Takip Et

SON DAKİKA

Aydın’a 14 yılda 18 milyar liralık yatırım

11 Ağustos 2017, Cuma 12:41

     


AK Parti MKYK Üyesi ve Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, partisinin iktidara geldiği 2002’den bu yana Aydın’a 18 milyar liralık yatırım yapıldığını açıkladı. Bu rakamın 4.6 milyarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı yatırımlarına ait olduğunu belirten Savaş, Aydın’a 8 yeni baraj inşa ettiklerini söyledi.

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, tvDEN’de canlı olarak ekrana gelen ‘Ekonomiden’ programında Gazeteciler Emin Aydın ve Esra Muti’nin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

1 Ekim’e kadar TBMM’nin tatilde olduğunu anımsatan Savaş, bu zaman diliminde seçim bölgesinde vatandaşlarla bir araya geldiklerini söyledi. AK Parti’nin ekonomi politikalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Savaş, halihazırdaki ekonomik durumu değerlendirirken 2002’den önceki ekonomik ortamın göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. 2001’de yaşanan bankacılık krizinin unutulmaması gerektiğini belirten Savaş, “Anayasa kitapçığının fırlatılması sonucu yaşanan büyük bir kriz var. Faizler gecelik yüzde 7 bin 500’e çıkmıştı. Doların fiyatının yükselmesi, fabrikaların kapatılması, enflasyon rakamlarının çift hanelere yükselmesi gibi birçok olay yaşanmıştı” dedi.

Geçmişte faize giden paraların şimdi millete hizmete gitttiğini aktaran Savaş, 2002’de tüm Türkiye’de esnafa kullandıran kredilerin oranının 150 milyon lira olduğunu, bu rakamın bugün 21 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Savaş, faiz oranının yüzde 49’dan yüzde 5’e gerilediğini ifade etti.

“150 YILLIK RÜYAYI GERÇEKLEŞTİRDİK”

AK Parti hükümetlerinin, Aydın’daki yatırımlarından da söz eden Savaş, 2002-2016 dönemi esas alındığında, Aydın’a 18 milyar liralık yatırım yapıldığını açıkladı. Bu rakamın 4.6 milyarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı yatırımları olduğunu belirten Savaş, iktidarları döneminde Aydın’a 8 yeni baraj inşa ettiklerini anlattı. Bu barajların en önemlisinin Çine Adnan Menderes Barajı olduğunu söyleyen Savaş, AK Parti’nin 150 yıllık rüyayı gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

Bu projelerle Aydın’ın 2050 yılına kadar içme suyu sorununun çözüldüğünü aktaran Savaş, Aydın’da 71 milyon fidanı toprakla buluşturdukları bilgisini de verdi.

Aydın’ın üretim kapasitesini artırmayı hedeflediklerine işaret eden Savaş, Nazilli’de, Söke’de OSB var. Çine’de sayın kaymakamımız bize brifing verdi. Çine ve Söke OSB’de yer kalmadı. Aydın tarım, turizm, ticaret kenti. Bunları harmanladığımızda önemli bir potansiyel var. Bunun harekete geçirilmesi gerekiyor. Aydın’ın geçen sene ihracatı 618 milyon dolar. Bu Aydın’a yakışmıyor. 271 milyon ithalat var. Gıda İhtisas Serbest Bölgesi, Aydın’ın ihracat kapasitesini artıracak. Şehir hastanesi, otoyol, altyapı da üretim kapasitesini artıracak” ifadelerini kullandı.

“BÜROKRATİK YAPIYI AŞMAK KOLAY DEĞİL”

Çıldır Havaalanı’nın tarifeli seferlere açılması konusunda ısrarcı olduğunu dile getiren Savaş, Girişimlerim devam ediyor. Başlangıç olarak, tarımsal ürünlerin kargo taşımacılığıyla yurt dışına gönderilmesi konusunda mevcut havaalanının kullanılması lazım. Buna göre üretim de farklılaşır. Kesme çiçekçilik, seracılık, incir, çilek gibi sektörler gelişir. Talep arttıkça daha farklı üretim gelişebilir” diye konuştu.

Milletvekili Savaş, “Havaalanının açılmasındaki engel nedir?” sorusuna ise şu sözlerle yanıt verdi:

“Türk Hava Yollarıyla yapılan protokol var. Bürokratik yapıyı aşmak kolay değil. Bunun mücadelesini bu kardeşiniz ve diğer vekiller veriyor. İzmir’e yakın olmamız, böyle bir taleple gittiğimizde karşımıza geliyor. Aydın’ın merkez nüfusu diğer iller gibi merkezde değil. Buharkent’ten Didim’e kadar 8 bin kilometrekarelik bir alan var. Herkes Aydın’ın merkezinde oturmuyor. Nüfusun yüzde 30’u oturuyor. Herkesin merkezde oturduğunu kabul edip İzmir’e yakın deyip havaalanına gerek yok mantığına ben karşıyım. 1 milyonu aşkın nüfusuyla Aydın’a hem taşıma anlamında hem turizm anlamında havaalanı bir ihtiyaç.”

“KAYNAKLARI ETKİN VE VERİMLİ KULLANAMIYORLAR”

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamalarıyla ilgili de konuşan Savaş, “Merkezi yönetimle yerel yönetimin eşgüdüm içinde çalışması lazım. Buradaki Büyükşehir’de bunu göremiyoruz. Büyükşehir’in kaynakları etkin ve verimli kullandığını düşünmüyorum” dedi.

Suyu en pahalı kullanan ilin Aydın olduğunu savunan Savaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “En fazla yatırım yapacak olan birimlerin başında ASKİ var. 3 buçuk yılda kaç ASKİ Genel Müdürü değişti? Bu kadar büyük organizyonu iyi yönetebilmek için doğru yere doğru adam koymanız gerekir. Masa başından Aydın’ı yönetemezsiniz. Aydın’ın bir mahallesini, köylerini bilmek gerekir.”

“MAZOTTA VE GÜBREDE KDV’Yİ KALDIRDIK”

AK Parti hükümetlerinin çiftçilere verdiği desteklerden de söz eden Savaş, 2018’den itibaren çiftçinin kullandığı mazotun yarısı için devletin destek vereceğini kaydetti. Gübrede ve yemde KDV’yi kaldırdıklarını belirten Savaş, bunun çiftçiye olumlu yansımalarının olduğunu dile getirdi.

Gelecekten ümitli olduğunu ifade eden Savaş, “Türkiye’nin önünün çok açık olduğunu düşünüyorum. İlk çeyrekte Türkiye yüzde 5 büyüdü. Yılın tamamında da yüzde beş buçuk altı civarında tamamlayacağını düşünüyorum. Bunun Aydın’a yansıması olacak. Aydın, gelişen, değişen, güçlü ekonomisinden önemli bir miktarda pay alan bir Aydın’la karşılaşacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı. (KIVANÇ UĞUR)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler