Takip Et

SON DAKİKA

Arkeolog ve sanat tarihçileri atama bekliyor

29 Ocak 2023, Pazar 13:51
Son güncelleme: 29 Ocak 2023, Pazar 14:07

     


Arkeolog Zehra Gül, üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerine her yıl 5’er bin öğrenci alındığını ve her bölümden 4’er bin mezun verildiğini ancak bazı yıllar hiç atama yapılmadığını belirterek, en az 10 bin atama yapılmasını beklediklerini söyledi.
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Gazeteci Mehmet Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programına konuk olan Arkeolog Zehra Gül, “Lisans eğitimimi Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde tamamladım. Yüksek lisans eğitimime aynı üniversitede devam ediyorum. Ben de işsiz arkeolog ordusundan biriyim” dedi.

“SESİMİZİ DUYURAMIYORUZ”

Arkeologlar ile sanat tarihçilerinin ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayan Gül, “Biz mezun olduğumuz anda arkeolog unvanımızı alıyoruz ancak sanat tarihçisi arkadaşların bununla ilgili büyük bir sıkıntısı var, unvanları yok maalesef. Genelde sesimizi duyuramıyoruz. Siyasiler ya da devlet büyükleri bizim sesimizi duymamakta büyük bir ısrar gösteriyorlar. Bizim sanat tarihiyle bir ayrımımız düşünülemez. Sanat tarihi ile arkeoloji farklı bölümler ama birbirinden ayrı düşünülemez. Sadece dönem farklılıklarımız var. Hiç kimse bizi birbirimizden ayrı düşünemez. Buna bakanlık da dahil” dedi.

“HİÇ ATAMA YAPILMAYAN YILLAR VAR”

“Her yıl üniversite bünyelerinin 5 bin arkeolojiden, 5 bin de sanat tarihinden ortalama öğrenci alınıyor, ortalama 4 bin de mezun veriyoruz her sene. Ancak bunlardan çok komik sayılarda alım yapılıyor. Yılda 10 tane arkeolog, 10 tane sanat tarihçisi. Hiç atama yapılmayan yıllar var. 2017 yılında sıfır. 2018 yılına baktığımız zaman 25 tane arkeolog, 22 tane sanat tarihçisi alınıyor. 2019 yılında biraz artırılıyor, 83’e çıkıyor arkeolog alımı ve 17 de sanat tarihçisi alınıyor. 2020’de 162, 2021’de sıfır. 2022’de de 40. Bizim alımlarımız gerçekleştirilirken, birçok sıkıntıyı yaşıyoruz. Yaş problemimiz var özellikle buna değinmek istiyoruz biz. Bakanlık kılavuz yayınladığı zaman ilanda 35 yaşını doldurmamak şartı veriyor. Zaten 2 yılda bir yapılan bir KPSS ile biz atanıyoruz ve çok az sayıda. 4 bin mezun veriliyor ama 20-30 kişi alınıyor. İnsanlar geride kalıyor. Bunun bir de sözlü mülakatı var. Mülakatta eleniyorlar. 35 yaşını geçen zaten bir sürü arkeolog ve sanat tarihçisi var. Son alımlarda bir de şunu fark ettik ki ilanlarda, 35 yaş artık 30’a düştü. Gençler daha avantajlı ama büyük bir haksızlık söz konusu. 35’e biz itiraz ederken, son alımlarda gördük ki 30’a indirildi” diye konuştu.

“KÜLTÜR TARİHİ DERSİ GETİRİLSİN”

Arkeolog Gül, okullarda sanat tarihi dersi yerine kültür tarihi dersi verilmesi gerektiğini de vurgulayarak, “Sanat tarihi dersi 2007 yılında seçmeli derse çevrildi. Sanat tarihi dersi öğretmeni ataması oldu ya da olmadı o kadar derine inmek istemiyorum ancak kendimden şunu hatırlıyorum, biz lisedeyken boşta kalan, dersi boş olan psikoloji hocası girerdi dersimize ya da İngilizce hocası girerdi. Bunlar kabul edilemez şeyler. Biz istiyoruz ki, artık sanat tarihi dersi yerine kültür tarihi dersi konulsun. Arkeolog ve sanat tarihçilerine formasyon verilsin. Bu iki bölümden de öğretmen ataması yapılsın çünkü gerçekten bilinçsiz bir gençlik yetişiyor bu konuda. Çocuklara, hatta ben isterim ki ortaokuldan beri bu dersi verelim. Seçmeli de olabilir, zorunlu da olabilir ama mutlaka almaları gerekiyor. Almadıkları için kültür bilincine sahip olmayan bir gençlik yetişiyor. Sonra da kültür varlıklarının üzerine aşklarını itiraf ediyorlar, psikolojik sorunlarını yazıyorlar. Bu dersler getirildiği takdirde ve uzmanı olan kişiler tarafından bu dersleri aldıkları takdirde, eminim ki bunun önüne büyük oranda geçeceğiz” dedi.

Türkiye’nin ve Aydın’ın çok zengin tarihi ve kültürel varlıklara sahip olduğunu de belirten Arkeolog Zehra Gül, "Bu topraklarda bu kadar kültürel miras varken, neden biz bu ülkenin üvey evlatlarıymışız gibi istihdamımız sağlanmıyor?" diye konuştu. (HAZEL BAYIK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler