Takip Et

SON DAKİKA

Kazak Eli 25 yaşında

12 Aralık 2016, Pazartesi 14:02

     


Kazakistan'ın Bağımsızlığının 25’nci yılı açık oturumu İstanbul'da yapıldı. Açılış konuşmasını yapan İsmail Cengiz ''Kazakistan'ın bağımsızlığının kutlamalarına bir tarafında olma gayesinde burada bir araya geldik.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Bir gün hep beraber Kazakistan'ın bağımsızlığının sevincine Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu olarak katılmak istedik. Ayrıca Pekin ile Moskova arasında tampon bölge olma görevini üstlenen ülke Avrasya birliği adı altında güçlü bir organizasyonun oluşmasını hedeflemektedir'' dedi.

“TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ”

Kazakistan İstanbul Konsolosu Galymzhan Yerimbetov ''Kazakistanı tanıyan ilk ülke olan Türkiye'nin yanındayız. iki ülke cumhurbaşkanları çok aktif çalışıyor'' diyerek katılımcıları selamladı. TRT İstanbul Bölge Müdürü Abdülhamit Avşar da Kazakistan büyük Türkistan coğrafyasının en büyük ülkesidir diyerek ''Sovyetler yakıldıktan sonra Orta Asya’daki Türk İslam cumhuriyetlerini ayakta tutan Nursultan Nazarbayev oldu. Nursultan Nazarbayev, Rusya'yla sorunların çözülmesinde de aksakal görevini üstlendi.'' Türkistanlılar Derneği Başkanı Ekber Yasa konuşmasında ''Bugün Kazakistan'ın bağımsızlığının 25’nci yılını kutlamak ve ortak sevinci paylaşmak için toplandık. Rusya ile olan uçak krizinin sonra erdirilmesinde de gösterdiği siyasi başarısını sayabiliriz'' ifadelerini kullandı.

“ORTA ASYA’YI KONUŞURKEN ÖNCE KAZAKİSTAN'DAN BAŞLAMALIYIZ”

Son olarak konuşma yapan Akademisyen Doç. Dr. Kutay Karaca, ''Kazakistan coğrafyası Avrupa'nın totalinden büyük bir coğrafyadır. Sovyetler döneminde o bölge ile ilgilendiğimiz vakit ya Turancı ya da komünist dendi. Orta Asya’yı konuşurken önce Kazakistan'dan başlamalıyız. Çin en büyük yatırımı Türk Cumhuriyetlerine yapıyor. Dünya'nın en büyük uranyum üreticisi Kazakistan. Bağımsızlık ilan edildiği dönemde Kazakistan'da gayri milli geliri kişi başı bin 500 dolar iken şimdi ise 11 bin dolar oldu. Şangay 5'lisi 2001 yılında bitti, Şangay İşbirliği Örgütü var” diye konuştu.

Açık oturuma katılan STK temsilcileri ve gazeteciler Kazakistan'ın 25’nci kuruluşu ile görüş ve sorularını paylaştılar.

Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen toplantıya Türk Dünyası Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri, Gazeteciler ve Kazakistan İstanbul Konsolosu Galymzhan Yerimbetov ile,Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan, Türkmen Ajans Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Bozan, Nogay Türkleri Bşk. Veysel Demir, Afganistan Türkmenleri Derneği Başkanı Fehim Işık Katead Başkanı Serkan Dinçtürk, Kırım Türkleri Derneği’nden Ergun Sevimsoy, Tatarları temsilen Bülent Eken, Arel Üniversitesi’nden Dr. Serdar Yılmaz, Doğu Türkistan Milli Merkezi temsilcileri, Türkistanlılar Derneği Başkanı Ekber Yassa, Gazeteci yazar Dr. Esadullah Oğuz, Suriye Türkmenlerinden Bekir Atacan, Irak Türkleri Derneği Bşk. Mehmet Tütüncü, Afganistan Türklerinden Amanullah Gül, Karapapak Türklerinden Mustafa Yıldız, Türk Bir Dev Temsilcisi Aibek Kochurov, Bul-Türk Başkanı Refet Ulutürk ve Gelişim Üniversitesi’nden Doç. Dr. Naim Timur ile gazeteci Mehmet Koca, Aybala Polat ile Avrasya Federasyonu Başkan Yardımcıları Hüsamettin Sabri, Yakup Can, Baki Karasu ve Abdurrahman Temur katıldı. (HABER MERKEZİ)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler