Takip Et

SON DAKİKA

Aydınlı rahvan at yetiştiricileri tesis bekliyor

18 Mayıs 2019, Cumartesi 07:30

     


Sultanhisar'ın Atça Mahallesi'nde rahvan at meraklıları, sorunlarını ve beklentilerini dile getirdi. Aydın'da rahvan at kültürünün yaygınlaşmasını istediklerini belirten rahvan at yetiştiricileri daha iyi şartlarda atlarının yarışması için yerel yönetimlere seslenerek, "Rahvan at kültürümüzü yaşatmak için Aydın'da bir saha yapılmasını istiyoruz" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Rahvan at yetiştiriciliği ile uğraşan Aydın Koyutürk, "Rahvan at yetiştiriciliği bizim kültürümüz. Fakat Aydın'da bu kültürü yeterince yaşatamıyoruz. Bu kültürün yaşaması için atların yarışabileceği sahaların olması gerekiyor. Yenipazar'da böyle bir alan var. Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğiyle sağlıklı ortamda atların yarışması için çalışma yapılmasını istiyoruz" dedi.

Yenipazar Rahvan At Kulübü Başkanı Metin Kahyaoğlu, "Aydın'da uzun yıllardır rahvan at yetiştiriciliği yapılıyor. Fakat antrenman yapılacak bir alanımız bile yok. Bir tesis yapıldığı takdirde çocuklar, gençler ve merakı olanlar at yetiştiriciliğini öğrenip atalarımızdan kalan kültürün yaşamasını sağlayacak. Bizden sonraki nesillere de at sevgisini aşılamış olacağız" diye konuştu.

SEVGİSİ KENDİSİNE TAY HEDİYE EDİLMESİYLE BAŞLADI

Atça Mahallesi'nde atlar için bir tesis kuran Muharrem Ertan, "15 sene önce rahvan at yetiştiricisi olan amcamın, bana bir tay hediye etmesi ile at sevgim başladı. Son dört senede de daha profesyonel hala getirip bir tesis kurduk. Bu tesisi geliştirmek için uğraşıyor, yurt dışı gezileri yapıp daha fazla ne yapabiliriz diye araştırıyoruz" dedi.

"DEVE VE BOĞA GÜREŞLERİNE GÖSTERİLEN İLGİ AT YARIŞLARINA GÖSTERİLMİYOR"

Aydın'da rahvan at yetiştiriciliğine gereken önemin verilmediğini dile getiren Ertan, "Atlar yarış dışında tedavi amacıyla da kullanılıyor. Atlarla uğraşmak, iş stresini yenmek ve kötü bağımlılıklardan uzak durmak için birebir. Buna rağmen diğer bölgelerimize göre Aydın'da at yetiştiriciliği ile ilgili hiçbir çalışma yok. Yerel yönetimler, deve ve boğa güreşlerine gösterdikleri ilgiyi at yarışlarına göstermiyor. Farkı bölgelerde at yarışları festival havasında geçiyor. Biz de yerel yönetimlerden hem Aydın'ın tanıtılması hem de kültürümüzün yaşatılması için destek bekliyoruz" dedi.

RAHVAN ATIN ÖZELLİĞİ BİNİCİSİNİ SARSMIYOR

Rahvan atların özelliğinden söz eden Veteriner Hekim Özhan Aydın, "Rahvan at kültürü Orta Asya'ya dayanıyor. Özelliği binicisini sarsmadan yol almasıdır. Özellikle Türklerin savaşlarda at kullanırken ok atması nedeniyle, okun hedefe gitmesinde sarsmadığı için tercih ettiği bir ırk. Biz de dededen kalan mirasımızı sürdürmek için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

"RAHVAN ATLA UĞRAŞMAK SANAT GİBİ"

Rahvan atların bakımıyla ilgilenen Muharrem Aygün, "Çocukluğumdan beri atlarla ilgileniyorum. Meşaketli ve emek isteyen, bir o kadar da zevkli bir iş. Yarış öncesi atın çok iyi hazırlanması gerekiyor. Bir arabanın tekerliği neyse atın da nalı o. Nalın iyi ve doğru çakılması lazım. Rahvan atla uğraşmak sanat gibi" dedi. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler