Takip Et

SON DAKİKA

Siyasette kadının adı var kendi yok

5 Aralık 2016, Pazartesi 09:05

     


Aydın’da, kadın meclis üyesi oranının yüzde 4 olduğu Aydın Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi’nin yanı sıra 17 ilçe belediyesindeki meclis üyesi seçilen kadınlar ile kadın mahalle muhtarlarının sayısındaki düşüklük dikkat çekiyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. 5 Aralık 1934’te kadınlara ‘Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin üzerinden geçen 82 yılda Türkiye’deki ilk muhtarın seçildiği, halkın oylarıyla seçilen ilk üç kadın büyükşehir belediye başkanından biri olan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun yaşadığı Aydın, erkek egemen siyasetin gölgesinde kalıyor. 1934 yılında bu yana yalnızca 5 kadın milletvekilini TBMM’ye gönderen Aydın’da, 30 Mart Yerel Seçimleri’nden sonra seçilen kadın adayların sayısındaki düşüklük de göze çarpıyor.

AYDIN BŞB MECLİSİ’NDE YALNIZCA BEŞ KADIN ÜYE VAR

Aydın protokol listesinde halkın oylarıyla seçilmiş kadınların başını MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu çekerken, CHP’li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun yönettiği Aydın BŞB Meclisi’nde; CHP’den Efeler Belediye Meclisi Üyesi Sümran Ünal, Söke Belediye Meclisi Üyesi Afet Er, Sultanhisar Belediye Meclisi Üyesi Emine Hayırsever, Koçarlı Belediye Meclisi Üyesi Gülşah Aydın ile AK Parti’den Didim Belediye Meclisi Üyesi Seda Sarıbaş olmak üzere, toplamda 80 kişilik mecliste yalnızca beş kadın üye bulunuyor. 17 ilçe belediyesinde toplamda sadece 42 meclis üyesi seçilen kadının bulunduğu Aydın’da, mahalleye dönüşen köylerle birlikte ilçe merkezlerindeki mahallelerde seçilen kadın mahalle muhtarlarının sayısıysa yalnızca 8. 2 mahalle muhtarı ile 6 kadın belediye meclis üyesinin bulunduğu Kuşadası, Aydın’da en fazla seçilmiş kadının bulunduğu ilçeler arasında birinci sırada olmasına karşın Germencik, Bozdoğan ve Karpuzlu’da ise ne belediye meclisinde ne muhtarlıklarda kadının adı yok.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadını’na Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin 82. Yılı nedeniyle Aydın’daki seçilmiş kadınlara bu anlamlı gün ile ilgili olarak duygu ve düşüncelerini sorduk. Aydınlı seçilmiş kadınlar, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. yılında; kadın erkek eşitliğinin sosyal ve siyasal hayatta tam ve koşulsuz gerçekleştiği bir geleceği birlikte inşa edeceklerine söz verdiler.

“DAHA ÇOK ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR”

Milliyetçi Hareket Partisi Aydın Milletvekili Deniz Depboylu; Tarihimizde Türk kadınının statüsüne baktığımızda, kendisine verilen bir takım haklardan dolayı hanların, hakanların önünde saygıyla eğildikleri bir konuma sahip olduklarını görürüz. İlerleyen zaman içinde Türk kadını bir çok hakkını ve toplum içindeki etkin statüsünü kaybetti.Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınını tekrar hak ettiği statüye kavuşturana kadar, kadınlarımız ikinci planda kaldı. Atamıza çok şey borçluyuz. Atatürk sayesinde kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde bir çok değişiklik gerçekleşti. Kadınlarımıza 1930 Yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933’te muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934 tarihinde de Anayasa’da yapılan bir değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakları tanındı. Bugün yıllar sonra geldiğimiz noktaya bakıyoruz. Meclis’teki kadın milletvekili oranı 1935 yılında yüzde 4,5’ken 80 yıl sonra bu oran sadece yüzde 14,7’ye yükselebilmiş. Kadın belediye başkanı kadın oranı yüzde 2,9. Kadın Belediye Meclis Üyesi oranı ise yüzde 10,7. Kabinede sadece bir kadın bakan var. Henüz arzu ettiğimiz noktada değiliz. Türk Kadınını hak ettiği seviye getirene kadar özveriyle çalışmamız gerekiyor. Daha çok çalışmamız gerekiyor.

“KADININ YOK SAYILDIĞI TOPLUMDA MODERNLEŞME SAĞLANAMAZ”

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu; Büyük kurtarıcı Gazi Mustafa Kemal Atatürk , kadınlarımızın toplumsal ve ekonomik hayat içerisindeki gerekliliklerini görerek pek çok Avrupa ülkesinden önce kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkına sahip olmasını sağlamıştır. Kadınlarımız, 1954 yılında yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Kadınların Siyasi Hakları Sözleşmesi’nden yıllar önce, belediye seçimlerinde oy verme hakkını; 5 Aralık 1934 tarihinde de milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Kadına karşı uygulanan her türlü şiddet ve ayrımcılığın önüne geçilebilmesi için sadece yasaların caydırıcılığına sığınmak yeterli değildir. Toplum olarak ortak tepki koyabilme kararlılığımızı harekete geçirmeliyiz. Unutulmamalı ki, kadının yok sayıldığı toplumlarda ne toplumsal barış, ne ekonomik ve kültürel gelişme nede modernleşme sağlanamaz. Bu duygu ve düşüncelerle kadınlarımızın siyasal yaşama katılmalarının temel kaynağını oluşturan Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82. yıldönümünü kutluyor, bu hakları kadınlarımıza armağan eden Ulu Önderimizi saygı ve minnetle anıyorum

Aydın Büyükşehir ve Koçarlı Belediye Meclis Üyesi CHP'li Gülşah Aydın: Eski Türk Devletleri’nde kadınlar aile hayatında, mirasta, devlet yönetiminde hak sahibiydiler. Osmanlı Devleti’nde ise İslamiyet’in de etkisiyle kadınlar birçok sosyal, kültürel ve siyasi haktan mahrumdu. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında gerçekleştirilen Atatürk Devrimlerinin bir kısmı, kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. Bu hedeflerden uzaklaşmadan gelişmeye devam etsek de hala asıl hedefimiz olan muasır medeniyetler seviyesindeki kadınlara nazaran hayli uzaktayız. Özellikle benim temsili ile mensup olduğum ilimizde Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu ve sonrasında kadınların seçme ve seçilmesi bağlamında özel bir kent olmuştur. Temennim odur ki devam eden bu yürüyüşün daha da güçlenerek muasır medeniyetler seviyesine ulaşması.

CHP Aydın Büyükşehir ve Sultanhisar Belediye Meclis Üyesi Emine Hayırsever: Atatürk sayesinde dünya devletlerinden önce kazanılmış hakkımız olan ‘Cumhuriyet Kadını’ olarak Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde seçilmiş ilk kadın muhtarımız Gül Esin gibi Aydın BŞB’nin Sultanhisar’dan seçilen ilk kadın BŞB meclis üyeliği onurunu ‘Cumhuriyet Kadınları’ onuru adına yaşamak, bu onurlu görevde “kızlarımızın, kadınlarımızın 21. Yüzyılda Atatürk’ün açtığı yolda çizdiği muasır medeniyetlerdeki kadınlar gibi siyasetten ekonomiye kısacası yaşamın her alanında varolması gereken yere ulaşması için çalışacağım.

CHP İncirliova Belediye Meclis Üyesi Efsun Suna Yıldız: Kadın yaşayan bir toplumun, bir milletin en temel öğesidir. Kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olması Cumhuriyet tarihindeki en büyük devrimdir. Pek çok ülkede bu anayasal bir hak olarak bulunmazken Türkiye, Atatürk’ün sayesinde bunu anayasasına koyan ülkelerden biri olmuştur. Kadınlarımız kimi zaman elinde silahla cephede, kimi zaman tarlada, fabrikada işçi, kimi zamanda elinde tebeşirle öğretmen, kimi zamanda milletin temsilcisi olmuştur. Atatürk’ün Türk kadınına vermiş olduğu seçme ve seçilme hakkının 76. Yılı kutlu olsun.

AK Parti Yenipazar Belediye Meclis Üyesi Gülşen Tekeoğlu: “Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, toplumsal hayatta olgunlaşan değerlerin gerçekleşmesiyle hayata geçmiştir. Seçme ve seçilme hakı vatandaşlık görevlerinden biridir. Günümüz itibariyle değerlendirdiğimizde TBMM’de AK Parti grubu olarak yüzde 81 temsil oranıyla en çok kadın temsiliyeti yine bizlerdedir. 13 yıllık AK Parti iktidarında sadece kadına seçme ve seçilme hakkı olarak değil, kadınlarımıza bir çok ayrıcalıklı haklar tanınmıştır”

AK Parti Kuyucak Belediye Meclisi Üyesi Ayşen Varol: 5 Aralık 1934’te ülkemizin dünya tarihinde bu hakkı kadınlarına tanıyan ilk ülke olduğu için gururluyum. Dünya kadınlarından bir adım önde olduğumuzu unutmamalıyız. Bu konuda en büyük görev bizlere düşüyor. Temelinde eğitim ve söz hakkımızı en güzel kullanmakta yatıyor.

CHP Koçarlı Belediye Meclis Üyesi Hatice Maraş: Kadınlara daha çok değer verilip, seçimlerde kadınların daha fazla göz onunda olmasını isterim. Siyasi anlamda yürüttüğüm bir görevim var, ilerisi için görev almayı düşünmüyorum.

MHP İncirliova Belediye Meclis Üyesi Funda Türker Çınar: Aydın’ımızı temsil eden milletvekillerimizden tek kadın milletvekili Sayın Deniz Depboylu hanımefendinin partimiz üyesi olması ayrıca gurur vericidir. İlçemizde ise Belediye Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin birer kadın meclis üyesi olması yeterli olmasa da Türkiye ortalamalarının üstündedir. Kadının her alanda güçlenmesi gerektiğine inanıyorum. Türk kadınları olarak bir kez daha Ulu Önder Atatürk’ü minnet, şükran ve saygıyla anıyor, kadına karşı şiddet, ayrımcılık, fırsat eşitsizliği gibi sorunlarının olmadığı bir Türkiye dileğiyle, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. yıldönümünü kutluyorum. Siyaseti; kişiliğimden ve doğru bildiğim çizgiden sapmadan yaptım ve bu şekilde de devam edeceğim. Bu koltuklar, makamlar bize İncirliovalı hemşerilerimizin emanetidir. Ben siyaseti böyle okudum. Hedefim, milletimize hizmet noktasında, milletimiz beni nerede görmek isterse oraya kadar siyasi hayatımı sürdürmektir.

CHP Yenipazar Belediye Meclis Üyesi Huriye Okan: Memuriyet hayatını tamamlayıp emekliye ayrılınca siyasete atıldığını ifade eden Huriye Okan, “30 mart seçimlerinde ilk kez meclis üyesi adayı oldum ve halkın teveccühü ile göreve seçildim. 5 Aralık Türk kadınına verilen önem ve değerin sembolüdür. Günümüzde kadına verilen değerin önemi daha iyi anlam kazanmaktadır. Bu vesileyle kadınlar, neleri başarabileceğini ispatlamıştır.

AK Parti Sultanhisar Belediye Meclis Üyesi Mesude Yalçındağ: 1934, Türk kadını için özel bir tarihtir. Bu tarihte Atatürk’ün önderliğinde Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkının verildiğine dair kanun kabul edilmiştir. Pek çok ülkenin tarihine bakıldığında, Türk kadını seçme ve seçilme hakkını çok erken bir tarihte kazanmıştır. 1935 yılında yapılan seçimle, 18 kadın milletvekili TBMM’ye girmiştir. Kadın haklarına ve özgürlüğüne sahip çıkmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra sosyal hayatta kadına çok daha büyük görevler üstlenmesi gerektiği de ortada. Bugünlerde bize miras bırakılan bu hakka onur ve gururla sahip çıkmak için ben de varım dedim. Mecliste kadın milletvekili sayımızın daha çok olması gerektiği inancıyla tüm kadınlarımızın 5 Aralık Seçme ve Seçilme Hakkı Günü’nü kutlarım

AK Parti Çine Belediye Meclis Üyesi Sezer Çetin: Kadınlarımıza verilen en güzel hediyelerden birisi de seçme ve seçilme hakkı oldu. Kadınlarımız bu sayede memleket sevdalarını kullanabilir duruma geldi ve ülkenin gelişmesinde önemli rol oynadılar. AK Parti, ülkemizde kadın kongrelerini yapan ilk parti olma özelliğini taşıyor. Yaşadığım Çine'ye hizmet etmekten mutluluk duyuyorum. Halkımız benden hizmet istediği sürece, bir kadın olarak üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırım.

CHP Çine Belediye Meclis Üyesi Zerrin Erol Durdu: Avrupa'dan önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanıyan Atatürk'e çok borçluyuz. Kadınlar olarak bize verilen bu hakkı sonuna kadar kullanmalıyız. Ben bir kadın olarak ilçeme meclis üyesi olarak hizmet vermekten çok gurur duyuyorum. Bütün kadınlarımıza bu haklarını kullanma çağrısında bulunuyorum. Halkımız bana görev verdiği sürece görevimi yapmaya devam edeceğim.

CHP Çine Belediye Meclis Üyesi Gülay Yıldız: Atatürk tarafından kadınlara verilen bu şansı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Maalesef günümüzde kadınlar olarak elimiz hep kısa kalıyor. Ben kadınlarımızdan ülkemize daha çok katkıda bulunması için daha çok seçme ve seçilme haklarını kullanmalarını istiyorum. Ben bir kadın olarak halkımız tarafından bana verilen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum, meclis üyeliği yada bir başka görev verildiği sürece halkımıza hizmet etmeye devam edeceğim.

CHP Didim Belediye Meclisi Üyesi Hatice Gençay: ‘Kadınların meclislerde eşit temsilinin sağlanması, gerçek demokrasinin yaşama geçirilmesi için öncelikle 2010 Anayasa değişikliğine uyum sağlamak üzere seçim kanunu ve siyasi partiler kanununda ve parti tüzüklerinde “her kademede, organlarda, delegelikte ve meclislerde kadın ve erkeklerin eşit sayıda yer almasını sağlayacak’ şeklindeki değişiklik önerilerimizin dikkate alınmasını istiyoruz. Ülkemizde kadınların yüzde 19’u okuma yazma bilmiyor, kadın istihdamı giderek azalıyor. Her üç kadından biri aile içi şiddet mağduru. Namus adına işlenen kadın cinayetleri; son yedi yılda yüzde 1400 artmıştır. Kadınlara karşı ayrımcılığın insan onuruyla bağdaşmadığını hatırlatıyor, seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 82. yılında kadınlarımızı kazanımlarımızı korumaya davet ediyorum

CHP Kuşadası Belediye Meclisi Üyesi Fevziye Tekeroğlu: Kadının emeğinin olduğu toplumda sözünün de olması gerekir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 5 Aralık tarihinde bu hakkı biz kadınlara vermiştir. Toplumun yapıcı unsuru olan kadınların Kuşadası siyasetinde diğer ilçelere göre daha ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Önce bu görevi bizlere layık gören Cumhuriyet Halk Partisine sonra da Kuşadası halkına teşekkür ediyoruz.

MHP Didim Belediye Meclisi Üyesi Aydan Aşık Turgut: Türk kadını kendisine sunulan hakları, Kurtuluş Savaşındaki başarısını ve gücünü unutmuştur. Dikkati başka yönlere çekilerek, pasif hale getirilen Türk kadını dikkatini haklarına, hürriyetine, vatanına, bayrağına, ülkenin geleceğine, dinine, kültürüne, temel değerlerine, Atatürk’e sahip çıkmaya vermelidir. Kadınlara seçme ve seçilme Hakkı’nın verilmesinin 82.yılında başta devlet kurumları olmak üzere tüm üniversite ve eğitim kurumlarının, basın yayın organları ve kadın haklarıyla uğraşan sivil toplum örgütlerinin, kadın erkek eşitliği ve kadınların adil ve eşit bir düzlemde seçilme hak ve özgürlüğünün sağlanması için mücadele etmesi gerekmektedir. Bu düşünceler ışığında Türk kadınının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının 82. yılını kutluyorum.

Efeler Fatih Mahallesi Muhtarı Yıldız Karadaş Taşçıoğlu: 2009’dan bu yana Fatih Mahallesi Muhtarıyım. Türk kadınlarının Cumhuriyetin ilanıyla birlikte birçok Avrupa ülkesinden önce önemli siyasi ve sosyal haklar elde etmesinin ilanı olan bu gün tüm kadınlarımıza kutlu olsun. Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimiyle kadın haklarına yönelik inkılaplardan biri olan ve şüphesiz en önemlisi de seçme ve seçilme hakkıdır. Siyasi hedefim; vatandaşa hizmet etmek, muhtarlığı seviyorum. Mahalleme hizmet etmek için eğer mahalle sakinlerim tekrar bana bu görevi verirlerse şevkle, istekle yaparım

Didim Altınkum Mahallesi Muhtarı Hülya Sümer: Kadınlar yaptıkları işte daha duyarlı, daha dikkatli. Kararları verirken daha pozitif davranıyorlar. Kadınların hata yapma oranı erkeklere göre daha az. Bence kadınlar daha sorumlu çalışıyorlar, daha doğru kararlar verebiliyorlar. Bizlerde yaptığımız işte yanlış yapmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Bir işi yaparken garanti yapmaya çalışıyoruz. Net olmak isteriz, gördüğümüz olayları neyse onu söylemek isteriz. Bence kadınlar bu konulara daha dikkat ediyor. Muhtarlığı kadınlar çok da güzel yapar. Bazı konularda sıkıntı yaşasak da onları da aşıyoruz. Kadınlar seçimlere girmeli. Muhtar ve meclis üyelerinde kadınlar çoğalmalı. Bu nedenle kadınlar seçimlere girmeli. Daha radikal kararların verilmesi için kadınların bu tür yerlerde çoğalmasını isteriz

Çine Hamitabat Mahalle Muhtarı Nilgün Bulut, Çine'de seçilmiş ilk mahalle muhtarı olarak, Atatürk'ün kadınlara sunmuş olduğu bu imkandan yararlanmaktan ve mahalleme hizmet etmekten bir Türk kadını olarak onur ve gurur duyuyorum. Kadınlarımız aile yaşantısında olduğu gibi ülke yönetiminde de söz sahibi olmaları ülkemiz için çok değerli bir şans olduğunu düşünüyorum. Buradan bütün kadınlarımıza haklarına sahip çıkmalarını ve ülkemizin geleceği için seçilmişler arasında daha çok yer almalarını istiyorum.

Koçarlı Gündoğan Mahallesi Muhtarı Hanife Kırkuşu: Atatürk tarafından kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı büyük bir velinimettir. Genelde ve yerelde yönetimlerde kadınlara daha fazla yer verilmeli. Çünkü kadın elinin değdiği her yer daha güzel ve düzgün olur. Şuan için siyasi bir hedefim yok siyaset olmadığı için muhtarlığı seçtim. Yeniden muhtar adayı olmayı düşünüyorum. (MURAT TAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 







 
Son Eklenen Haberler