Takip Et

SON DAKİKA

Kura Nehri’nin beşiği: Tiflis

4 Mart 2017, Cumartesi 11:52

     


Tiflis  (Tbilisi ), Gürcistan'ın başkenti olup, Kura Irmağı'nın her iki yakasında yer alır. Kent, 350 km²'lik bir alana yayılır. Nüfusu 1.500.000 kişidir.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)
Tiflis, sanayi, sosyal ve kültür merkezi olan bir kenttir. Ayrıca  Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı geçiş hattı üzerinde bulunur. Kent, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alır.
Kentin Gürcüce adı Tblisi’nin bir efsaneden geldiği kabul edilir. Bu efsaneye göre Tiflis, MÖ 5. yüzyılda ormanlarla kaplı bir yerdir. Bir gün Kral Vahtang Gorgasal ava çıkar. Aralıksız uçan sülünün peşine eğitilmiş atmacasını salar. Aradan zaman geçer, ne atmaca ne de sülün görünürde yoktur. Onlara aramaya başlarlar ve kısa zaman sonra ikisini de sıcak suya düşmüş olarak bulurlar. Kral, orayı çok beğenir ve bir kent kurmalarını buyurur. Kente, orada bulunan tbili (ılık) sudan dolayı Tbilisi  adı verilir.
Gürcistan, Türkiye’ye komşu bir ülke olduğu için 'Tiflis nerede' sorusunun yanıtı bizim için kolay. Başkent Tiflis ülkenin doğusunun merkezinde, Trialeti Sıradağları’nın eteklerinde yer alan bir şehir. Gürcistan Türkiye‘nin doğusunda, Kafkaslar’ın güneyinde bir ülke. Güneyinde Azerbaycan ve Ermenistan var.
Gürcistan Türk vatandaşlarından vize istemiyor, hatta pasaport bile gerekmiyor, sadece T.C kimliğinizle giriş yapıp ülkede seyahat edebilirsiniz.  

 

TİFLİS’TE MART

Anlaşıldı, her yol Roma’ya varmaz, Harita da eskir, işe yaramaz. Bizans’ın kuzeydoğu sınırında, Uygar kölelik Kafkasya kılığında. Gürcüler çay değil, şarap içerler: ucuz, beyaz, kırmızı, tatlı, sek. Çaycı dersen garda var bir tek, girer çıkarlar taşralı Azeriler. İri mantılar lokantada, bira, sarımsak, biber ve sirke kokusu. Sigaranın adı Mtıkvari yani Kura - Ardahan ovasından akıp gelen su; Hazar’a kadar daha epey yolu var. Parti yasaklamış, susuyor çanlar, kilisede kel başlarını açanlar, Dinamo fanatiği tutkunlarmış. Stalin burada tutunamamış. Fakir Pirosmani tuval yerine muşamba kullanmış, resimlerine müzayede açılır mı acaba? - Kafkasya’da resim falan boş çaba. Eski mahallede cami, Acem izleri, meydan imiş maydani dedikleri. Def olmuşlar şahlar, hanlar ve çarlar, bir gün sıvışınca komünist uçarılar tek dil, tek millet kalır, söylenceler, herhalde biter cümbüş, bu eğlenceler. Nüfus düşükmüş şarap yüzünden, belki hatunların tembelliğinden. Kız Rusları sevmem diyor, adı Nino Sevdiği bir aktör, bir de Cutugno. Kum üstünde kahve cezvede, Rus subaylar içkili ve geveze. Aşkolsun afişlerden anlayana, Kiril Arami harfleri yan yana. İzmaritler, ezik çim, nem bulvar, dev heykeller, atlı kahramanlar. Haklıydı Ermeni pabuççu Galust; heykeller büyürken küçülür ulus. (VELİ YALÇIN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...     







 
Son Eklenen Haberler