Takip Et

SON DAKİKA

Aydın'da çevre katliamı

30 Ekim 2015, Cuma 08:00

     


Kuyucak Çobanisa Mahallesi’nde bulunan jeotermal kuyusundan çıkan sıcak suyun reenjeksiyon kuyusu yerine iki yıldır Kayran Çayı’na akıtmasından şikayetçi olan Çobanisalılar, jeotermal firmasının yerleşim alanlarına girmemesi için mücadele başlattı, Aydın Valisi Erol Ayyıldız’dan yardım istedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kuyucak’ın Çobanisa Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, Kayran Çayı kenarında kuyu açan jeotermal firmasının, sıcak suyu reenjeksiyon kuyusu yapmayarak, yaklaşık 2 yıldır Kayran Çayı’na akıtmasından şikayetçi etti. Sıcaklığı 80-100 derece olduğu iddia edilen su, Kayran Çayı’ndan da Büyük Menderes’e akıyor. Reenjeksiyon kuyusuna bırakılması gereken sıcak suyun doğaya bırakılmasına kimsenin engel olmadığını belirten vatandaşlar, şimdi de topraklarını terk etme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Jeotermal firmanın ruhsat sahası içinde kalan Çobanisa Mahallesi’nde, birçok vatandaş mahalle içinde yerleşim alanındaki arazilerini satın almak isteyen firmaya arazilerini satmamak için mücadele ediyor.

“İNSANLARIN AYAĞI YANIYOR, HAYVANLAR TELEF OLUYOR”

Kayran Çayı’nın hemen kenarında arazisi ve çiftliği bulunan Eski İl Genel Meclisi Üyesi Süleyman Hışıroğlu, çaya bırakılan sıcak suyun dumanının kendilerini olumsuz etkilediğini ve çaydan geçmeye çalışanların ayağının yandığını söyledi. Mahallelinin çoğunun Kayran Çayı’nın diğer tarafında arazisi bulunduğunu ve çaydan geçmek zorunda olduğunu belirten Hışıroğlu, “Tren yolu köprüsü tehlikeli olduğu için vatandaşlar motosikletleriyle çaydan geçmek zorunda. Çaydan geçmeye çalışan birçok vatandaşımızın ayakları sıcak su nedeniyle yandı. Bugüne kadar çaya giren 4-5 tane büyükbaş ve küçükbaş hayvan ile çok sayıda canlı telef oldu. Geçen, suyun dumanı boğazlarımı yaktı. Normalde sıcak suyun bu çaya bırakılması yasak, ceza verilmeli. Reenjeksiyon kuyusuna bırakılmayan bu suya hiçbir cezai işlem uygulanmıyor, yazık” dedi.

ARAZİLERİ KAMULAŞTIRMA TEHDİDİ

Jeotermal firmasının mahalle içine doğru yaklaştığını ve buradan arazi satın almak istediğini savunan mahalleliden Ali İhsan Koç, Ekrem Akkan, İbrahim Öykü, Çetin Aytaç ve Mehmet Süek, şunları söyledi:

“Bazı mahalleliler arazilerini sattı, ama biz ve birçok mahalleli evlerimizin olduğu yerleri jeotermal firmasına satmak istemiyoruz. Ama, firma yetkilileri de gerektiğinde kamulaştırarak arazileri satın alabileceklerini söylüyorlar. Yani biz kendi topraklarımızdan gitmek zorunda kalacağız. Çünkü kuyu açılan yerlerde ses rahatsız ediyor, sıcak su da dışarı bırakılınca dumanı ve kokusu çok kötü etkiliyor. Devlet buna bir çözüm bulsun. Aydın Valisi Erol Ayyıldız’ı, Çevre İl Müdürü ve yetkilileri buraya davet ediyoruz. Evlerin olmadığı boş arazide yapılacak çalışmalara karşı değiliz. Ancak, çıkan sıcak su da Kayran Çayı’na, doğaya bırakılmasın.”

“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

Jeotermal firmasının bugüne kadar mahallelerinde ÇED toplantısı yapmadığını ve vatandaşların rızasını almadığını vurgulayan Çobanisa Mahallesi Muhtarı Şehmuz Mızrak ise “Firmanın mahalle içine girmemesi için imza topluyoruz ve sonuna kadar mücadele edeceğiz. Firma yetkilisi kendi sahaları içinde reenjeksiyon kuyuları bulunduğunu söylüyor, ama Kayran Çayı kenarındaki kuyudan çıkan sıcak suyu reenjeksiyon kuyusu olmadığı için Kayran Çayı’na akıttıklarını da doğruluyor, reenjeksiyon kuyusunu ilerleyen dönemde yapacaklarını söylüyor, ama iş işten geçiyor. CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, bu sıcak suyun ilik kanseri yaptığını söyledi” ifadelerini kullandı. (SERCAN ÖRÜN)







 
Son Eklenen Haberler