Takip Et

SON DAKİKA

Savaş: Sarıçay Barajı 2060’a kadar içme suyu problemini çözecek

19 Mart 2024, Salı 16:12
Son güncelleme: 19 Mart 2024, Salı 17:35

     


Yapımı devam eden Sarıçay Barajının yüzde 44’ünün tamamlandığını açıklayan Cumhur İttifakı Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş, barajın 2027 yılında tamamlanarak Kuşadası ve Söke’nin 2060 yılına kadar su problemini çözeceğini söyledi.

Aydın’a gelen önceki dönem Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Cumhur İttifakı Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş ile yapımı devam eden Sarıçay Barajını ziyaret etti. Pakdemirli, yetkililerden barajdaki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yetkililer, Sarıçay Barajının yapımına 2019 yılında başladıklarını ve 2026 yılının Ekim ayında bitirmeyi planladıklarını söyledi. Sarıçay Barajının yüzde 44’ünü tamamladıklarını açıklayan yetkililer, hedeflerinin yıl sonuna kadar barajın yüzde 51’lik kısmını tamamlamak olduğunu bildirdi.

66 milyon metre küp su kapasitesine sahip olacak Sarıçay Barajı tamamlandığında Kuşadası, Söke ilçeleri, Güzelçamlı ve Davutlar Mahallelerinin içme suyunu 2060 yılına kadar karşılayacak. Sarıçay Barajından yılda 20 milyon metre küp su karşılaması hedefleniyor.

Yetkililer, bu sene içerisinde isale hattı ve arıtma tesisin ihalesinin yapılacağını söyledi.

Aydın Büyükşehir Belediyesinin Sarıçay Barajını yapmasını bir süre beklediklerini ve herhangi bir hareketliliğin olmadığını görünce yapmaya karar verdiklerini belirten Bakan Pakdemirli, “Hızlı bir şekilde programa aldırdık. 2020’de başladık. Bir noktaya gelmiş. Biraz daha hızlandırılırsa inşallah 2026 yılında baraj tamamlanır.” dedi.

ÇALDIĞINIZ DEVLET KAPISI SİZİ REDDETMEZ

Vatandaşa hizmet noktasında partiye bakılmaksızın kimlerin ne projesi varsa yapma noktasına gittiklerini belirten Pakdemirli, “Yaptıklarımız yani onun bunun projesi diye değil. Gönül isterdi ki 15 yıldır belediye başkanlığı yapan mevcut yönetimin bu konuyla ilgili bir defa Ankara’ya gelip bakanlığımızın kapısını çalıp şunu demeli. Benim böyle bir vaadim var. Sonra başkan oldum. Anladım ki altından kalkamayacağım. Gelin öncü olun hep birlikte Aydın halkına bu projeyi yapalım. Bizim Ege insanı çok iyidir ama birlikte hareket edemezler. Birlikte hareket eden illerin hizmet aldığını görüyoruz. Çaldığınız devlet kapısı sizi reddetmez.” dedi.

Mevcut Aydın Büyükşehir Belediye Başkanın 2014 yılında Sarıçay Barajı vaadinde bulunduğunu ifade eden Savaş, “2019’a gelindiğinde barajı yapmadığını gördük. Niye yapmıyorsun dediğimizde yine ses çıkmadı. O zaman biz konuyu size ilettik. Allah razı olsun siz devreye girdiniz ve kısa sürede ihalesi yapıldı. Barajın yapımına başlandı ve bu noktaya geldi. 2014’te vadettiği dönemde başlamış olsaydı şimdi Söke ve Kuşadası’nın içme suyu problemi olmayacaktı. Belediye başkanı vadettiğini yerine getirmiyor. İşte bunun da hesabı sandıkta hepiniz tarafından sorulması gerekiyor.” diye konuştu.

2014 yılında 133 proje vaadinde bulunan mevcut büyükşehir belediye başkanın yüzde 95’ini yapmadığını belirten Savaş, “Yıl 2024. 10 yıl geçmiş. 2019 yılında da herhangi bir proje vaadetmemiş. Bunun hesabını sormak lazım. Son günlerde bir de bu Sarıçay Barajının parasının büyükşehir belediyesi tarafından finanse edildiği yönünde beyanlar oluyor. Barajı biz yapıyoruz diyorlar. Barajın yapımında şu anda bir kuruşları yok. Baraj tamamlandığında Kuşadası ve Söke’nin içme suyunu 2060 yılına kadar karşılayacak. Memba suyu kalitesinde içme suyu musluklardan inşallah akacak.” dedi.

Bağarası Muhtarı Esat Arıcı, “Bakanımızdan ve Milletvekilimize bu güzel barajları yaptığı için teşekkür ederiz. Bu büyük hizmet için devlet büyüklerimizden Allah bin kere razı olsun” dedi.

Burunköy Mahalle Muhtarı Muharrem Kaçar. “Sayın bakanımıza ve sayın Mustafa Savaş’a Sarıçay Barajına olan katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Daha önce köyümüzde taşkınlar oluyordu,  bu baraj yapıldıktan sonra böyle bir sorun yaşamadık. B konuda emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Yeniköy Mahalle Muhtarı Mehmet Limoncu, “2019 yılında o zamanki Tarım Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli döneminde bu projeyi hayata geçirilmiş. Bu bölgedeki taşkınları önlemek adına yapılan bu baraj sayesinde hem bölgemiz taşkınlardan korunacak hem de 2060 yılına kadar Söke ve Kuşadası’nın içme suyu sorunu olmayacak. Hizmetlerinden dolayı bakanımız Bekir Pakdemirli’ye ve Mustafa Savaş vekilime sonsuz teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler