SON DAKİKA

Yok olmaya yüz tuttu

28 Kasım 2015, Cumartesi 09:27

     


Gelişen teknolojiden en çok etkilenenlerden biri de saat tamircileri oldu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Karacasu’da 40 yıldır saat tamirciliği yaparak çocuklarını okutan Hayati Öncü, “Telefon kullanımı yaygınlaştı. İnsanlar eskisi gibi saat kullanmıyor. Bu durumdan dolayı üzüntü duyuyorum” dedi.

ESKİ SAATLERİ AYAĞA KALDIRIYOR

Eskisi gibi iş yapamadığını ve işlerin durgun olduğunu belirten Hayati Öncü, şunları söyledi:

“Baba mesleği olduğu için 12 yaşında saat tamirciliğine başladım. İnsanlar eski saatleri nostalji için tamir ettiriyor. Eski mallar daha kaliteli olduğu için asırlık saatleri bile yeniden ayağa kaldırıp çalışır duruma getiriyorum. İnsanlar günümüzde saat takmak yerine telefon taşıyor. Eskiden saatlerin hepsi kurmalı, otomatikti. Bir saati belki iki ya da üç günde yapabiliyorduk. Saatçilik eskiden çok zordu ama iş yapabiliyorduk. Daha sonra her şey değişti, her şey bollaştı. Bizim işimiz ise düşüşe geçti. Mesela Çin, pilli saatleri buraya gönderiyor ve 5 ile 10 lira arası fiyata satıyor. Çin malı saatler piyasaya çıktıktan sonra, ne tamir işi kaldı, ne saat satma işi kaldı. Çin malı saatler bozulduğu zaman tamir olma imkanı yok. Bu saati alan vatandaşlarımız bizlere tamire geliyor. Ama bu saatlerin tamir yapma olanağımız olmuyor.”

SAAT TAMİRCİLERİ YOK OLUYOR

Saat tamirciliğinin günden güne yok olduğunu da hatırlatan Öncü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu zaman da ne çırak yetişiyor, ne de kalfa. Saat tamircisi olarak 5-6 meslektaşım kaldı. 3-5 sene sonra piyasada, ne usta kalacak, ne de çırak. Bugün çırak bulmak gerçekten zor, kalifiye eleman yetiştiremiyoruz. Mesleğimin yok olacağını düşünüyorum. Çırak bulamadığımız gibi teknolojik gelişmeler de işlerimizi etkiledi. Bugün her türlü elektronik cihazın üzerine bir saat yerleştiriyorlar. Dijital saatlerin birçoğu tamir olmuyor. Yılda bir kez pilini değiştiresiniz yeterli oluyor. Oysa mekanik saatlerde ister istemez ufak tefek tamir işleri çıkıyor, bizde geçimimizi sağlıyoruz. Geçmişte yaygın olan mekanik saat kullanımın azalmasıyla artık tamir işlemlerinin neredeyse yapılmıyor. Günümüzde yeni çıraklar, elemanlar yetiştiremediğimiz için saat tamirciliği kaybolan meslekler arasına girmeye başladı. Meslek artık tamircilikten ziyade perakende işine döndürüldü. Çırak gerektirecek işlerde kalifiye eleman yetişmesi için bir önlem alması gerektiğini düşünüyorum.” (AZİZ ÖZDEN)







 
Son Eklenen Haberler