Takip Et

SON DAKİKA

Başkan Ayıran, staj ve çıraklık sigortasının SSK başlangıcı sayılması talebini yeniledi

17 Nisan 2024, Çarşamba 11:54
Son güncelleme: 17 Nisan 2024, Çarşamba 11:59

     


Bilecik Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ömer Ayıran, derneklerinin 1. kuruluş yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Bilecik’in en aktif derneklerinden biri olan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği, çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Mağduriyet bitinceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini açıklayan Başkan Ömer Ayıran, meslek liseleri ve çıraklık okullarında yapılan aktif iş akdine dayalı staj ve çıraklık sigortasının uzun vadeli sigortaya başlangıç sayılmasını talebini yeniledi.

Bilecik Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ayıran, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“3308 sayılı yasa ile meslek liseleri ve çıraklık okullarında yapılan iş akdine dayalı zorunlu stajlarda uzun vadeli sigorta kolu yerine, meslek hastalığı ve iş kazasına yönelik sigorta primlerinin yatmasıyla ortaya çıkan ve emekliliklerini mağduriyet yılı kadar öteleyen toplumsal bir sorundur. Bu insanlara sigorta numarası ve kartı verilmiş ‘Yaşıtlarınıza göre avantajlısınız daha erken emekli olacaksınız’ tarzı telkinlerde bulunulmuştur.

Genç yaşta çalışan, ev geçindiren meslek sahibi olarak ülke ekonomisine katkı sağlayan insanlar aktif olarak çalışıp, kendilerine meslek hastalıkları ve iş kazasına karşın bir sigorta yapılıyor. Staj sigortası adı verilen bu uygulamaya göre aktif halde çalışıldığı halde sigorta eksik yatıyor. Bu sigorta uzun vadeli sigorta kollarını kapsamıyor. 15-16 yaşında insanlardan bu farkı ayırt etmeleri bekleniyor.

Meslek lisesi son sınıfta haftanın 5 günü sanayide çalışan, zorunlu staj yapan bir kişi o iş yerinde üretmiyor mu? O iş yerinin bir parçası değil mi? O iş yerinin sahibi işvereni değil mi? Bu kişiler, o iş yeri için üretim yapıyorsa, o iş yerinin çalışanı değil midir? Bu insanlar çoğu zaman bu iş yerlerinden bu güne kadar bir maaşta alamadılar, üzerine bir de ağır işlerde çalıştırıldılar ve staj giriş tarihleri de uzun vadeli sigorta başlangıcı sayılmıyor! Örneğin tamirhanede çalışan bir çırağı düşünelim. Haftanın 5 günü sabahtan dükkan açıyor, araba altına yatıyor, eli kesiliyor, yaralanıyor, uzun lafın kısası o iş yerinin bir elemanı olarak çalışıyor. Bu kişilerin iş akdi iş yeri sahibi işverenle yapılmıştır.

Stajyer ve çırağımız işvereninden haftalık/aylık ücretini alıyor, evinin ihtiyacını karşılıyor, ekonomiye, aile bütçesine katkıda bulunuyor. Peki mesela 30 yaşında bir işçiyle bu çırağın arasında iş açısından ne fark var? Neden birinin çalışması emekliliğe başlangıç sayılırken, diğeri bu haktan mahrum ediliyor?

Meslek liselerinde ve çıraklık okullarında yaptığımız aktif ve fiili çalışmalar sonucunda bize yapılan ve E-devlette işe giriş tarihi olarak gözüken çıraklık sigortamızın geçerli sayılarak SGK başlangıcı yapılmasını bir kez daha talep ediyoruz.” (MEHMET AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler