Takip Et

SON DAKİKA

Reaktif hipoglisemi nedir?

10 Mart 2020, Salı 07:00

     


Dorest Güzellik ve Diyet Merkezi'nin Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar, reaktif hipoglisemiyi Sağlık Vakti'nde anlattı. Aktar, "Reaktif hipoglisemi, diyabeti olmayan kişilerde yemeklerden bir müddet sonra oluşan ani kan şekeri düşmesidir. Kan şekerindeki düşme, özellikle karbonhidratlı besinler alındıktan birkaç saat sonra daha sıktır" dedi.

tvDEN'de gazeteci Ayşe Yılmaz'la Sağlık Vakti'nde reaktif hipoglisemiyi anlatan Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. AKtar şu bilgileri verdi;

"Özellikle yüksek glisemik indeksli, yani kan şekerini hızla yükselten karbonhidratlar yendikten sonra, önce kandaki şeker ve arkasından insülin hormonu hızla yükselir. İnsülin, kan şekerini düşüren bir hormondur. Kanda artan insülin, 2-3 saat sonra kan şekerini normalin de altına indirdiği için, şiddetli bir yeme isteği, titreme, terleme, mide kazınması olur. Bu duruma reaktif hipoglisemi denir. Kişi, tatlı şeyler yediğinde kan şekeri tekrar yükselir; ancak yükselen insülin seviyesi yüzünden 2-3 saat sonra kan şekeri yeniden düşer. Bu durum bir kısır döngü şeklinde devam eder ve kişi hızla kilo almaya başlar.

NORMAL KAN ŞEKERİ DÜZEYİ NEDİR?

Normal açlık kan şekeri düzeyi 80-100 mg/dl, tokluk kan şekeri düzeyi ise 120-130 mg/dl arasıdır. Reaktif hipoglisemide kan şekeri sıklıkla 50 mg/dl altına düşer.

REAKTİF HİPOGLİSEMİ HASTASI OLDUĞUNUZU NASIL ANLARSINIZ?

reaktif hipoglisemi belirtisi yemek yedikten iki - dört saat içinde birdenbire aşırı derece bir açlık ve halsizlik hissedilmesidir. Bu durumlarda tatlı ve şekere aşırı bir düşkünlük yaşanabilir. Bunun yanında aşırı derecede sinirli olma, karamsarlık ve moral bozukluğu da reaktif hipoglisemi belirtileri arasındadır. Reaktif hipoglisemili bireyler depresyona eğilimleri daha çoktur.

REAKTİF HİPOGLİSEMİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Diyet ve sporun yanında reaktif hipoglisemi için de insülin düşüren ilaçlar kullanılabilir. İlaçların dozu ve sıklığı kan şekeri seviyesine göre belirlenir. Ancak ilaçlar sadece şeker seviyesini ayarlamaya ve belirtileri azaltmaya yöneliktir. Genel olarak ilaçla tedavi edilen hastalıklar değillerdir. Doktor kontrolünde sürekli ölçümlerin yapılması, verilen diyete uyulması ve günlük yaşantının bu hastalıkların gereğine göre düzenlenmesi gerekir. Ayrıca altta yatan herhangi bir rahatsızlık var mı diye bütün kontrollerin yapılması ve eğer varsa bunun da bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Hasta aynı zamanda hayatının kontrolünü eline alınmalı, bütün yaşantısı boyunca sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli, spor yapmalı ve kendine iyi bakmalıdır.

DİYET TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?

Özellikle pastane ürünlerinden ( şekerli katı yağ kullanılmış pasta,kek, tatlı gibi) uzak durulmalıdır. Alkol tüketiminden uzak durulmalı aynı zamanda alkol alındığı zaman aç olunmamalıdır

Öğün porsiyonları kişinin ihtiyacı kadar olmalıdır ve karbonhidrat miktarı az tüketmelidir

Günlük protein alımı artırılmalıdır. Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Özellikle boş mideye şeker ve rafine edilmiş karbonhidratlı besinler alınmamalı, meşrubat, dondurma, şeker içeren tüm tatlılar, reçel, kek, hazır şekerli meyve aromalı yoğurt çeşitleri, hazır meyve suları, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz makarna ve şekerlemeler tüketilmemelidir. Bunun yerine taze sebzeler, süt ürünleri, tam tahıllı ekmek, rafine edilmemiş tahıllar, yağsız kırmızı veya beyaz etler ana öğünde; tam tahıllı galeta yanına ayran, taze meyveler, kuru meyveler, badem-ceviz-fındık reaktif hipoglisemili hastaların beslenmesinde ara öğünlerde bulundurulması gereken en önemli yiyecekler olmalıdır. Kafein içeren besin ve içecekler reaktif hipoglisemiye benzer belirtilere yol açabileceğinden fazla kahve, çay, kakao içeren yiyecek ve çikolata seçiminden kaçınmak gerekir. Kuru baklagiller; kurufasulye, yeşil mercimek, nohut, kurubarbunya ve kurubörülce hipoglisemiden koruyan en önemli besinlerdir. Dirençli nişasta içeren ve insülinin aşırı salgılanmasını önleyen diyet lifine sahip olması hipoglisemide kan şekerinin yavaş yükselmesi ve ani düşmesini kontrol altına alan eşsiz sağlıklı karbonhidrat çeşitleridir. Öğün saatleri genellikle her gün aynı saatlerde olmasına özen gösterilmelidir." (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler