Takip Et

SON DAKİKA

Aydınlı üreticiler korona mağduru oldu

9 Nisan 2020, Perşembe 11:09

     


Türkiye’de koronavirüs salgınının önlenmesi amacıyla şehirler arasında geçisin kısıtlanmasıyla birlikte, hayvan üreticileri saman tedarikinde sıkıntı yaşamaya başladığını ifade etti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Aydın’ın hayvan varlığı yüksek olan Çine ve Yenipazar ilçelerinde üreticiler, koronavirüs nedeniyle saman fiyatlarının aşırı artış gösterdiğini belirtti. Üreticiler, yaklaşık on gün öncesi 27-28 liradan satılan saman balya fiyatının 35 liralara çıktığını söyledi.

“GİRDİ MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Çine Evciler Mahallesi’nde hayvan üreticiliği yapan Mustafa Sever (45), “Uzun yıllardır hayvan besiciliği yapıyoruz. Son dönemlerde hazır yem fiyatları aşırı artış gösterdi. Kendime ait yaklaşık 25 büyükbaş hayvanım var. Süt üretimi için beslediğim hayvanlarım için yem kalitesi ve çeşitliliği önemli. Yem fiyatları arttığı için saman ağırlıklı besleme yapıyoruz. Saman fiyatları da son dönemlerde artışa geçti. Nedenini sorduğumuzda ise, stoklardaki azalma ve şehirler arası geçişlerin kısıtlanmasından kaynaklı olduğu söyleniyor. Üretimin her türü ülkemiz için önemli ama hayvan üretimi et, süt ve süt ürünleri daha da önemli. Bu nedenle yetkililerden aşırı fiyat artışlarına müdahale etmelerini ve üreticinin girdi maliyetlerini düşürmelerini talep ediyoruz” diye konuştu.

“KENDİME AİT HAYVANLARI SATTIM VE ŞUAN HAYVAN AHIRIM BOŞ KALDI”

Yenipazar’ın Paşaköy Mahallesi’nden Feyzullah Köseoğlu ise, “Koronavirüs sonrası maske, eldiven ve bazı temizlik maddeleri karaborsaya düştü. Şehirler arası yasakların gelmesiyle birlikte bunu fırsata dönüştürmeye çalışanların olduğunu görüyoruz. Samanı da karaborsa yaptılar ve saman bulamıyoruz. On gün öncesi samanın balyası 27-28 liradan satılıyordu. Şimdi bu fiyat 35 liralara çıktı. Ben de bu nedenle kendime ait hayvanları sattım ve şuan hayvan ahırım boş kaldı. Devlet yetkililerimizden üreticinin yaşadığı sorunlar ile girdi maliyetlerine müdahale etmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler