Takip Et

SON DAKİKA

“Kolesterol elimizi kolumuzu bağlıyor”

13 Mayıs 2021, Perşembe 10:35

     


Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, “Kolesterol aslında kararında olduğunda hücrelerin temel yapı taşı olan ve pek çok bazı konuda da işimize yarayan bir madde. Kolesterol yüksekliğinin gerçekten zararlı olduğunu gösteren en güzel kanıt bu ailevi kolesterol yüksekliğidir. Benim 30’lu,40’lı yaşlarda baypasa verdiğim kolesterolünü yüksek dozlu ilaçlara rağmen düşüremediğim bir dünya hastam var. Bunlarda çok zorlanıyoruz ve elimiz kolumuz bağlanıyor” dedi” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Endokrinoloji Uzmanı Doktor Banu Öztürk Ceyhan, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan ve Diyetisyen Rabia Yoran, tvDEN ekranlarında yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa’da Sağlık Vakti programının konuğu oldu.

“KOLESTEROL KARARINDA OLDUĞUNDA ZARARLI DEĞİL”

Yerinde ve kararında olduğunda kolesterolün faydalı bir madde olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Ceyhan, “Vücudumuzda yağlar var. Yağlardan bir tanesi de kolesterol. Kolesterol tabi vücudumuza zarar vermek için geliştirilmiş bir madde değil. Kolesterol aslında kararında olduğunda hücrelerin temel yapı taşı olan ve pek çok bazı konuda da işimize yarayan bir madde. Suda çözülmüyor, suyun içine attığınız zaman kendi başına bir taşınma sistemi olması lazım ki, buna bağlanan bir şeyin olması lazım. Gerekli olan organlara böylelikle taşınabilsin. Kolesterol bunların içerisindeki en popüler olanı. Tabi biz kolesterolü kendi içinde iyi huylu kolesterol ve kötü huylu kolesterol diye ikiye ayırıyoruz. HDL dediğimiz iyi huylu oluyor, LDL dediğimiz ise lanet kolesterol diye halk arasında biliniyor. Kolesterol, hücrelerin temel duvarını oluşturan yapı taşı bir madde. Kararında olduğunda zararlı değil. Bizim vücudumuzdaki pek çok hormonun yapı taşı aslında kolesterol. Mesela D vitamini sentezi dediğimiz yapısı kolesterolden oluşuyor. Safra maddesinin oluşumu yine kolesterolden oluşuyor” diye konuştu.

“HORMONLARIN ÇOĞUNU KOLESTEROLDEN ALABİLİYORUZ”

Hormonların birçoğunun kolesterolden alındığını ifade eden Endokrinoloji Uzmanı Banu Öztürk Ceyhan, “Ailesel olan kolesterol yükseklikleri var. Tabi ki bunu değiştiremiyorsunuz, genetik yatkınlığınız buna izin veriyorsa ailesel bir hiper kolesterolünüz varsa tabi ki kolesterolünüz yüksek oluyor. Bunun için daha agresif tedavi vermek durumunda kalıyorsunuz. Bu bizim değiştiremeyeceğimiz bir şey. Genetik değiştiremeyeceğimiz bir faktör. Ayrıca değiştirebileceğimiz kolesterol yükseklikleri var. Buna da ikinci kolesterol yükseklikleri diyoruz. Mesela şeker hastalarındaki kolesterol yükseklikleri bir miktar şeker hastalığına bağlıdır. Tiroit bezinin az çalışması metabolizmamızın yavaşlaması anlamına gelir, tiroit bezi az çalıştığı zaman biz, kolesterol değerlerini olduğundan daha yüksek görürüz. Aslında burada tiroit değerlerini düzene koyduğumuzda, normal çalışır hale getirdiğimizde kolesterol değerlerinin de düştüğünü görüyoruz. Kolesterolden vücudumuz öz hidrojen üretiyor, kolesterolden vücudumuz testeron üretiyor, kolesterolden D vitamini üretiyor. Hormonların çoğunu kolesterolden alabiliyoruz. Her şey kararında ve belli bir oranda güzel, belli bir oranın üzerinde tabi ki güzel değil” dedi.

“KİLO EN BÜYÜK DERTLERİMİZDEN BİRİ”

Diyetisyen Yoran, “Kolesterolün kaynağına baktığımızda iki şey karşımıza çıkıyor. Birincisi yaşam stili ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesidir. Diğeri ise tamamen karaciğerin üretmiş olduğu bir kolesterol. Biz o konuda çok müdahale edemesek te en azından dışarıdan aldığımız kolesterole müdahale etme şansımız var. Bu noktada da sağlıklı yaşam adı altında verilmiş olan önerilerin çoğu aslında kolesterol içinde geçerli. Genel hatlarıyla muhakkak yaşam stilinin daha sağlıklı evirilebiliyor olması gerekiyor. Kilo en büyük dertlerimizden biri kesinlikle, çünkü fazladan kilo fazladan aldığınız kalori özellikle trigliseridler maalesef sağlık problemlerinde kolesterole çevrilebiliyorlar. Yaşam biçimi ilaçlardan önce ilk olarak yapabileceğimiz şeylerden biri olmak zorunda. İlk başta paketli olan bütün gıdaları hayatımızdan çıkarabiliyor olmamız gerekiyor. Margarinler özellikle doyurulmuş bitkisel yağ grupları olduğu için çok yüksek trans yağ içeriyorlar. Bunlar paketli gıdaların içerisinde de bulunabilen şeyler bu yüzden bunları hayatımızdan tamamen çıkartıyoruz. Özellikle kolesterol ve kalp damar hastalıkları için özel spesifik olarak geliştirilmiş olan ‘Akdeniz Diyet’ formu bunun için en iyi diyet formlarından biridir” dedi.

“KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ ZARARLI”

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, “Kolesterol yüksekliğinin gerçekten zararlı olduğunu gösteren en güzel kanıt bu ailevi kolesterol yüksekliğidir. Benim 30’lu,40’lı yaşlarda baypasa verdiğim kolesterolünü yüksek dozlu ilaçlara rağmen düşüremediğim bir dünya hastam var. Bunlarda çok zorlanıyoruz v elimiz kolumuz bağlanıyor. Bu konuyla ilgili de yeni ilaçlar geliştirildi, kolesterol aşıları denen ama onlara ulaşmakta da zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler